Ăsta a fost probabil unul dintre cele mai așteptate iPhone-uri din ultimii ani, pentru că seria SE avea nevoie disperată de un succesor care să nu te ducă cu gândul la preistoria smartphone-ului. Și odată cu iPhone 16e putem spune că avem în sfârșit un model mai accesibil, accesibil în viziunea Apple desigur, dar care arată modern. Însă există un lucru cu care eu nu sunt de acord.

Design și ecran iPhone16e

Găsești pe 16e un design foarte similar cu cel al iPhone-urilor din ultimii ani, adică margini drepte, care îl fac mai compact și ușor de ținut în mână, pentru că ele sunt foarte ușor rotunjite pe muchii, ca la iPhone 15 și 16. Ai pe margini butoanele convenționale de oprit/pornit ecranul, pentru volum și ca să fii în rând cu lumea, butonul de acțiune în loc de switch-ul pentru silențios.

La fel ca pe iPhone 15 Pro și 16, el poate fi programat să facă o mulțime de lucruri, cum ar fi să pornească lanterna, să înregistreze vocea, să accesezi o scurtătură sau chiar pentru Visual Intelligence, când va ajunge și la noi funcția respectivă.

Mai ai jos un port USB-C, așa cum îi stă bine unui telefon în 2025, dar vitezele sunt limitate la standardul USB 2.0, deci nu vei face transfer de date prea repede cu el.

De asemenea, noul telefon Apple este mai ușor decât cele standard sau Pro, chiar dacă are o baterie mai mare și vine în două culori, alb și negru, simplu și fără pretenții. Am auzit pe net că cel negru s-ar „zgâria” dacă îl ții fără husă, dar de fapt acelea sunt doar urme care se șterg repede de pe spate și nu ai nevoie de cârpița Apple ca să îl cureți. Eu am avut modelul alb la teste și pot spune că îmi place mult și pe el l-aș alege dacă ar fi să îl cumpăr, pentru că sigur ascunde mai bine eventualele imperfecțiuni.

Îmi place că Apple a păstrat finisajul mat pe spate, ceea ce face telefonul rezistent la amprente și foarte ușor de curățat, iar designul este în general foarte elegant, datorită camerei care stă țanțoșă acolo în stânga sus, dar revenim și la ea.

Ecranul este un foarte binevenit și necesar upgrade de la vechiul SE 3, astfel că ultimul telefon Apple cu LCD a aruncat prosopul după mai bine de 10 ani de reciclat o tehnologie învechită. iPhone 16e are un ecran OLED care este mai bun din aproape toate punctele de vedere. Este mult mai colorat și contrastul este infinit mai bun, fruntea și bărbia au dispărut, iar luminozitatea este și ea mult mai bună.

Am prins niște zile foarte însorite și nu am avut nici o problemă să văd ce se întâmplă pe ecran, deși iPhone 15 sau 16 stau mai bine la capitolul ăsta.

Nu avem aici Dynamic Island, ci notch-ul de pe iPhone 13, dar tot este un pas mare înainte și chiar dacă mie mi-a lipsit funcționalitatea pe care o oferă Dynamic Island, ție nu-ți va lipsi dacă nu ai folosit-o până acum. Apropo de lucruri pe care nu le avem, o rată mare de refresh.

Nu cred că se aștepta cineva ca iPhone 16e să primească 120hz, având în vedere că nici iPhone 16 nu are această funcție, dar ar fi fost foarte utili măcar 90hz aici, pentru că și prețul a crescut mult față de SE 3. Ecranul mai este protejat de Ceramic Shield din prima generație, nu versiunea nouă de pe iPhone 16 și 16 Pro, dar eu zic că e suficient și ca de fiecare dată, te invit să îți pui o folie de-aia de calitate și stai cel mai liniștit.

Difuzoarele sunt și ele foarte bune, cred că sunt apropiate de iPhone 15 sau 16, deci nu vei avea de ce să te plângi aici, iar vibrațiile sunt la fel de bune ca la orice telefon Apple din ultimii ani.

Performanțe și software iPhone 16e

Apple nu a economisit la procesor și a pus pe noul său model mai accesibil aproape ce avea mai bun. Spun aproape deoarece deși avem aici un procesor A18, el are un nucleu grafic mai puțin decât cel de pe iPhone 16, care la rândul lui are un nucleu grafic lipsă față de A18 Pro. Totuși, eu nu cred că vei simți o diferență, pentru că ai tot 8 GB de memorie RAM și 128 GB stocare, practic RAM-ul și stocarea s-au dublat față de generația anterioară, care oricum era prea puțin în 2025.

iPhone 16e merge fix ca modelele mai scumpe, 16 sau 16 Pro, atât în aplicațiile uzuale de social media și sistemul de operare, cât și în jocuri. Doar titlurile cu pretenții foarte mari grafice sau ray tracing îl vor mai pune ușor în dificultate. Dar dacă vrei un iPhone pe care să îl cumperi acum și să îl poți folosi și peste 4-5 ani fără ca experiența să aibă de suferit, eu zic că nu prea poți alege un model mai bun decât acesta la banii ăștia.

