Procesoarele AMD EPYC destinate cluster-elor de High Performace Computing (HPC) reprezintă răspunsul la această cerere şi soluţia tehnică ideală pentru analiză şi proiectare, modelare 3D, dinamica fluidelor, teste aerodinamice și alte domenii de expertiză.

Scalabilitatea soluţiilor server AMD EPYC se regăseşte şi în clusterul HPC implementat de PRO SYS în proiectul derulat la compania CAELYNX Europe, care oferă servicii de proiectare, modelare 3D şi simulare digitală realistă în domeniile auto, aerospaţial, energie, apărare şi medicină. Implementarea AMD oferă o flexibilitate ridicată în privinţa frecventelor de lucru, esenţiale în procesarea rapidă a datelor simultan cu creşterea gradului de complexitate a aplicaţiei, livrând o performanţă remarcabilă per-nucleu, în cazul proceselor single-core.

Din perspectivă de business, clusterul HPC bazat pe tehnologie AMD a avut impact direct asupra reducerii semnificative a timpului necesar pentru realizarea de analize şi simulări, precum şi a creşterii complexităţii proiectelor derulate. În cazul proiectului implementat de PRO SYS, soluţia implementată a îmbunătățit performanțele economice ale companiei cu aproximativ 20%, ca urmare a exploatării clusterului HPC.

Nivelul ridicat de performante per ansamblu, în comparaţie cu soluţiile concurente, plus capacitatea adiţională de procesare ale produselor EPYC permit rularea eficientă a serviciilor de analiză şi simulare, la costuri reduse considerabil. Indicatorii de performanţă Time-to-Market au beneficiat de îmbunătăţiri semnificative, iar dezvoltarea de funcţionalităţi noi în cadrul unui produs poate fi desfăşurată într-un ritm accelerat – în situația proiectului implementat de PRO SYS pentru CAELYNX o componentă de studiu fiind analiza unui sistem de antifricţiune pentru un ansamblu de transmisie.

Similar proiectului menţionat sau celui implementat în cadrul CERN, unde a doua generaţie de procesoare AMD EPYC a oferit un nou nivel de performanțe pentru colectarea intensivă a datelor procesate, aplicabilitatea sistemelor HPC AMD nu se rezuma la modele simulate şi analize. Printre scenariile de utilizare în care procesoarele AMD oferă cele mai înalte standarde în performanţă per Watt regăsindu-se şi serverele de date, virtualizare şi HCI, cloud computing și altele.

Sistemul HPC furnizat de PRO SYS este compus din 8 noduri care înglobează 16 procesoare AMD EPYC generaţia a doua, cu un total de 512 nuclee. Interconect-ul Infiniband EDR (100Gbps) şi sistemul de fişiere ZFS asigură funcţionarea stabilă şi la parametri optimi. Administrarea sistemului HPC este asigurată prin soluţia Bright Cluster Manager, care oferă oferă facilităţi avansate şi reduce considerabil timpii de pre/post procesare.