Mate X este o bicicletă electrică pliabilă cu roți groase, de tip fat bike. Costă 1.000 de dolari și poate fi finanțată pe Indiegogo, acolo unde danezii au primit 3,9 milioane de dolari de la 7.106 susținători. Și mai e o lună de campanie.

Există 3 variante pentru bicicletă: Mate X 250, Mate X 250+ și Mate X 750. Ele sunt diferențiate de puterea motorului și de dotări. 750 are un motor, după cum îi zice și numele, de 750 de wați. Pot fi și pedalate, din acest motiv sunt considerate biciclete. Vitezele sunt limitate la 25 de kilometri pe oră, respectiv 32 de km/h. Potrivit producătorilor, autonomia este de 55 și 80 de kilometri. Cele 3 modele costă de la 800 de dolari la 1.000 de dolari.

Proiectul de pe Indiegogo poate fi accesat aici.

Bicicleta are un schimbător Shimano cu 8 viteze și un computer de bord care indică viteza, distanța și autonomia. De asemenea, e pliabilă, la fel ca și pedalele. Un avantaj e faptul că Mate X are suspensii în cadru pentru a merge comod pe stradă și pe drumuri accidentate. Frâna este pe disc. Un alt avantaj e că bateria poate fi scoasă. Astfel, pe viitor, am putea chiar vedea sisteme de încărcare pe stradă, unde să lași bateria consumată și să iei una plină. De asemenea, e util pentru momentul când bateriile nu mai funcționează la fel de bine, după mai multe încărcări, și vrei să iei una nouă.

Iată și bicicleta electrică de la eTwow.

Nu e prima bicicletă finanțată pe Indiegogo de danezi. Prima lor bicicletă electrică a primit 6,8 milioane de dolari pe platforma de crowdfunding și a fost un real succes. Mate X e continuatorul acelui model.

Despre eTwow și de ce românii nu au reușit să inoveze, deși au un produs foarte bune, puteți citi aici.

MATE X : Introducing the successor to the most funded eBike on the planet! from Mate Bike on Vimeo.