Clinica Oana Nicolau este o clinic─â de terapie care a avut în 2020 o cifr─â de afaceri general─â de un milion de euro, în cre╚Ötere cu 31% fa╚Ť─â de 2019 ╚Öi 25.000 de sesiuni, dintre care 70% au fost online.

Ce afli din acest articol?

  • Cum scalezi un asemenea business?
  • Ce înseamn─â s─â treci la terapie video sau terapie prin text?
  • Cum au f─âcut trecerea de la terapia tradi╚Ťional─â la cea online?
  • Cum elimin─âm cu ajutorul tehnologiei stigma psihoterapiei?
  • Cum te adresezi românilor din Diaspora cu ajutorul tehnologiei?

Trecerea aceasta de la terapia fa╚Ť─â în fa╚Ť─â la cea online a însemnat o oportunitate pentru Clinic─â, dar ╚Öi pentru pacien╚Ťi. În plus, cu ajutorul acestui lucru Clinica a reu╚Öit s─â ajung─â ╚Öi la un public diferit, adic─â românii din Diaspora, care au adus o cifr─â de afaceri de un milion de lei în 2020, cu 50% mai mult decât în 2019, dintr-un num─âr de 5.500 de sesiuni online.

Terapia prin tehnologie înseamn─â c─â pacien╚Ťii beneficiaz─â de terapie remote, online, f─âr─â s─â se deplaseze personal la clinic─â. Indiferent de pozi╚Ťionarea lor geografic─â, ace╚Ötia pot trata de acas─â, din propriul fotoliu, depresia, stresul, anxietatea, burn-out-ul ╚Öi multe alte afec╚Ťiuni emo╚Ťionale.

Clinica folose╚Öte tehnologie pe parcursul întregii experien╚Ťe a clientului, de la prima programare care se face printr-un Formular Online care te ajut─â s─â î╚Ťi alegi specialistul potrivit situa╚Ťiei emo╚Ťionale cu care te confrun╚Ťi. Dup─â, toate opera╚Ťiunile de plat─â, video calling , reprogramare, sunt gestionale de propria platforma eCare, dezvoltat─â de Clinica Oana Nicolau.

Astfel, terapia se schimb─â. Iar tehnologia o ajut─â s─â ajung─â la cât mai mul╚Ťi oameni. Avem nevoie de asisten╚Ť─â ╚Öi s─â ridic─âm preconcep╚Ťiile de peste mersul la psiholog. Nu trebuie s─â fii „nebun” ca s─â ajungi la terapie, ci un om normal, cu nevoi normale. Pe m─âsur─â ce lucrurile s-au digitalizat, afacerii i s-a al─âturat ╚Öi Dan Berteanu, pe care-l ╚Ötim de la Bittnet, care a devenit membru al board-ului.

Dan s-a al─âturat business-ului dup─â ce l-a cunoscut pe Sorin la un program antreprenorial din cadrul Romanian Business Leaders. Sorin i-a propus s─â devin─â membru al board-ului ╚Öi pentru c─â împ─ârt─â╚Öesc acelea╚Öi valori, au zis c─â e o potrivire bun─â.

În plus, Dan Berteanu e interesat ╚Öi de zona educa╚Ťional─â ╚Öi de training. Spune c─â „nu e mare diferen╚Ť─â tehnic─â între ce face un trainer sau un facilitator ╚Öi ce face un terapeut. R─âspund unei nevoi, caut─â r─âspunsuri ╚Öi echilibru”.

În cadrul unui interviu cu Dan Berteanu ╚Öi Sorin Nicolau, Managing Partner al clinicii, am descoperit toate detaliile.

Ultimul an - mai conecta╚Ťi, dar mai singuri

În ultimele 15 luni de pandemie ne-am mutat mult online. Ne-am întâlnit mai rar cu prietenii. ╚śi de╚Öi suntem am conecta╚Ťi ca niciodat─â, pare c─â suntem mai singuri.

Conform unui studiu Harvard, tinerii adul╚Ťi simt singur─âtatea cel mai mult în aceast─â perioad─â. Studiul arat─â c─â 36% din oameni se simt singuri în mod frecvent. 61% din tinerii cu vârste cuprinse între 18 ╚Öi 25 au înregistrat niveluri mari de singur─âtate.

„Discutând cu Sorin ╚Öi cu Oana, e o chestie care m-a marcat. Tehnologia a f─âcut ca lumea s─â fie extrem de conectat─â. Oamenii sunt îns─â din ce în ce mai singuri. Am avut s─â avem organiza╚Ťii care ne-au cerut s─â facem grupuri de suport în interiorul organiza╚Ťiei pentru aceast─â problem─â a singur─ât─â╚Ťii”, spune Dan Berteanu.

„Avem cel mai mult anxietate, o team─â generalizat─â, depresie, atacuri de panic─â, insomnii ╚Öi poate observând din cel─âlalt produs pe care-l vindem în companii, foarte mult accent pe burnout. Cum fac s─â nu ajung în burnout”, explic─â ╚Öi Sorin ceea ce au v─âzut în date în ultimul an.

El men╚Ťioneaz─â c─â lucrul de acas─â, care nu are o rutin─â atât de bun─â, nu e spa╚Ťializat, duce spre burnout.

Cum digitalizezi terapia?

Clinica a digitalizat toate serviciile sale, de la psihoterapie, la cea de cuplu, familie, chiar și psihiatria sau logopedia, dar și coaching-ul.