Mi-a plăcut că telefonul nu se încinge tare în jocuri și nici când își actualizează sistemul de operare sau aplicațiile și doar în configurarea inițială a fost ceva mai cald, dar oricum menajabil. Apple nu a menționat nimic legat de sistemul de răcire, dar probabil că eficiența procesorului ajută telefonul să rămână rece. M-am jucat pe el titluri precum Call of Duty Mobile, World of Warships sau Asphalt Legends Unite, toate au mers fără probleme și fără să încălzească telefonul peste măsură.

iPhone 16e a venit din cutie cu iOS 18.3 și a primit imediat și actualizarea la 18.3.1, iar experiența de utilizare a fost ireproșabilă. Nu țin minte ultima dată când am testat un iPhone care nu mi-a făcut nici o problemă de utilizare la nivel de software, probabil doar cu 14 am mai avut așa o experiență stabilă. Cam ironic că fix iPhone-urile alea plictisitoare pe care nu prea le vrea nimeni sunt și cele care merg cel mai stabil.

Ecranul a răspuns la comenzi de fiecare dată, nu mi-a pierdut nici semnalul și nici rețeaua, iar apelurile s-au auzit foarte bine și clar, ca pe orice alt iPhone și asta e important pentru că avem o componentă nou-nouță la interior. Apple a pus pe 16e primul său cip pentru date celulare, numit C1, care ar trebui să îmbunătățească eficiența și performanța rețelei celulare. Chiar dacă nu am cifre exacte legate de consumul de energie sau de puterea semnalului, pot spune că nu am avut neplăceri și este poate una dintre puținele dăți când un nou produs Apple funcționează așa cum ar trebui din prima.

În aprilie ar trebui să apară și în Uniunea Europeană Apple Intelligence, prin actualizarea iOS 18.4, iar 16e va suporta toate funcțiile promise până acum de Apple, dar există deja niște întârzieri în dezvoltarea AI-ului companiei, deci nu cumpăra acest telefon special pentru asta. Ca actualizări, te poți aștepta la cel puțin 5 ani, dar eu cred că 6-7 sunt ușor realizabili, având în vedere cât de bine se țin în prezent modelele de acum câțiva ani.

Baterie incredibilă pe iPhone 16e

Și știi pe ce te mai poți baza? Pe autonomie. Aveam așteptări ceva mai mari de la acest telefon, având în vedere ce am auzit despre el pe internet, dar mi le-a depășit oricum. O zi de utilizare foarte intensă este realizabilă și vei mai rămâne cu cel puțin 30%, iar dacă ești mai moderat, două zile te ține fără probleme, un rezultat incredibil de bun de la un iPhone compact. La baterie, iPhone 16e este de fapt cel mai bun model de dimensiuni reduse spre medii lansat de Apple până acum și concurează chiar și cu modelele Plus sau Pro Max.

Unii spun că e datorită cipului C1, alții că e bateria mare de aproximativ 4.000 mAh, nici nu contează de unde vin rezultatele, important e că ele surprind foarte plăcut și ăsta e și unul dintre punctele forte ale acestui telefon. Am avut într-o zi 6 ore de ecran pornit și nu am folosit nici 75% din autonomia de pe ziua respectivă.

Iată, dacă aveai nevoie de un motiv serios să cumperi iPhone 16e fără să te justifici prea mult, acesta este: vrei un iPhone compact cu baterie de iPhone mare, altă alegere nu există. Poate anul ăsta în toamnă avem noroc și vedem iPhone 17 cu aceeași baterie, astfel încât cei care nu vor o cărămidă un buzunar să nu stea cu grija prizei sau a bateriei externe.

Încărcarea se face tot la 27W maxim ca pe celelalte modele din ultimii 2 ani, deci cam o oră și 30-40 de minute pentru o încărcare completă de la 5%, not great, pretty terrible. Hai băieți, puteți să măriți pasul și aici, măcar să ajungeți la nivel cu Samsung, care oricum nu stă nici el prea bine pe partea asta.

O omisiune destul de mare și greu de înțeles aici este lipsa MagSafe pe iPhone 16e. Zău că nu am înțeles de ce au scos magneții de pe spatele telefonului, au vrut să fie mai ușor sau să taie din costuri? Răspunsul oficial, potrivit MacRumors, ar fi că publicul țintă pentru iPhone 16e își va încărca telefonul doar pe cablu, adică va să zică cei care vin de pe iPhone SE 3, care nu avea nici el magneți. Dar Apple, ideea nu e să faci viața mai bună pentru utilizatori? Mai ales că nu era cine știe ce funcție, doar niște magneți pe care îi găsești și prin bazar la suveniruri.

În fine, dacă îi pui husă, ceea ce îți recomand, poți cumpăra una cu MagSafe și primești măcar abilitatea de a „lipi” telefonul de anumite accesorii, dar viteza de încărcare va rămâne la 7.5W.

