Alfabetizarea în domeniul datelor reprezintă abilitatea de a consuma, interpreta și înțelege datele, fiind o abilitate esențială pentru succes, atât la locul de muncă, cât și în viața de zi cu zi. De la conținut social media, la ceasuri inteligente, până la dispozitivele de monitorizare a sănătății la domiciliu, datele au devenit o parte fundamentală a vieții cotidiene.

Ele și-au demonstrat cu precădere utilitatea în timpul pandemiei COVID-19.

Cursul de alfabetizare în domeniul datelor, determinat de provocările societății de astăzi. Noul curs SAS Data Literacy Essentials introduce elementele de bază ale datelor, precum și ce înseamnă să fii alfabetizat în acest domeniu. Totodată, prezintă strategii de identificare a utilității datelor, interogarea acestora, descoperirea sensului, luarea deciziilor și comunicarea datelor.

Cursul se concentrează, de asemenea, pe provocările etice ale lucrului cu date. Etica datelor se referă la modul în care căutăm, interpretăm și prezentăm datele în mod responsabil, inclusiv judecățile morale pe care le facem atunci când lucrăm cu ele.

Astfel, oamenii pot obține încrederea și abilitățile de a pune la îndoială poveștile despre date și, de asemenea, pot beneficia de îndrumarea corespunzătoare cu privire la modalitățile prin care putem lucra mai responsabil cu acestea.

Resurse pentru elevi, cu scopul creării unei noi generații de specialiști nativi în date

De la mașini inteligente, ceasuri inteligente, până la dispozitivele de monitorizare a sănătății la domiciliu și aplicații de partajare, datele au devenit o parte fundamentală a vieții noastre de zi cu zi. Elevii de astăzi trebuie să înțeleagă mai bine cantitățile masive de date pe care le consumă și le produc.

Pentru a ajuta elevii să își dezvolte aceste abilități necesare, SAS oferă resurse de alfabetizare a datelor pentru clasele 0-12, incluzând:

  • DataFly (disponibil în această vară) este un instrument gratuit pentru profesorii și elevii din clasele 0-12 care oferă un mod simplu, rapid și captivant de a colecta și explora date de la elevi, în timp real, indiferent dacă se află în același spațiu fizic sau virtual
  • CodeSnaps, un mediu de codare colaborativ care necesită un singur robot și o tabletă. Elevii rezolvă probleme în timp ce construiesc un program folosind blocuri de cod tipărite și rulează programul folosind un robot conectat precum Sphero, SPRK, SPRK+ și Ollie.
  • Data Drivers, care îi ajută pe elevi să reconsidere modalitățile prin care școala lor se implică în comunitate. Pe măsură ce pun întrebări, colectează date și apoi analizează și interpretează răspunsurile, elevii încep să analizeze critic factorii care influențează rezultatele și pot observa puterea datelor.
  • GatherIQ, o aplicație și un site web gratuit care îi învață pe elevi despre obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite și îi inspiră să ia măsuri pentru a face lumea un loc mai bun
  • Un parteneriat cu News Literacy Project, care ajută oamenii să devină consumatori critici de date în mass-media. Odată cu creșterea numărului de surse de informare, pentru a da sens datelor din mass-media sunt necesare atât cunoștințe fundamentale, cât și gândire critică.