Trecerea de la o soluție de rețea wired la una wireless pare să fie la orizont, iar Huawei crede că noua generație de Wi-Fi poate înlocui cu succes rețelele wired ale organizațiilor. Soluția Huawei pentru companii se numește CloudCampus 3.0 și presupune realizarea unei infrastructuri IT cu Wi-Fi-ul ca fundație.

Arkadiusz Gledrojc, CTO Huawei CEE&Nordics EBG, susține că rețelele Wi-Fi 6 pot înlocui rețelele tradiționale wired și pot permite aplicații precum conferințe video 4K cu latență scăzută, educație imersivă cu utilizarea de produse AR/VR sau automatizarea fabricilor.

Pentru ca acest lucru să devină posibil, Arkadiusz Gledrojc spune că Huawei a inovat în mai multe direcții și a dat exemplu antenelor smart dezvoltate de Huawei care au o acoperire mai bună cu 20% față de cele omnidirecționale, a menționat și AI Roaming Technology care oferă o conectivitate fără întreruperi, chiar și la viteze mari de 160 km/h în trenuri de mare viteză.

Un alt element care contribuie la această viziune de CloudCampus 3.0 este Huawei AirEngine 8760, un acces point cu Wi-Fi 6 ce ajunge la viteze de 10.75 Gbps, fiind cel mai rapid de pe piață din acest moment. Astfel de access point-uri ar putea fi instalate în birouri și ar putea susține nevoile angajaților. Un astfel de access point ar putea susține până la 100 de utilizatori în acealși timp.

Gledrojc a mai spus că Huawei are 20 de astfel de acces point-uri destinate pentru diferite scenarii de utilizare (densitate mare în hoteluri, lossless roaming în birouri sau acoperirea unei distanțe mari în magazine, outdoor sau indoor).

Pentru a demonstra capabilitățile unei asemenea rețele wireless. Cei de la Huawei au dat exemplul felul în care aceasta este folosită în campusul din Dongguan. Acolo, Huawei are peste 25.000 de angajați și 200.000 de metri pătrați de laboratoare. Din campusul Dongguan se trimit zilnic 2,8 milioane de emailuri și peste 600 de aplicații rulează pe rețea.

Aici sunt folosite rețele wireless Wi-Fi 6 și felul în care transformă campusul este evident de la intrare unde odată trecut de poartă ți se indică un loc de parcare gol pe telefon și direcții către acel loc. Asta este posibil datorită tehnologiei smart radio lossless roamnig și precise position.

Apoi dacă vrei să blochezi o sală pentru o întâlnire scanezi un cod QR la intrare și vezi în calendar când o poți folosi apoi după ce deblochezi camera se trag draperiile automat și se pornește lumina și aerul condiționat. Conectivitatea Wi-Fi 6 este extinsă și în zona de producție, unde sunt folosiți roboți pentru a livra materialele necesare pentru angajați.

Într-un final, Huawei susține că trecerea la conectivitate wireless a făcut ca productivitatea să crească cu 30%, consumul energetic să scadă cu 10%, iar producția a crescut cu 50%.