Conceptul Luna, dezvoltat în colaborare cu Intel, explorează idei revoluționare de design pentru a face componentele imediat accesibile, înlocuibile și reutilizabile - reducând consumul de resurse și menținând și mai multe materiale circulare în economie.

Conceptul a fost creat pentru a testa ceea ce ar putea fi posibil, nu pentru a fi fabricat și vândut. Însă, dacă toate ideile de proiectare din Concept Luna ar fi implementate, ne-am putea aștepta să vedem o reducere estimată la 50% a amprentei de carbon globale a produselor.

Plăcile de bază pot fi unele dintre cele mai mari consumatoare de energie la fabricare - prin reducerea suprafeței totale cu aproximativ 75% (acum mai mică de 5.580 mm2) și a numărului de componente cu aproximativ 20%, Dell estimează că amprenta de carbon a plăcilor de bază ar putea fi redusă cu 50%.

De asemenea, compania a regândit complet dispunerea tuturor componentelor interne - relocarea plăcii de bază mai mici pe capacul superior o apropie de o suprafață mai mare expusă la aerul mai rece de afară. Acest lucru, combinat cu separarea acesteia de unitatea de încărcare a bateriei de la bază, duce la o mai bună distribuție pasivă a căldurii și ar putea elimina în totalitate necesitatea unui ventilator. Aceste măsuri ar putea reduce în mod semnificativ necesarul de energie – cu consecința unei baterii mai mici, cu celule avansate, care să fie totuși suficient de puternică pentru a permite utilizarea zilnică.

Un șasiu din aluminiu prelucrat cu ajutorul energiei hidroelectrice și care utilizează o construcție ștanțată necesită mai puțină energie și produce un minim de deșeuri. Pentru laptop-ul Luna, Dell a redus numărul de șuruburi de 10 ori, fiind necesare doar patru pentru a accesa componentele interne - reducând timpul de reparații (pentru dezasamblarea, repararea și reasamblarea componentelor cheie) cu aproximativ 1,5 ore. Ansamblul este proiectat pe ideea de a fi ușor de reparat și reutilizat. Mecanismele tastaturii simplifică reciclarea.

Bateria avansată asigură cicluri de încărcare care pot fi menținute pe parcursul mai multor ani de utilizare, sporind recondiționarea și reutilizarea dincolo de prima durată de viață a produsului pe care îl deservește. O nouă placă de circuite imprimate (sau "PCB") pe bază bio este realizată cu fibre de in la bază și cu un polimer solubil în apă ca adeziv. Ceea ce este demn de remarcat aici este faptul că fibra de in înlocuiește laminatele tradiționale din plastic. Mai mult, polimerul solubil în apă se poate dizolva - ceea ce înseamnă că reciclatorii pot separa mai ușor metalele și componentele de pe plăci.

Acest laptop este un concept în acest moment, însă unul care ar putea deveni realitate în viitor și care ar putea contribui semnificativ la felul în care se produc laptop-uri în prezent.