Fiecare poate trece în stilul propriu peste probleme. Coaching-ul este una dintre metodele utile folosite pentru a putea să ne reașezăm, inclusiv profesional, atunci când nu știm exact care e direcția potrivită. Direcția aceasta a ales-o și Delia Vatamanu, o antreprenoare care a lansat Do You Mind, un business de coaching și respirație neurodinamică, una ce folosește respirația profundă și muzică pentru a accesa stări extinse de conștiință și să promoveze creșterea personală.
Mai simplu spus - găsești răspunsuri când nu știi să te deconectezi de la realitatea de zi de zi.
Delia Vatamanu este fondatoare Do You Mind, o afacere de coaching individual, dar în același timp este și Director of Finance and Operations în cadrul festivalului Electric Castle. A lăsat mediul corporate în spate, după un burnout extrem, cum zice și ea.
"După 12 ani de mediu corporate am intrat în burnout extrem. La momentul respectiv nu înțelegeam ce mi se întâmplă și apelând la ajutor, am dat de o mare indiferență și o abordare superficială din partea cadrelor medicale", spune Delia Vatamanu într-o discuție cu start-up.ro.
Noi am povestit despre evoluția Do You Mind și nevoia de coaching pentru manageri și angajari în contextul în care Delia s-a numărat printre cele 10 antreprenoare selectate în programul She’s Next, organizat de către ING România.
Coaching descoperit din nevoile echipei proprii
Delia Vatamanu lucra în corporație și a descoperit zona de coaching în clipa în care a început să aibă propria echipă. A trecut de la ceea ce putea să facă ea individual, lună de lună, când a trecut într-o poziție de leadership și-a dat seama că nu va mai funcționa aceeași strategie, ci trebuie să schimbe focusul pe echipă. E o dilemă și o dramă veche, a angajatului promovat și care descoperă complexitățile managementului.
"Devenise necesar să fiu atentă la abilitățile fiecăruia, să înțeleg că fiecare are alt ritm sau mod de a face lucrurile. Obiectivul meu se transformare în a-i face să lucreze bine împreună, să construiesc un mindset de a aborda situațiile noi ca fiecare să-și construiască încrederea în abilitățile proprii pentru a lucra autonom, dar și interdependent și să se susțină reciproc atunci când e nevoie", explică Delia Vatamanu.
Astfel a ajuns să studieze, să se certifice în coaching, iar la un moment să înceapă pe cont propriu o afacere.
Trecerea de la angajat la antreprenoriat
După ce a trecut prin provocarea de a coordona o echipă, iar apoi prin propriul burnout, Delia s-a informat, a studiat, a testat multiple metode de "self help", dar s-a simțit tot mai rău.
“Asta până am găsit informații din neuroștiințe și ultimele studii legate de traumă care mi-au adus înțelegere și explicațiile de care aveam nevoie. Iar mai apoi am dat de terapia somatică și Neurodynamic Breathwork care au funcționat așa cum aveam nevoie. Treptat am început să mă simt din ce în ce mai bine", povestește Delia.
Astfel, după ce a descoperit chiar ea drumul acesta, a pornit Do You Mind, un business care oferă astfel de servicii, cum ar fi cele de consiliere, dezvoltare personală, toate în sesiuni individuale. "Sunt companii cu care lucrez și care oferă ședințe de coaching angajaților, iar cei care doresc pot programa sesiuni individuale", spune Delia.
Business-ul său înseamnă doar ea, dar pentru următorii ani vrea să se dezvolte și să lanseze câteva programe noi, pentru care va avea nevoie de co-facilitatori pentru programe de educație și dezvoltare personală.
Pentru 2024 Do You Mind estimează o creștere de 10% a nivelului cifrei de afaceri, odată cu lansarea sesiunilor de Neurodynamic Breathwork online și fizic în Cluj-Napoca. Pentru 2025, Delia estimează o creștere de 10-15% față de anul acesta.
Planul său este să aducă mai multă informare și programe educaționale în zona de wellbeing, cu instrumente simple și care pot fi integrate în programul oamenilor.
Cum va evolua munca pe viitor
Delia consideră că din ce în ce mai mulți oameni caută nevoia de sens în ceewa ce fac.
"Dacă până acum s-a pus accentul pe funcții care antrenează intelectul și ne-a deconectat de alte arii, precum creativitatea, jocul sau mișcarea, mulți dintre noi vom începe să ne întoarcem în arii care împlică abilități practice, din zona de arte și meșteșuguri", spune Delia.
