Roboții, creați de cei 70 de studenți participanți, au revelat perspectivele tinerilor și reprezintă baze valoroase de plecare pentru inițierea de start-up-uri în IT și RPA, în special.

Aliant, unul dintre principalii integratori și furnizori de gestionare a serviciilor IT, se implică de mai mulți ani în formarea tinerelor generații de studenți în domeniul tehnologiei prin colaborarea cu mediul academic.

În 2021, împreună cu Tailent, compania românească de tehnologie cunoscută pentru democratizarea accesului la soluții de Robotic Process Automation, a inițiat cursul de RPA la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în cadrul căruia studenții au învățat să folosească această tehnologie și să construiască roboți software.

Programul, încheiat în luna ianuarie 2022, a fost un real succes, participând aproximativ 70 de studenți de la studii de licență și master. Rezultatele, peste așteptări, ale acestuia îi încurajează pe inițiatori să continue organizarea cursului și în anii următori și chiar să inițieze și alte cursuri complementare, cum ar fi un accelerator pentru idei de start-ups.

Universitățile din diferite colțuri ale lumii se găsesc încă în paradigma în care există un decalaj între ceea ce se predă la cursuri, ce învață efectiv studenții și ce abilități sunt cerute în business și în viața reală.

De cele mai multe ori, mediul academic nu reușește să țină pasul cu ceea ce se întâmplă în domeniul tehnologiei și în business. Pentru România, aici a intervenit Aliant, care și-a propus să fie liantul dintre teorie și practică.

Prin intermediul colaborării dintre Aliant și mediul academic, studenții au șansa să pună în practică cunoștințele teoretice. În cadrul cursului, nu doar că învață despre tehnologia RPA, ei exersează în mod real să utilizeze platforma și să dezvolte roboți software funcționali. Este cea mai bună modalitate de a dezvolta o abilitate, de a înțelege o tehnologie, de a vedea rezultate palpabile.

”Parteneriatul cu Universitatea aduce beneficii tuturor părților implicate. Pentru universitate avantajele sunt evidente. Pe o piață competitivă, unde se dă o luptă de atragere a studenților, existența unui astfel de curs transmite mesaje clare: universitatea este modernă, folosește tehnologie de avangardă, înțelege tendințele în tech și business, și totodată, diminuează discrepanța dintre academic și business. Studenții nu doar învață despre RPA, dar lucrează și elaborează roboți care pot fi folosiți în mod real în business. Ei dobândesc o competență pe care o pot aplica imediat în piața muncii, devenind astfel mult mai atractivi pentru companii, care sunt interesate să îi angajeze”, a declarat Bogdan Ciubotaru, Managing Partner Aliant.

“Datorită tehnologiei abordabile, proiectele realizate de studenți, după numai un semestru de curs, au avut ca temă fluxuri de lucru cunoscute în companii pentru munca laborioasă și repetitivă care este depusă. Studenții au deprins o abilitate importantă în economia digitală actuală, și anume aceea de a putea privi cu ochi critic modul în care se desfășoară anumite activități într-o companie și de a putea propune modalități de automatizare, ce duc rapid la îmbunătățirea performanței companiei respective în termeni de productivitate și cost saving,” a declarat Mario Popescu, CEO & co-founder Tailent.

”FEAA continuă să se plaseze în avangarda tehnologiilor moderne cu aplicabilitate imediată în mediul economic, iar organizarea unor astfel de cursuri este o parte importantă a strategiei noastre de a ne alia cu companii românești cu viziune progresistă și startup-uri care s-au dezvoltat la nivel global. Suntem foarte încântați de interesul studenților pentru acest curs, manifestat prin numărul mare de participanți și prin calitatea înaltă a proiectelor depuse. Împreună cu partenerii noștri de la Aliant și de la Tailent vom continua să dezvoltăm acest adevărat incubator de roboți software la FEAA în cadrul Grupului de Cercetari în Tehnologii RPA, care activează în facultatea noastră încă din 2020,” a declarat prof. univ. dr. Mircea Georgescu, prodecan al FEAA.

Roboții software dezvoltați de studenți pe baza tehnologiei Tailent sunt exemple de colegi digitali care preiau acele activități repetitive și monotone care trebuie făcute, creând astfel premizele pentru un mediu de lucru creativ și orientat către productivitate și valoare adaugată.

Câteva exemple de activități optimizate includ, procesarea și emiterea automatizată de documente, cum ar fi facturi și comenzi (departamentul vânzări), extrase bancare și bilanțuri contabile (departamentul financiar-contabilitate), contracte de muncă și acte de identitate (departamentul HR) sau avize de expediție și borderoruri de mărfuri (departamentul logistică și transport). De asemenea, preluarea rapidă și fără greșeală de date din aceste documente și completarea lor în soluțiile software de contabilitate și colectarea de date din surse multiple și generarea de rapoarte.