Camere adecvate pe iPhone 16e

Alt capitol la care iPhone 16e păstrează doar esențialul sunt camerele, ca să nu zic camera. Avem două camere pe acest model și nu mă refer pe spate, ci per ansamblu. Pe spate vei găsi un modul de 48 MP f/1.6 și o dimensiune a pixelilor de 0.7 microni, deci un senzor foarte puțin mai mic decât pe iPhone 16 standard. Este, de fapt, camera ultrawide de pe iPhone 16 Pro Max, dar cu o lentilă de 26mm în locul celei de 13mm de pe modelul flagship.

Ce înseamnă asta? Că pozele pe timp de zi sunt bune și ai de ales între două distanțe focale standard, 1X sau 2X zoom „optic”. Detaliile sunt similare cu cei vei vedea pe iPhone 15 sau 16, culorile sunt bune, iar procesarea este și ea familiară, dar îi lipsesc câteva funcții. Nu ai aici cinematic mode, action mode sau portrete automate, deci dacă vrei să faci o poză cu efect portret trebuie să selectezi acea funcție înainte să faci poza.

Cel mai probabil limitarea asta, la fel ca cea legată de cinematic mode, vine din faptul că avem doar o cameră pe spate, astfel că telefonul nu poate capta automat datele de adâncime încontinuu și are nevoie de procesare suplimentară doar pentru un cadru.

Legat de action mode, limitarea este din cauza faptului că aici nu avem stabilizare pe senzor, ci stabilizare optică standard, deci nu suficient de bună pentru a atenua mișcările. Și aici mai apare o problemă legată de pozele pe timp de noapte. Pentru că are o stabilizare mai slabă, trebuie să ții telefonul nemișcat mai mult timp și pentru că senzorul și dimensiunea pixelilor sunt mai mici, iPhone 16e nu poate capta la fel de multă lumină, deci detaliile și culorile vor avea de suferit. Pozele rămân în continuare utilizabile, dar ele reprezintă mai degrabă ce găseai acum 3-4 ani pe o cameră de iPhone și nu ceva la care te-ai aștepta în 2025.

Funcția de Audio Mix este în continuare aici și merge destul de bine, dar nu aș știi ce să spun despre o comparație cu iPhone 16 sau 16 Pro. De asemenea, camera de selfie este identică cu ce am văzut pe iPhone 16, deci aici nu vei avea surprize neplăcute.

Conectivitate și concluzii iPhone 16e

La conectivitate nu sacrifici prea multe cu noul iPhone. Ai 5G și merge foarte bine, WiFi 6 în loc de WiFi 6e sau 7 cum ai pe modelele mai scumpe și Bluetooth 5.3, dar îi lipsește cipul Ultra Wideband, probabil din cauza cipului de date celulare.

La ce ajută Ultra Wideband? Să zicem că ți-ai pierdut căștile și vrei să le găsești: această funcție stabilește o conexiune securizată de înaltă precizie cu alte dispozitive ce folosesc acest cip și te ajută să le găsești mai repede și mai ușor, pentru că îți indică exact locul unde se află. Tot din cauza lipsei lui nu vei putea folosi iPhone 16e drept cheie digitală, de exemplu, dacă ai o ușă sau o mașină care suportă această funcție.

FaceID este singura soluție de deblocare cu date biometrice și funcționează excelent aici, ca pe orice alt iPhone.

Un singur lucru am păstrat pentru final, anume prețul, care este de 3.450 de lei pentru versiunea cu 128 GB stocare. Este mult, din punctul meu de vedere și este și ceea ce îl face greu de recomandat, pentru că are prea multe compromisuri pentru banii ăștia și un competitor destul de agresiv.

Nu mă refer la un telefon cu Android aici, niciodată nu am comparat iPhone cu Android, pentru că pur și simplu sunt două lucruri diferite și nu prea le poți amesteca. Dacă nu te interesează un iPhone, oricum nu o să îl cumperi pe ăsta, iar dacă ai investit deja într-un Apple Watch, AirPods și un Mac, nu vei cumpăra un Android în locul lui 16e, indiferent cât de bun ar fi el.

Vorbesc aici de iPhone 15, care acum costă fix cât acest nou model la iStyle. Având în vedere experiența mea cu un iPhone 15 Plus pe care îl am de aproape un an și jumătate, dar și de compromisurile pe care Apple le-a făcut cu iPhone 16e, recomand să mergi pe iPhone 15.

Ai Dynamic Island, un ecran mai luminos, o cameră mai bună pe spate și un modul ultrawide, MagSafe și cipul Ultra Wideband. Dacă nu vrei să renunți la Apple Intelligence, atunci iPhone 16 este doar 800 de lei în plus, iar pentru banii în plus primești încă și mai multe, cum ar fi o cameră ultrawide cu mod macro sau conectivitatea ceva mai bună.

Singurul argument pe care l-ai putea avea în favoarea lui 16e este autonomia, care este întra-adevăr mult mai bună, dar în rest, pachetul este prea „sărac” pentru 3.500 de lei. Eu cred că 2.700 de lei ar fi fost un preț corect pentru ceea ce se vrea a fi succesorul lui iPhone SE 3.