UPDATE 17 decembrie:

Databricks a ridicat o investiție în valoare de 10 miliarde de dolari, valoarea companiei fiind în acest moment de 62 de miliarde de dolari, în creștere de la cele 43 de miliarde de dolari, valoarea de la ultima rundǎ de investiții.

Printre investitorii Databricks se numără Andreessen Horowitz, DST Global, GIC, Insight Partners și WCM Investment Management.

Participații semnificative au și Ontario Teachers’ Pension Plan, care deținea deja un procent în cadrul companiei, precum și noi investitori ca ICONIQ Growth, MGX, Sands Capital și Wellington Management.

Echipa companiei plănuiește să folosească noul capital de care dispune pentru a satisface cerințele clienților, pentru a dezvolta noi produse AI, pentru achiziții și extinderea operațiunilor internaționale.

Detalii pe larg despre cea mai recentă rundă de finanțare obținută de compania din Statele Unite puteți afla din comunicatul oficial al Databricks.


Startup-ul Databricks, cu sediul în San Francisco, din a cărui echipă de fondatori fac parte și români, se află în plin proces de ridicare a unei noi investiții, care ar putea ajunge până la 8 miliarde de dolari, potrivit surselor citate de CNBC, ceea ce ar ridica valoarea companiei la 55 de miliarde de dolari.

În toamna anului trecut, Databricks a mai ridicat o investiție de tip Series I în valoare de peste 500 de milioane de dolari, compania fiind evaluată la acel moment la 43 de miliarde de dolari.

Potrivit Reuters, veniturile globale ale companiei au trecut de 1,6 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 31 ianuarie 2024, fiind cu 50% mai mari comparativ cu anul anterior.

Databricks, ce are doi cofondatori de origine română, dezvoltă tehnologii pentru baze de date. Aceasta a fost fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre cofondatori se numără CEO-ul companiei, Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).