Potrivit unui studiul comandat de SDA, în prezent, există aproximativ 55.000 de dezvoltatori IT care lucrează în România, însă datorită cererii din ce în ce mai mari, accelerată și de prezența jucătorilor IT locali și globali, acest număr va crește semnificativ în următorii ani pentru a putea satisface nevoia de personal.

SDA intenționează să contribuie la satisfacerea acestei nevoi, oferind cursuri de programare persoanelor care nu au neapărat cunoștințe în domeniul IT, dar care doresc să își schimbe cariera și să înceapă să lucreze în acest domeniu.

Înființată în 2014 în Polonia, SDA organizează cursuri de programare în România din ianuarie 2018. Până în prezent, 500 de studenți au participat la cursurile organizate de academie în România. Deși România a fost prima piață pe care SDA s-a extins, astăzi compania este prezentă și în Lituania, Letonia, Estonia, Marea Britanie, Irlanda și Finlanda.

Cursuri de programare - profilul cursanților SDA

De la lansarea în 2014, 3.000 de studenți au absolvit cursurile organizate de SDA, iar în prezent, alți 1.500 urmează cursuri de programare în toate cele opt piețe în care SDA activează.

Profilul de bază al studenților academiei îl reprezintă atât bărbați cât și femei între 25 și 50 de ani, care sunt activi din punct de vedere profesional și lucrează în paralel ce urmează cursurile SDA, dar care, în același timp, sunt hotărâți să își rescrie parcursul profesional.

Software Development Academy - cursuri de programare

Majoritatea studenților SDA decid să urmeze cursuri de programare pentru a câștiga un salariu mai bun, să aibă perspective mai bune de carieră, precum și un program de lucru mai flexibil.

Compania oferă un portofoliu bogat de cursuri de programare, care pot fi finalizate în termen de 3 până la 7 luni. Cursurile se desfășoară în weekend și în timpul săptămânii seara, pentru a se adapta nevoilor studenților activi profesional.

Cele mai populare cursuri în rândul studenților din România sunt Java (necesită 344 ore de studiu), Python (311 ore) și Software Tester (112 ore).

Ca o comparație, potrivit studiului comandat de SDA, cele mai solicitate limbaje de programare, bazate pe numărul de oferte de muncă publicate în trimestrul doi al anului 2019 pe site-urile românești de recrutare sunt: Java (815 oferte de muncă), Javascript (515 oferte de muncă ), C ++ (340), .NET (335) și PHP (230).

SDA organizează cursuri în București, Cluj, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea, Constanța, Galați și Baia Mare. Până la sfârșitul anului 2019, SDA intenționează să se extindă și în Chișinău, Republica Moldova.

La începutul acestei luni, cursul JAVA oferit de SDA a fost aprobat pentru a face parte în cadrul programului „Investeste în Tine” al CEC Bank și finanțat de guvernul român, care oferă un credit pentru dezvoltare profesională fără dobândă.

”Nimeni nu poate nega că există o cerere masivă pentru profesioniști IT în România și că această cerere va continua să crească în următorii ani. Studiul pe care l-am realizat despre piața IT românească arată clar că, în fața unei lipse serioase de profesioniști IT, angajatorii sunt dispuși să angajeze persoane chiar și fără experiență IT anterioară și să le instruiască pentru a completa toate posturile vacante disponibile”, a declarat Piotr Mazur, CEO Software Development Academy Romania.

Conform studiului realizat în mai 2019 de TalentUP pentru SDA, aproximativ 4% din populația României erau profesioniști IT, similar cu Danemarca (4%), și Belarus (4%), un procent mai mare decât în Ucraina (3%) sau țările baltice (2,5%).

”Software Development Academy răspunde nevoilor tuturor profesioniștilor activi care, din orice motive, doresc să părăsească actualul loc de muncă și să facă o schimbare de 180 grade în carieră pentru a câștiga mai bine, pentru un program de lucru mai flexibil, oportunități de creștere mai interesante sau chiar un job în străinătate. Zilele în care ceea ce am studiat ne poate defini cariera pentru tot restul vieții s-au terminat. 81% dintre absolvenții noștri găsesc un job în IT în termen de 3 luni de la absolvirea cursurilor noastre, dovedind astfel că este cu adevărat posibil să începi o carieră complet nouă în orice moment al vieții”, a declarat Costin Alexandru, Country Manager la Software Development Academy România.

În România, SDA are în prezent o echipă de 10 angajați și colaborează cu peste 60 de traineri IT. Ținând cont de cererea din ce în ce mai mare, până la sfârșitul lui 2019, SDA intenționează să angajeze cel puțin 6 angajați noi și să își extindă echipa de traineri la 100.

În Europa, SDA colaborează cu peste 200 de companii IT globale, oferindu-le absolvenți pregătiți în funcție de nevoile individuale ale acestora, precum și colaborează în programe educaționale, care au ca scop creșterea forței de muncă în sectorul IT.

Toate cursurile oferite de SDA pregătesc studenții pentru lucrul în echipe de IT, 80% din timpul de studiu fiind reprezentat de clase practice. În afară de oferirea cursurilor către studenți, SDA colaborează direct cu giganți tehnologici la nivel mondial care angajează SDA pentru a recruta și instrui persoane fără background anterior în IT pentru poziții de entry-level în domeniu.

La nivel global, fenomenul de IT bootcamps este în creștere, iar piața globală a cursurilor de programare valorează în prezent peste 450 de milioane de dolari. Regiunea Europei Centrale și de Est, caracterizată de o creștere economică peste medie, de prezența liderilor IT mondiali, precum și de predispozițiile generale ale populației pentru științe și limbi străine, se estimează că va înregistra un număr crescut de absolvenți al unor astfel de academii.

Academie de programare

Software Development Academy (SDA) este cea mai mare academie de programare din Europa Centrală și de Est care le permite studenților să dobândească competențe rapide (în termen de 3-7 luni) în programare și testare software.

Înființată în 2014 în Polonia, SDA a început să ofere cursuri în România în ianuarie 2018. De la înființare, SDA a ajutat până acum la schimbarea traiectoriei în carieră a peste 3.000 de profesioniști din CEE, țările baltice și nordice, conectându-i cu peste 200 de companii din sectorul tehnologic din toată Europa.

SDA organizează cursuri de programare pentru clienți individuali, companii și instituții. Clienții săi de bază sunt profesioniști activi între 25 și 50 de ani care doresc să-și schimbe cariera și să înceapă să lucreze în domeniul IT. Pentru clienții B2B, care includ corporații multinaționale și instituții, SDA se ocupă de recrutare, training și crearea de profesioniști IT, precum și dezvoltarea sau recalificarea angajaților.

SDA este prezentă în Polonia (15 orașe), Marea Britanie, Irlanda, România, Lituania, Letonia, Estonia, precum și în Finlanda. În România, compania livrează traininguri în București, Cluj, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea, Constanța, Galați și Baia Mare.