Își păstrează, ca să spunem așa, o plasă de siguranță în cazul în care startup-ul pe care îl creează dă greș, pentru a-și finanța afacerea sau pentru a avea niște bani siguri pentru activitățile zilnice.

Această pendulare între job și antreprenoriat încetează în momentul în care sunt convinși că pot trăi doar din afaceri. Tranziția de la statusul de angajat la cea de antreprenor poate fi dificilă și stresantă, însă dacă ești sigur că dorești această schimbare de statut, trebuie să nu uiți să te motivezi constant și să fii ambițios. Sunt câteva elemente cruciale de care poate depinde tot acest proces.

Fii sigur că ai înțeles clar de ce pornești propria afacere

Un răspuns foarte clar la întrebarea ”de ce lansez propria afacere” este cam primul pas pe care îl ai de făcut în timp ce jonglezi între munca de la birou și crearea unui startup. Poate că dorești ceva mai multă independență financiară, vrei să fii propriul tău șef, să ai mai mult timp (sau, cel puțin, crezi că vei avea) sau vrei să creezi ceva ce va veni în ajutorul comunității. Indiferent de motivul pentru care îți dorești să devii antreprenor, păstrează-ți motivația și concentrează-te pe realizarea visului tău.

Ia-ți angajamentul că vei duce până la capăt proiectul

E foarte ușor să îți pierzi entuziasmul pentru o activitate extra atunci când lucrezi de la 9 la 18. Fie ea și afacerea ta. Poate că ești obosit, poate că vrei să te relaxezi în loc să faci planuri de afaceri și, în plus, întotdeauna va fi timp destul și pentru ea, mai ales că nu ”se face gaură-n cer” dacă nu îți vei lansa afacerea (nici) în acest an.

Treaba e că, dacă ești cu adevărat convins că vrei să fii antreprenor, trebuie să-ți iei angajamentul că vei duce totul la bun sfârșit. Chiar dacă șeful te-a ținut iar peste program și nu mai ai chef de muncă odată ce ajungi acasă. Odată ce vei rămâne doar cu startup-ul, acest tip de scuze nu mai funcționează în fața clienților sau a partenerilor.

Caută sfatul comunității de antreprenori

O altă metodă pentru a te menține motivat să îți dezvolți propriul business în timp ce ai și un job full-time este participarea la diverse evenimente care strâng la un loc alți antreprenori, fie ei mai experimentați sau la început de drum, ca și tine.

Poți învăța o grămadă de lucruri de la ei, afli cum au reușit (sau au dat eșuat) alți fondatori de afaceri, ce greșeli au făcut și cum le poți evita, afli detalii care te pot ajuta la finanțarea startup-ului, sau pur și simplu poți face brainstorming pentru rezolvarea unor dileme/probleme. Și la noi sunt diverse evenimente dedicate antreprenorilor. Trebuie doar să te informezi.

Setează-ți un țel zilnic

Din nou, e foarte ușor să pierzi din vedere scopul final atunci când ai pe cap o grămadă de alte chestii de rezolvat. Însă pentru a ajunge cu un pas mai aproape de dezvoltarea propriei afaceri chiar și atunci când ai deja un job e bine să îți setezi mici țeluri pe care să le îndeplinești în fiecare zi. Cu cât vei progresa, cu atât vei avea mai multă încredere și vei fi mai hotărât să mergi mai departe și să-ți vezi afacerea pusă pe picioare.