Lectură de 6 min

Cum poate ajunge inteligența artificială în casele oricărei persoane

Abonează-te pe  
Dispozitivele pe care le folosim zi de zi în buzunar și în casă au ajuns să aibă inteligență artificială la dispoziție. Nu e un science fiction, e un fapt simplu. AI-ul ajută companiile să ofere optimizări de energie, să învețe din comportamentele noastre și să facă viața mai ușoară.
Cum poate ajunge inteligența artificială în casele oricărei persoane

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Aproape 70% din români văd inteligența artificială având un impact pozitiv asupra umanității. Noi am descoperit viziunea Samsung pe această temă, prezentată de curând la IFA 2024 în Berlin.

IFA este unul dintre cele mai mari târguri de tehnologie din Europa, care a aniversat 100 de ani anul acesta, unde producătorii vin să-și prezinte ultimele inovații, dar și modul în care se raportează la ultimele evoluții. Astfel, Samsung s-a concentrat la această ediție IFA pe modul în care inteligența artificială poate fi integrată în cât mai multe produse și dusă în casele noastre, prin intermediul unor aparate pe care le folosim zi de zi, fie că e vorba de mașini de spălat sau telefoane.

Viziunea producătorului pentru anul acesta poate fi rezumată la expresia "AI for All", adică modul prin care inteligența artificială ajunge la publicul larg. În loc să identifice produse specifice unde să introducă AI, așa cum vedem în general, Samsung a dorit să integreze tehnologia pe tot portofoliul său.

Conform reprezentanților companiei sud-coreene, 200 de milioane de dispozitive cu Galaxy AI vor fi folosite până la finalul anului, toate din ecosistemul numit SmartThings. Acestea sunt dispozitive interconectate Samsung, cum ar fi televizoare, telefoane, tablete, laptopuri, mașini de spălat, frigidere și așa mai departe. Prin ecosistemul SmartThings, utilizatorii pot controla aparatele când nu sunt acasă sau să navigheze pe televizoare de la distanță.

Tehnologia viitorului este o tehnologie a prezentului, în continuă dezvoltare, care va învăța din modul în care oamenii utilizează dispozitivele. Primul pas a fost făcut cu Galaxy S24, telefonul care a integrat inteligență artificială, dar și gama de electrocasnice Bespoke AI, care include mașini de spălat rufe, uscătoare, cuptoare, combine frigorifice și aspiratoare dotate cu funcții AI care învață, adaptează modul de folosire și duc la o economie de energie. Chiar acum, nu în viitor, vom putea controla luminile, termostatul, ceea ce poate fi un avantaj și pentru noi, dar și pentru familie. Un exemplu interesant este că până anul viitor în Coreea de Sud vor fi 300.000 de apartamente care pot fi numite case cu inteligență artificială, unde toate tehnologiile converg.

Astfel, inteligența artificială nu trebuie să fie o tehnologie rezervată marilor companii sau doar persoanelor cu venituri mari, ci să fie adusă la îndemâna tuturor, pentru că doar prin testarea acesteia și a beneficiilor sale vom putea trece peste preconcepții. Pentru că inteligența artificială nu e nici tehnologia viitorului, nici science fiction, ci e un mod prin care dispozitivele pot învăța comportamente de consum și ne iau nouă din griji.

Cum văd românii inteligența artificială

Inteligența artificială este văzută ca o tehnologie de viitor în rândul românilor care au venituri de peste 5.000 de lei pe lună, din zone urbane și care dețin un produs electronic premium. Adică acei români care deja au văzut avantajele tehnologiei.

Un sondaj realizat de Kantar pentru Samsung România arată că 67% dintre cei menționați mai sus spun că înțeleg ce înseamnă inteligența artificială și deja pot menționa produse sau servicii care folosesc tehnologia. Cu toate acestea, chiar și aici lucrurile sunt la început, pentru că românii văd AI-ul în produse simple, cum ar fi în GPS-ul de la mașină sau Chat GPT, probabil cel mai cunoscut produs public.

69% din respondenți consideră că dezvoltarea tehnologiei va avea un impact pozitiv, iar produsele și serviciile cu AI integrat au un nivel superior de performanță. Cu toate acestea, 30% sunt încă îngrijorați legat de riscurile de dependență față de tehnologie. Evident, vorbim aici de riscul de a folosi produsele în exces, cum ar fi să faci temele cu Chat GPT sau și preconcepția că AI vine să înlocuiască locuri de muncă.

Se poate observa o conectare mai puternică la inteligență artificială în funcție de venituri, un lucru ce poate fi rezolvat în timp prin oferirea de acces mai multor oameni la tehnologie. Astfel, cei care câștigă peste 10.000 de lei observă că AI le economisește timp, au integrat unelte AI în viața lor de zi cu zi și 85% consideră că AI poate fi un partener valoros la locul de muncă.

