Vezi interviurile video în avanpremieră
Interviurile video start-up.ro sunt publicate în avanpremieră pe canalul nostru de YouTube.
Subscribe
Anca Goron va fi la București pe data de 25 pentru a participa la evenimentul Women in Data Science (WiDS), ajuns la ediția cu numărul 5, a cărui temă este dezvoltarea inteligenței artificiale. Evenimentul are loc la ASE, în Aula Magna, marți, 25 martie, începând cu ora 9:30.
Anca Goron își utilizează expertiza pentru a evidenția cum utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale poate îmbunătăți viața civilizației umane, dar atrage atenția că a ignora implicațiile etice, sociale și culturale poate conduce la consecințe periculoase.
Alături de ea am înțeles mai bine cum se intersectează tehnologia, arta și etica în domeniul AI.
Originalitatea AI în artă
În momentul în care am avut interviul cu Anca Goron, se afla la Paris pentru un proiect derulat de compania sa, AVA Research, în care arta se îmbină cu inteligența artificială. De altfel, Anca a subilinat oportunitățile creative pe care le deschide acest domeniu, chiar dacă sunt voci care văd AI-ul în artă ca fiind în detrimentul creației artistice pentru că se inspiră și copiază din originalitatea și stilul artiștilor, alături de provocările etice și de percepția publicului asupra acestei tehnologii.
”Inteligența artificială nu are capabilitatea de a fi profund originală și creativă. Prin combinarea de diverse tendințe și modele poate crea opere noi care par originale”, ne spune Anca Goron evidențiind natura creativă a inteligenței artificiale, care, deși inovatoare, funcționează prin regăsirea și interpretarea conceptelor existente.
Aici se pune în discuție dilema originalității în artă, subliniind că AI-ul poate fi un instrument valoros pentru artiști, dar nu poate înlocui geniul creativ uman.
”Inteligența artificială oferă noi oportunități de exprimare a creativității umane”, mai spune ea și subliniază potențialul AI-ului de a deschide noi orizonturi în domeniul artistic, permițând artiștilor să colaboreze cu tehnologia pentru a crea opere originale și inovative, transformând modul în care gândim despre artă.
Resposabilitate în utilizarea AI
Anca Goron ne-a explicat cum a ajuns să se specializeze în inteligența artificială și evoluția acestui domeniu de-a lungul a câteva zeci de ani. Alături de ea am discutat și despre importanța învățării etice, promovarea diversității de gen în tehnologie și viitorul relației dintre oameni și roboți.
Am dezbătut alături de Doctor Anca Goron, AI expert și fondatoarea AVA Research, atât beneficiile și riscurile inteligenței artificiale, reiterând nevoia de responsabilitate în utilizarea acesteia și necesitatea de a găsi un echilibru între inovație și etică, în scopul unei societăți mai incluzive.
”Nimic în lume nu este alb sau negru; este tot timpul o zonă gri”, afirmă ea, sugerând complexitatea și nuanțele etice implicate în utilizarea inteligenței artificiale.
Deciziile tehnologice nu sunt simple, ci necesită o evaluare atentă a impactului lor asupra societății, oferind o lecție despre responsabilitatea pe care o avem în fața inovațiilor care modelează viitorul, incluzând decizii morale și etice în dezvoltarea și utilizarea acestor tehnologii.
Anca Goron va fi la București pe data de 25 pentru a participa la evenimentul Women in Data Science (WiDS), ajuns la ediția cu numărul 5, a cărui temă este dezvoltarea inteligenței artificiale. Evenimentul are loc la ASE, în Aula Magna, marți, 25 martie, începând cu ora 9:30.
Află mai jos cele mai importante teme dezbătute alături de Dr. Anca Goron, AI expert
- Impactul inteligenței artificiale asupra artei: Proiectul „AI Consciousness Art Manifesto” demonstrează cum poate inteligența artificială să îmbogățească creativitatea și să servească drept instrument în mâinile artistului, nu ca un substitut al acestuia. Este important de menționat că, deși AI poate genera lucrări bazate pe date, originalitatea finalului depinde de viziunea umană care îi ghidează pe artiști.
- Oportunități și provocări culturale în AI: Inițiativele precum proiectele de artă cu inteligență artificială deschid calea pentru dialog și colaborare între diferite discipline. Aceasta este o ocazie de a depăși prejudecățile legate de inteligența artificială văzută ca o amenințare la adresa creativității artistice.
- Etica în utilizarea AI: Există o nevoie acută pentru norme etice în utilizarea inteligenței artificiale. Anca subliniază responsabilitatea celor care dezvoltă aceste tehnologii de a preveni prejudecățile și discriminarea, menționând deja numeroasele probleme apărute din implementările anterioare.
- Viitorul AI și identitatea umană: Anca discută despre modul în care inteligența artificială va influența viața noastră în următorii ani, subliniind provocările legate de menținerea umanității în fața avansului tehnologic. Există o tensiune între utilizarea roboților în sarcini menajere și nevoia umană de interacțiune și empatie.
- Riscurile manipulării și securitatea prin AI: Riscurile legate de identitatea și manipularea prin AI aduc în discuție fragilitatea securității datelor și importanța de a fi vigilent în utilizarea tehnologiilor avansate, mai ales când se interacționează cu acestea în viața de zi cu zi.
- Încurajarea femeilor în STEM: Proiecte precum Women in Data Science sunt esențiale pentru a oferi modele de rol și a inspira noi generații de femei să urmeze cariere în știință, tehnologie și antreprenoriat. Anca subliniază importanța comunității și a sprijinului reciproc pentru a depăși obstacolele întâmpinate de femei în aceste domenii.