Raportul realizat de The Recursive a identificat faptul că startup-urile care au componentă de AI au ridicat 4,2 miliarde de dolari investiții în ultimii 3 ani și există un interes din ce în ce mai ridicat al fondurilor internaționale.
Din totalul de 900 de companii identificate în regiune, 30% au sediul efectiv în Statele Unite sau Marea Britanie, dar echipe de dezvoltare puternice în Europa Centrală și de Est.
Domeniul identificat cu potențial cel mai mare este cel de healthcare și life sciences, cu peste 150 de companii care lucrează la diverse unelte AI. Industria a reușit să ridice investiții de peste 600 de milioane de dolari în produse care sunt folosite în diagnoză, terapie, optimizarea datelor medicale și process management.
Un lucru discutat recent și la evenimentul How to Web este distanța dintre startup-urile finanțate seed și cele care trec la o rundă de tip Series A.
Surse de investiții în regiune și provocări
Conform raportului, domeniul AI s-a dezvoltat în ultimii ani în regiune. Cele mai multe companii au fost fondate între 2015 și 2023, adică 694 de firme. Ca răspuns la acest lucrurile, investitorii au devenit interesați în tehnologie și în susținerea companiilor de viitor.
Mai mulți investitori citați în raport menționează că dincolo de sistemul de educație din Europa Centrală și de Est, regiunea are avantajul costurilor. Astfel, fondatorii au capacitatea de a utiliza fondurile într-un mod mai eficient față de rivalii lor din Europa de Vest sau din Statele Unite.
Cu toate acestea, sunt și provocări. Raportul notează că mulți investitori nu au competențele pentru a putea analiza astfel de startup-uri, un fenomen global de altfel. Companiile care folosesc AI menționează că finanțarea rămâne cea mai mare provocare, 56% din fondatori spunând acest lucru.
Raportul a identificat 120 de surse de investiții în AI în regiune. 70% din acestea sunt fonduri de risc, 7,4% sunt fonduri susținute de stat, 5,8% incubatoare, iar 4,1% private equity. În România fondurile cu un focus pe AI sunt GapMinder VC și Early Game Ventures.
Până în momentul de față, companiile cele mai finanțate care utilizează inteligență artificială în Europa Centrală și de Est sunt:
- UiPath - 2 miliarde de dolari
- Rimac Automobili - Croația - 875 de milioane de dolari
- Infobip - Croația - 875 de milioane de dolari
- Hyperscience - Bulgaria - 288 de milioane de dolari
- Payhawk - Bulgaria - 239 de milioane de dolari.
Aspecte interesante despre România
Un alt aspect interesant descoperit în raport în România este faptul că există programe la universități de top care sunt concentrate pe dezvoltarea skill-urilor de inteligență artificială.
Astfel, Universitatea Națională Politehnica din BUcurești are un Master de Inteligență artificială, Universitatea Politehnica din Timișoara are Master de Machine Learning, iar Universitatea Babeș-Bolyai prin Facultatea de Matematică va avea studii de licență pe inteligență artificială.
Raportul notează pozitiv și faptul că România a lansat Comitetul Național pentru Inteligență Artificială, o colaborare public-privată pentru dezvoltarea domeniului, discuții despre etică aplicată și o strategie națională de AI în viitor.
O regiune de early adopters
Chiar dacă regiunea încă are provocări, dezvoltarea este constantă.
“În România avem avantajul unei abordări smart, a talentelor, inovatorilor și early adopters. Cred că această atitudine neobosită a românilor și a vecinilor noștri ne diferențiază”, spune Cristina Țoncu, Programs Partner și cofondatoare Techcelerator, Director Regional al Romanian Tech Startups Association.
Traian Rebedea, Applied Scientist la NVIDIA și fost antreprenor a explicat în raport și despre hub-ul de AI care se dorește a fi un proiect strategic al Guvernului. “A fost acceptat ca un proiect finanțat de fondurile PNRR. E un hub științific pentru dezvoltare și inovație. E în ultima fază și urmează să se lanseze în următoarele luni”. El menționează că proiectul va avea o durată de 5 ani și vrea să îmbunătățească această colaborare între universități, mediul privat și stat.
“Există mulți oameni talentați care dezvoltă produse în România și cu focus pe AI. E o abordare pragmatică pentru lucrurile de substanță și care creează valoare. România e un lider și avem o poveste de succes prin UiPath, dar dacă ne uităm la companii precum DeepMind, mulți angajați ai acestora sunt din regiune. Vom avea în continuare echipa de dezvoltare aici, e baza noastră și vom continua să muncim astfel după ce am avut cea mai mare rundă din industrie din ultimii doi ani”, a spus și Ioan Iacob, antreprenor și fondator FlowX.ai.
El consideră că există o oportunitate uriașă în Estul Europei și România pentru a crea educație în jurul acestor tehnologii emergente. “AI are acest impact disproporționat pentru că numerele nu mai contează, într-un fel. Cu o populație mică poți să ai rezultate economice extraordinare”, spune Iacob.