CMS-ul cu cea mai mare popularitate la nivel global este folosit de aproape o treime din totalul site-urilor din lume, sau undeva la 19 milioane de site-uri au WordPress în spate, incluzând nume sonore precum Time.com sau Beyonce.com. WordPress este, totodată, CMS-ul care înregistrează cele mai mari creșteri în rata de adopție în ultimii ani.

În România, platforma WordPress începe să fie o soluție tot mai căutată de business-urile online și de IMM-uri, acestea alegând WP datorită funcționalităților multiple și ușurinței în utilizare.

Vorbim aici de site-uri cu trafic intensiv, cum ar fi publisherii de conținut (Playtech, Libertatea, Unica), sau site-uri de prezentare (Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași). La nivel global, 500 de site-uri noi WordPress apar în fiecare zi.

Cum te ajută WordPress ca fondator de startup

De ce ar trebui să alegi WordPress în cazul în care ești fondator de startup și vrei să lansezi un site pentru business-ul tău?

  • Este cea mai simplă platformă din punct de vedere al setupului și a administrării și totodată cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor.

Nu trebuie să fi programator sau să ai experiență cu realizarea de site-uri pentru a avea un site WordPress. Poți alege dintre miile de teme construite specific pentru această platformă, multe dintre acestea fiind chiar gratuite. Cu tema potrivitiă, chiar și un utilizator fără experiență în programare poate crea un site cu funcționalitate full prin personalizarea acesteia. Dincolo de funcționalitățile numeroase, costurile asociate unui site WordPress sunt în medie inferioare comparativ cu realizarea unui site de la zero.

  • Include acces la numeroase funcții de business utile, disponibile prin plugin-uri.

”Există un plugin pentru asta” e o vorbă care circulă tot mai des în spațiul digital. Un alt motiv care a contribuit la popularitatea platformei Wordpress este accesul la o piață foarte mare de pluginuri, add-onuri care se adaugă site-ului pentru funcționalități extra, fără a necesita cunoștințe de programare. Astfel, proprietarii de site-uri WordPress pot alege în prezent din peste 44.000 de pluginuri gratuite sau plătite cu funcționalități din orice arie: plugin-uri pentru optimizare SEO, plugin-uri de viteză încărcare sau de backup, inclusiv plugin-uri pentru amuzant cu tematică Star Wars.

  • WordPress este util din punct de vedere a indexării SEO.

Consensul din industrie este că platforma WordPress rezolvă nativ numeroase din problemele de optimizare search engine cu care site-urile la început de drum se confruntă, afirmații susținute chiar și de către inginerii Google.

WordPress în România

La nivel de România, WordPress conduce topul la categoria platforme folosite, cu aproximativ 20% din totalul site-urilor fiind relizate folosind tehnologia WP în spate. În ceea ce privește particularitățile acestor site-uri, WordPress-urile din România se remarcă prin câteva aspecte, concluzii centralizate de unul din cei mai mari furnizori de găzduire pentru site-uri din țară.

Peste 50% din site-urile WordPress nu rulează pe cea mai nouă versiune a platformei. Cea mai frecvent folosită versiune de WordPress în România este 4.7.3, lansată în primăvara acestui an. Tranziția înceată la cea mai nouă versiune a platformei, 4.9.1, recunoscută de altfel ca fiind cea mai stabilă și cea mai securizată, ar putea fi explicată de o temere de incompatibilitate cu pluginurile folosite pe site.

Peste 70% din proprietarii de site-uri WordPress și-l gestionează singuri sau apelează punctual la ajutor specializat. Datorită simplității CMS-ului, marea parte a proprietarilor de site-uri nu au o persoană tehnică delegată să se ocupe de acesta, gestionând singuri update-urile și modificările sau cu ajutor punctual de la un programator sau de la furnizorul de găzduire.

Un site WordPress din România folosește în medie 10 plugin-uri. Datorită nevoilor mai complexe, magazinele online realizate pe WordPress (cu tehnologie WooCommerce) au o medie de 30 pluginuri instalate per cont.

Cum demarezi un proiect pe WordPress

Simplitatea platformei WordPress se traduce și într-un volum de muncă IT redus pentru un site WP versus un site custom. Operațiunile WordPress percepute ca fiind cele mai ”complexe” sunt cele la început de drum (setupul și instalarea WordPress), operațiunile de structură site (redirect-uri pagini) și cele de securizare site (identificare vulnerabilități plugin-uri și instalare certificat SSL).

Pentru a demara un proiect online WordPress ai nevoie de 3 piese de început: un domeniu web (adresa URL care va trimite către conținutul tău), un plan de găzduire (spațiul pe server de unde site-ul tău se va încărca) și o temă WordPress sau un programator (site-ul propriu-zis).

Poți începe de pe acum lucrul la prezența ta online în 2018, demarând un site WordPress astăzi la costul a doar un domeniu web nou, sau între 10 și 40 de euro cheltuiți. Folosind o temă WordPress gata-făcută, un plan de găzduire la promoție și câteva ore de aranjare conținut și layout în temă, obții ușor prima prezență vizuală digitală a business-ului tău. Rezultatul? În doar 6-7 ore de editare temă, chiar și un om cu zero experiență în programare poate ajunge la un site de prezentare estetic și funcțional, optimizat pentru mobil și gata de accesare de către vizitatori.