Din păcate, cel mai nou unicorn european nu vine din țara noastră, așa că nu împarte gloria cu românii de la UiPath. Însă, cea mai nouă companie europeană care ajunge să aibă o evaluare de peste un miliard de dolari este din Germania. Mai exact, din Munchen.

Este vorba despre Celonis, un startup fondat în 2011 de Alexander Rinke, Bastian Nominacher și Martin Klenk, pe vremea când erau studenți în cadrul Universității Tehnice din Munchen. Celonis este un startup menit să ajute la optimizarea operațiunilor de business pe baza unui software de process mining. Astfel, clienții care folosesc software-ul Celonis pot identifica rapid și soluționa, tot la fel de rapid, probleme din lanțul de distribuție, de exemplu.

”Celonis funcționează ca un RMN pentru afaceri, arătându-le imediat cum funcționează procesele de business și făcând recomandări asupra lucrurilor care trebuie schimbate sau îmbunătățite pentru ca procesele să devină mai eficiente”, spune Alexander Rinke, unul dintre co-fondatorii Celonis, cel mai nou unicorn de pe bătrânul continent, citat de Quartz.

Fondatorii Celonis spun că firma a crescut cu peste 300% în ultimul an și cu 5.000% în ultimii 4 ani. Printre clienții săi se numără UBS, Siemens, Bayer, Uber sau Lockheed Martin.

Munchen este al doilea hub de tehnologie al Germaniei care se află în plin avânt. În acest moment, Munchen este ”casa” a cinci companii private care au depășit evaluarea de un miliard de dolari.

Celonis a ajuns să fie evaluat la peste un miliard de dolari după ce a primit o investiție în valoare de 50 de milioane de dolari. Anterior, compania mai primise o investiție în valoare de 27,5 milioane de dolari.