"În marile orașe vor apărea hub-uri pentru creativitate, spații de co-creație și de educare pentru cei care doresc să se reinventeze într-o meserie. De asemenea, inteligența artificială și progresul exponențial în tehnologie va face necesară reorientarea profesională pentru milennials, Abilitățile cele mai valoroase vor fi cunoașterea specializată și abilitatea de a vinde servicii", consideră antreprenoarea.
Dincolo de această evoluție, Delia consideră că cel mai mare mit existent astăzi este cel al echilibrului dintre viața personală și cea profesională.
"Accentul este pus pe performanța continuă, prea puțin pe pauză, pe termene limite foarte strânse. Se monitorizează orele de lucru și se glorifică over-time-ul", consideră Delia Vatamanu.
Ea consideră că un mit peste care trebuie să trecem e că un management mai bun al timpului rezolvă echilibrul acesta. Antreprenoarea consideră că trebuie puse limite unde fiecare are nevoie, iar companiile să valorifice expertiza și calitatea, versus timpul și cantitatea.
Din acest motiv, un lider care i-ar genera respectet Deliei este unul care găsește echilibrul între empatie și fermitate, care știe când e cazul să pună accent pe "a face" și când e momentul să încurajeze și să lase spațiu pentru "a fi".
"Un lider bun are cunoștințe și abilități în domeniul în care activează, a crescut organic și a ajuns în poziție de lider pentru că are de dat mai departe cunoaștere. Are capacitatea de a le da oamenilor oportunitatea să-și demonstreze lor de ce sunt capabili. Creează un spațiu de siguranță, unde cei care-l urmează au posibilitatea să crească și să fie responsabili pentru acțiunile lor", spune Delia Vatamanu.
Cum convingi oamenii că au nevoie de un coach
De multe ori oamenii în poziție de management se gândesc că le știu pe toate. Că au experiență. Că nu li se poate întâmpla lor nimic rău. Dar munca intensă poate duce la burnout. Delia se lovește de idei preconcepute în activitatea ei, mai ales, spune ea, că se pune accent pe mintea rațională și fiecare are un răspuns supra-analitic, care raționalizează și analizează, critică constant.
"Răspunsul supra-analitic s-a format s-a format ca mecanism de apărare și protecție într-o perioadă când eram vulnerabili. În spatele raționalizării exagerate și supraanalizei stau gânduri și credințe puternic înrădăcinate că nu te poți baza pe nimeni și trebuie să te descurci singur", spune fondatoarea Do You Mind.
În sesiunile ei de coaching, Delia întâlnește cel mai des stresul și copleșeala, care se manifestă prin atacuri de anxietate, panică sau oboseală cronică, dar și un sentiment de demotivare.
Ultimii 4 ani, după pandemie, au adus mai multă deschidere spre dezvoltare. "Pandemia a adus multe persoane într-o zonă de tranziție sau le-a împins în ceea ce privește cariera, relaționarea sau viața personală. Aceste perioade de tranziție vin cu multă confuzie și e greu să le traversezi singur", crede Delia.
Vara aceasta Delia Vatamanu a fost selectată în cadrul programului de coaching pentru antreprenoarele din România, She’s Next, organizat de ING România și Impact Hub Bucharest.
"Am vrut să fiu în contact cu alți antreprenori și să învăț de la ei. Mai am multe de învățat în antreprenoriat, iar cel mai valoros este un spațiu de mentorat de la cineva cu mult mai mulți ani de experiență decât mine", spune Delia.
La finalul discuției cu Delia am provocat-o să vorbească despre motivație și lucrurile pe care le-a învățat. Ca un colț de inspirație la final de articol.
Ce te motivează dimineața?
"Dorința de a contribui la o societate spre care tind să o văd realizată în următorii 20 de ani, în care cei mai mulți oameni vor trăi într-o stare de bine, de mulțumire personală și satisfacție a propriei vieți".
Ultimul lucru învățat
"Încă e o lecție în desfășurare. Am învățat ultima oară despre întreprinder sustenabile, importanța adoptării unor principii sănătoase pentru mediu și pentru societate. Obligativitatea respectării reglementărilor de sustenabilitate va transforma modul în care companii și antreprenorii vor funcționa".