Având în vedere faptul că în ultimul an aproape toate bunurile și serviciile s-au scumpit din cauza inflației, automat vom avea un efort financiar mai mare, comparativ cu anii trecuți. În cele ce urmează o să prezentăm câțiva pași care pot să te ajute să economisești bani.

  1. Stabilește-ți un buget. În primul rând îți recomand să îți stabilești din start un buget pe care ești dispus să îl cheltui în contextul sărbătorilor de iarnă: cât vrei să cheltui pe cadouri, cât pentru masa de Crăciun și revelion, cât pentru ieșiri, vacanțe etc, și să te încadrezi în acest buget. Deseori avem tendința să facem cumpărături emoționale și ajungem să procurăm bunuri de care chiar nu avem nevoie.
  2. Urmărește campaniile de reduceri/promoțiile. În cursul sărbătorilor de iarnă foarte multe magazine au tot felul de campanii de reduceri, promoții. Îți recomand ca în momentul în care vrei să cumperi ceva, să urmărești produsul respectiv la mai multe magazine, cu siguranță poți să salvezi niște bani.
  3. Fă-ți cumpărăturile din timp. Înaintea sărbătorilor de iarnă este black friday. Dacă vrei să faci un cadou mai scump persoanelor dragi, îți recomand să te gândești din timp la achiziția acestuia și poate să îl cumperi când sunt reduceri peste tot. In plus la asta, jucăriile de Crăciun, globulețele pentru brad cu siguranță vor fi mai ieftine la mijloc de noiembrie, comparativ cu ajunul Crăciunului.

Însă, se poate întâmpla ca sărbătorile să ne prindă nu doar fără un buget prestabilit, dar chiar și fără suficienți bani pentru acoperirea cheltuielilor aferente perioadei. Ce putem să facem în această situație? Putem să accesăm un credit rapid direct pe card în condiții avantajoase, rapid, online și chiar cu 0 dobândă.

O soluție bună ar fi să folosim eficient anumite instrumente care ne sunt puse la dispoziție de către instituțiile financiare și anume cardurile de credit. Dacă știm să le folosim eficient, putem să obținem multe beneficii.

De exemplu, putem să facem cumpărături pe care să le plătim în mai multe rate și fără dobândă. Dacă vrem să cumpărăm ceva mai scump, putem să ne folosim de această opțiune. Prin utilizarea unor carduri de credit poți să ai chiar și 36 de rate fixe fără dobândă, în felul acesta eșalonezi o perioadă mai lungă de timp cheltuiala.

Un alt avantaj este că instituțiile care emit aceste carduri de credit au parteneriate cu sute sau chiar mii de magazine, și odată ce plătești cu cardul de credit poți beneficia de reduceri considerabile, chiar și până la 50%. In plus la asta, poți să acumulezi puncte pe care ulterior să le valorifici prin alte achiziții, fie gratuite, fie cu reducere foarte mare.

Multe astfel de carduri îți oferă și o perioadă de grație, deseori chiar de câteva luni. Ce este perioada de grație? Practic, poți să plătești bunul cumpărat cu cardul de credit și în timpul perioadei de grație să nu ai niciun fel de dobânda, cu condiția că în această perioadă vei returna banii. Totodata la asta poți să activezi și opțiunea de cashback, în felul acesta, pentru fiecare achiziție vei primi o parte din bani înapoi.

Multe carduri de credit îți oferă și acces gratuit la business lounge în aeroport. Astfel, dacă vrei să mergi în vacanță și zborul ți se amână, poți să te relaxezi cu o cafea sau chiar un pahar de vin în business lounge.

Poți să observi că, utilizate cu chibzuință, aceste produse vin la pachet cu foarte multe beneficii și chiar putem să economisim mulți bani dacă ne folosim de opțiunile care ne sunt puse la dispoziție.

Evident, recomand utilizarea cardurilor de credit cu maximă atenție. Dacă nu rambursăm la timp ratele putem să avem o dobândă penalizatoare care se va adăuga peste dobânda normală percepută de către instituția emitentă a cardului. Mai mult, recomand să nu folosești abuziv cardul de credit ci să faci cumpărărturile chibzuit și cu asumarea consecințelor care vin la pachet cu utilizarea unui astfel de produs.

Pentru a vedea ce opțiuni de creditare există pe piață, recomand utilizarea comparatoarelor de credit pe care le poți accesa gratuit pe internet. În felul acesta o să ai o analiză succintă a opțiunilor de pe piață și vei putea lua o decizie mai asumată în acest sens.

Recomand ca în perioada sărbătorilor de iarnă să nu facem achiziții emoționale, să fim raționali și să nu ne consumăm toate economiile.