Cei trei consultanți au investit până în prezent și se concentrează pe firme care activează în trei verticale cu mare potențial de creștere: telemedicina, cybersecurity și e-learning.
Telemedicina are potențial de creștere, iar dimensiunea pieței globale de eHealth va ajunge la 193,8 miliarde de dolari până în 2025, de la 69,5 miliarde în 2020, cu o creștere de 22,8%. Telemedicina s-a dezvoltat în contextul Covid-19 la nivel global, inclusiv în România, unde au au luat naștere mai mulți investitori și antreprenori activi în sectorul e-health. La nivel global, start-up-urile din domeniul health-tech au atras în ultimul an finanțări de 14 miliarde de dolari, potrivit Deloitte. Printre cele mai mari start-up-uri din med-tech care au atras finanțări considerabile se numără Babylon (630 mil. dolari), Doctolib (260 mil. dolari), Kry (250 mil. dolari), Color (100 mil. dolari).
Cybersecurity reprezintă o verticală de interes pentru fondatorii Decalex. Pe lângă faptul că statisticile estimează o creștere de 10% a industriei în perioada 2021-2028, datorită activității principale a Decalex în zona de privacy și securitate a datelor, investițiile în acest segment pot deschide piețe noi pentru business.
De asemenea, sectorul e-learning este a treia verticală cu mare potențial de creștere, mai ales că cei trei fondatori cunosc foarte bine piața, întrucât unul dintre parteneri, Ciprian Harabagiu, a fost country manager la Udemy (cea mai mare platformă de cursuri online) până să se alăture Decalex.
“Am investit în telemedicină și credem ca este o industrie ce va crește în viitor. Trecerea către îngrijirea centrată pe pacient, împreună cu pandemia care a accelerat digitalizarea produselor și serviciilor, permite dezvoltarea accelerată a serviciilor medicale de la distanță. Din această industrie am investit în Recomedica și VoxiKids. De asemenea, educația este de interes pentru noi și am investit într-o companie de software care dezvoltă o platformă de e-learning ce liberalizează piața de cursuri online”, a declarat Cristian Deca, partener și co-fondator Decalex.
Fondatorii Decalex sunt implicați în ecosistemul de start-up-uri tech, prin participarea ca mentori în acceleratorul Commons Accel, și ca membri ai comunității de investitori TechAngels, unde au ocazia să vadă foarte multe idei de afaceri, dar și foarte multe perspective asupra unei idei. Astfel, fondatorii tech apreciază sprijinul în zona de business development și parteneriate strategice.
Atunci când investesc în proiecte antreprenoriale noi, cei trei investitori se uită, în primul rând la echipă, întrucât din experiența acumulată au observat că problema principală în sustenabilitatea start-up-urilor pe termen lung nu este produsul, ci mai degrabă coeziunea echipei și lipsa anumitor abilități obligatorii pentru fondatori. “Dacă echipa are caracteristicile necesare, pasul următor este să ne uităm la planul de creștere și cifre, pentru că datele ne arată cât de realist și matur gândesc fondatorii în ceea ce privește impactului produsului în piață”, adaugă Cristian Deca.
În al treilea rând, datorită background-ului profesional acumulat de fondatori în compania de consultanță Decalex pe zona de compliance, cei trei investitori se uită să vadă dacă un produs este viabil din perspectiva reglementărilor. “În ultimii trei ani am întâlnit foarte multe produse bune, care însă nu respectau cerințele de compliance, iar modificarea unei platforme sau a produsului tech pentru a corespunde cerințelor legale a schimbat cu totul modelul de business”, explică antreprenorul Cristian Deca.
Un sfat dat antreprenorilor de către Cristian Deca este să-și consolideze mai bine echipele. De asemenea, investitorii se uită nu doar la idee sau la capacitatea ideii de a fi scalabilă, ci și la capacitatea antreprenorilor de a crește împreună cu echipa. De asemenea, în loc să se concentreze pe identitatea vizuală a companiei ori să investească în tehnologie, mai important pentru fondatori este să-și valideze ideea cu potențialii clienți. E important pentru antreprenori să investească și în componenta de vânzare a produsului, nu doar în tehnologie. Investitorii se uită în principal la modul în care o idee de afaceri poate fi monetizată.
Potrivit fondatorilor Decalex, ecosistemul de start-up-uri tech din România nu a ajuns încă la maturitate, iar acest lucru înseamnă că există o mulțime de oportunități pentru fondatori și investitori în prezent.
Astfel, acceleratoarele ajută foarte mult la maturizarea acestei piețe, iar unul dintre obiectivele principale ale ecosistemului antreprenorial din România este să ajungă la cât mai multe investiții de tip serie A, acestea fiind destul de rare la momentul actual. Momentan majoritatea investițiilor din România sunt de tip pre-seed și seed, adică investiții pentru început de drum. “Ne dorim că prin investițiile pe care le facem să aducem start-up-urile în investiții de tip series A.”