Dar ce face Gen Z cu AI? Ei bine, ei folosesc inteligența artificială ca să traducă texte și să caute informații pe internet, deși interesul este mai scăzut față de alte tehnologii.

Lansările Samsung de la IFA 2024

Pentru Samsung acest moment nu a fost doar unul de a prezenta viziunea asupra AI, dar și o ocazie de a lansa noi produse îmbunătățite. Astfel, au fost prezentate noi proiectoare - Premiere 7 și Premiere 9, laptopurile Galaxy Book5 Pro 360 și Galaxy Book4 Edge de 15 inci, noi actualizări ale sistemului de operare Tizen OS de pe televizoare și control AI prin asistentul vocal Bixby pentru electrocasnicele din seria Bespoke AI.

Am vizitat în timpul evenimentului hala în care Samsung a gândit acest drum al inteligenței artificiale și dincolo de o simplă listare a produselor lansare, noi am remarcat câteva lucruri:

  • Cele două laptopuri menționate vin cu inteligență artificială. Unul are procesoare Intel, iar Book4 Edge vine pe platforma Snapdragon X Plus. Pentru că-mi place foarte mult ca dispozitivele să comunice între ele am remarcat modul fluid în care un utilizator poate să folosească laptopul, un telefon Galaxy, dar și o tabletă pentru un spațiu de lucru unitar, în care poți folosi tableta ca un ecran secundar al laptopului sau poți transfera ușor fișiere din telefon spre laptop, un element esențial în 2024. E una dintre acele funcții de care nu știi că ai nevoie până nu o folosești.
  • Samsung a luat avantajele tehnologiei Copilot+ de la Microsoft și le-a introdus în Galaxy AI și a adăugat noi funcții pentru a optimiza toată experiența. Fie că vrei să schițezi ceva și inteligența artificială realizează o imagine pentru tine, fie că vrei să traduci o conversație cu cineva cu telefonul, aceste funcții devin probabil obligatorii pe dispozitive în viitorul apropiat.
  • Sunt un pasionat de filme și conținut video, așa că am avut de unde alege din două experiențe. 4K pe proiectoarele Premiere 7 și Premiere 9, deja repere ale categoriei lor, cu imagini de până la 130 de inci și calitate îmbunătățită a imagini prin Vision Booster. Aceasta crește prin AI calitatea imaginilor Full HD și ajustează luminozitatea și contrastul. AI intervine și pe televizoarele Samsung Neo QLED 8K AI pentru a adapta filmele clasice la o experiență modernă.

De asemenea, dispozitivele mobile cum ar fi Galaxy Z Fold6, Z Flip6 sau Samsung Galaxy S24, Z Fold5 și Flip5 primesc actualizarea sistemului de operare One UI 6.1.1. care adaugă Sketch to Image, o modalitate prin care AI-ul transformă o simplă mâzgâlitură într-un rezultat palpabil, dar și Portrait Studio, care creează un avatar personalizat. Acestea pe lângă funcțiile deja disponibile de traduceri, de rezumare sau de traducere din mai multe limbi în timp real.

Inteligența artificială optimizează interacțiunea cu dispozitive, dar una dintre funcțiile introduse de ceva vreme de Samsung este partea de economisire de energie. Samsung și-a asumat misiunea de a deveni Net Zero până în 2050 și 93% din operațiunile diviziei sale de DX (Device Experience) sunt alimentate de energie regenerabilă.

Ecosistemul SmartThings are deja funcții AI care pot economisi până la 70% din consumul de energie pentru mașinile de spălat. Cu SmartThings Away Mode, utilizatorii se bazează pe senzorii din diferite aparate pentru ca acestea să fie închise atunci când pleacă de acasă.

Inteligența artificială integrată în aparatele de aer condiționat și mașini de spălat, în mod tradițional mari consumatori de energie, optimizează consumul. Astfel, mașina de spălat nu trebuie să încălzească apa în mod extrem, se adaptează în funcție de ceea ce rufele tale, iar aerul condiționat învață din comportamentul tău. Ecosistemul acesta se numește SmartThings Eco.

Frigiderele Samsung AI Hybrid combină două surse de energie, un compresor și tehnologia de răcire Peltier. Așa că frigiderul reacționează când se utilizează mai multă energie decât de obicei, cum ar fi dacă ușa e lăsată deschisă mult timp. În acel moment, tehnologia Peltier funcționează ca o sursă de răcire pentru a nu porni puternic compresorul.

De asemenea, Bespoke AI Laundry Combo e disponibil în Europa, fiind un mix între o mașină de spălat și uscător All-in-One. Totul se face dintr-o singură secvență, iar eficiența energetică depășește deja clasa A cu până la 20%. Uscarea se face cu o pompă de căldură care face acest task la o temperatură mai scăzută decât până acum, dar la aceeași calitate.

Cum se mai face economie? Programarea și încărcarea optimă a dispozitivelor. De exemplu, se întârzie un ciclu de spălare și a încărcării pentru a evita orele de vârf în consumul de energie.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: