Elevii de școală generală și liceu au învaţat, într-un cadru interactiv, diferite concepte financiare în funcţie de vârstă: gestionarea bugetului personal, corelarea riscului unei investiții cu randamentul financiar, formarea de competențe pentru un consum responsabil, noţiuni despre produsele financiare existente pe piața bancară.
”Cel mai sigur și sustenabil mod de a asigura evoluția - personală, profesională și, mai departe, socială - este investiția în educație. Este suficient să ne ghidăm după exemplele oferite de națiunile de succes ale lumii, ca să ne convingem că o societate responsabilă pornește de la o educație financiară temeinică”, a declarat László Diósi, Președinte al Fundației Dreptul la Educație și CEO OTP Bank România.
Toate modulele, atât cele dedicate elevilor de liceu, cât și celor de școală generală, au avut acelaşi obiectiv: traducerea unor concepte financiare, aparent abstracte, prin metodologia Edutainment și metode de învățare complementare: munca în echipă, planificarea pe termen lung și asumarea riscului.
Educație financiară pentru tineri
Fundația Dreptul la Educație a participat în premieră la Global Money Week (GMW), cu un program desfășurat în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la OK Center, primul centru din România dedicat educației financiare, atât pentru adolescenți, cât și pentru adulți.
Derulată sub egida Child & Youth Finance International (CYFI), una dintre cele mai importante organizații mondiale care promovează educația și responsabilitatea financiară în peste 140 de țări, GMW este o campanie anuală construită cu scopul de a inspira și învăța tânăra generație despre gestionarea banilor, mijloacele de trai și spiritul antreprenorial.
”Educația financiară timpurie este fundamentală pentru formarea viitorilor consumatori de servicii financiare non-bancare. Dezvoltarea personală a fiecărui tânăr în acest domeniu influențează în perspectivă dezvoltarea piețelor în ansamblu”, a declarat Președintele ASF, Leonardo Badea.
Fundaţia Dreptul la Educaţie susţine şi promovează dezvoltarea aptitudinilor financiare, economice şi manageriale în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani şi oferă tinerilor instrumente psihologice pentru planificarea conştientă a carierei. În parteneriat cu instituții de învățământ și alte ONG-uri din România, Fundația a implicat, în cei peste 4 ani de activitate, peste 4.500 de elevi din 72 de școli din țară.
OK Center este primul centru de educație financiară nonformală din România, inaugurat în octombrie 2017. Spațiul de 1200 metri pătrați este dedicat celor care doresc să își actualizeze cunoștințele din domeniul financiar. OK Center găzduieste sesiuni de training și învățare, precum și evenimente și activități de voluntariat.