„Deși deficitul de cipuri scade, piața globală a semiconductorilor intră într-o perioadă de vulnerabilitate, care va persista până în 2023, când se preconizează că veniturile din semiconductori vor scădea cu 2,5%”, a declarat Richard Gordon, Practice VP la Gartner, completând: „Am observat deja o vulnerabilitate a evoluției pe piața de semiconductori destinați produselor finite, în special pe cele expuse consumatorului final. Creșterea inflației, a impozitelor și a ratelor dobânzilor, împreună cu costurile mai mari ale energiei și combustibilului, pun presiune pe venitul consumatorilor. Acest lucru afectează cheltuielile pentru produse electronice, cum ar fi PC-uri și smartphone-uri.”

În general, veniturile globale din semiconductori pentru 2022 au fost ajustate comparativ cu prognoza din trimestrul precedent cu 36,7 miliarde de dolari, la 639,2 miliarde de dolari, deoarece se așteaptă o înrăutățire a condițiilor economice pe parcursul anului. Cererea și prețurile pentru memorii s-au redus, în special în domenii legate de consumatori, cum ar fi PC-urile și smartphone-urile, ceea ce va contribui la încetinirea ritmului de creștere.

Livrările de PC-uri vor scădea cu 13,1% în 2022, după ce au înregistrat creșteri în 2020 și 2021. Se estimează că veniturile din semiconductorii destinați PC-urilor vor înregistra o scădere de 5,4% în 2022. Veniturile din semiconductorii destinați smartphone-urilor sunt pe cale să încetinească la un procent de +3,1% în 2022, comparativ cu o creștere de 24,5% în 2021.

Din perspectiva mediului enterprise, stocurile se recuperează rapid, termenele de livrare încep să se scurteze, iar prețurile încep să se diminueze.

„Piața semiconductorilor intră într-un ciclu de scădere a industriei, ceea ce nu este o noutate și s-a mai întâmplat de multe ori înainte”, a mai spus Gordon, completând: „În timp ce segmentul de consum va încetini, veniturile din semiconductorii destinați pieței centrelor de date vor rămâne mai mult timp la același ritm de creștere (de 20% în 2022) datorită investițiilor continue în infrastructura cloud. În plus, segmentul de electronice auto va continua să înregistreze o creștere de două cifre în următorii trei ani, datorat creșterii numărului de semiconductori per vehicul și tranziției la vehiculele electrice și autonome. Valoarea de semiconductori per vehicul va crește de la 712 USD în 2022 la 931 USD în 2025.”