„Ne-am dat seama c─â digitalizarea ne va ajuta c─â vom ajunge la mai mul╚Ťi oameni na╚Ťional, cât ╚Öi interna╚Ťional, în Diaspora. Au fost momente în care am redeschis clinicile anul trecut, dar nu am reg─âsit acea energie, acel entuziasm nici din partea clien╚Ťilor, nici din partea speciali╚Ötilor”, spune Sorin Nicolau.

Dar digitalizarea nu a început odat─â cu pandemia. Clinica a început lucrul online în 2016 cu Diaspora, într-o mic─â m─âsur─â. Cam 5-6% din clien╚Ťi erau din Diaspora, dar în 20% au ajuns la un procent ridicat de 20% din venituri.

„Pe 17 martie 2020 când am decis s─â închidem sediile ╚Öi s─â ne mut─âm în online, tranzi╚Ťia nu a fost simpl─â, dar a fost de în╚Ťeles pentru terapeu╚Ťi ╚Öi clien╚Ťi. Speciali╚Ötii erau specializa╚Ťi s─â livreze online”, spune Sorin Nicolau.

De ce e important─â digitalizarea în terapie?

╚śtim deja c─â serviciile online î╚Ťi permit s─â m─âsori mai bine. ╚śi chiar dac─â terapia pare ceva ce ar trebui f─âcut doar fa╚Ť─â în fa╚Ť─â, lucrurile merg bine la Clinica Oana Nicolau. Dar digitalizarea i-a ajutat s─â în╚Ťeleag─â ╚Öi mai bine poten╚Ťialul ╚Öi nevoile clien╚Ťilor.

„E important pe dou─â paliere. Ne permite s─â analiz─âm datele pe care le avem ╚Öi s─â ap─ârem cumva cu noi produse, cu abord─âri noi sau cu diferen╚Ťiere în pia╚Ť─â. Integr─âm într-o platform─â toat─â activitatea clinicii ╚Öi toat─â interac╚Ťiunea dintre speciali╚Öti ╚Öi clien╚Ťi”, spune Dan Berteanu.

Astfel, Clinica Oana Nicolau a dezvoltat o platform─â proprie pentru administrarea ╚Öedin╚Ťelor ╚Öi pentru discu╚Ťiile cu clien╚Ťii.

„Tehnologia ne ofer─â un poten╚Ťial uria╚Ö de scalare. Putem oferi acces la terapeu╚Ťi extraordinari pentru orice român, indiferent dac─â st─â în ╚Ťar─â sau în str─âin─âtate. Suntem aten╚Ťi s─â construim planurile de interna╚Ťionalizare. Acesta este un deziderat pentru c─â sunt prea pu╚Ťine companii române╚Öti care gândesc global ╚Öi ies în afar─â. Tehnologia ne ajut─â s─â facem asta”, spune Dan Berteanu.

„Vedem platforma de tehnologie care a prins form─â, o gândire ca în SaaS pe care o aplic─âm în clinic─â”, mai explic─â acesta. E o schimbare de paradigm─â, în care terapia devine inclusiv Software as a Service.

Ce câ╚Ötigi prin digitalizare în terapie?

„Câ╚Ötig─âm timp mai ales. Alocai o or─â jum─âtate clar pentru terapie din cauza traficului. Uitându-ne la cifre, din acest motiv era ╚Öi o zon─â de renun╚Ťare mare. Era un efort în plus de a continua procesul t─âu terapeutic. Sunt ╚Öi lucruri negative. Cât nu schimbi mindset-ul ╚Öi nu pui accentul pe scop, pe ce vrei s─â ob╚Ťii, vei vedea o lips─â a conexiunii, empatia ╚Öi asertivitatea s─â nu se transmit─â online”, spune Sorin Nicolau.

El men╚Ťioneaz─â c─â cei interesa╚Ťi s─â primeasc─â terapia o fac ╚Öi online ╚Öi sunt implica╚Ťi. Iar trecerea în cadrul Clinicii nu a fost u╚Öoar─â, dar a contat c─â aveau deja experien╚Ťa cu Diaspora.

De pe 17 martie 2020, când lockdown-ul a cauzat mutarea 100% a terapiei online, speciali╚Ötii ╚Öi-au anun╚Ťat clien╚Ťii. Nu to╚Ťi cei 60 de terapeu╚Ťi ai clinicii au fost deschi╚Öi la început, dar treptat s-au adaptat.

„Din perspectiva clien╚Ťilor a fost mai simplu. Sub 10% din clien╚Ťi pleac─â din cauz─â c─â noi suntem doar în online. Lumea a început s─â fie obi╚Önuit─â cu asta. A trecut mult prea mult timp ca s─â nu se fi format obiceiuri noi”, explic─â Sorin Nicolau.

Sorin men╚Ťioneaz─â ╚Öi feedback-ul so╚Ťiei sale, Oana Nicolau, care lucreaz─â 100% online ╚Öi care spune c─â reu╚Öe╚Öte s─â transmit─â clien╚Ťilor f─âr─â probleme ceea ce dore╚Öte, ob╚Ťine acelea╚Öi rezultate, iar feedback-ul e c─â vrea s─â aib─â ╚Öedin╚Ťe 100% online de acum încolo.

„╚śtii care e diferen╚Ťa? Din punctul meu de vedere la psihoterapie e un pic diferit. Principala abilitate e s─â fii un bun ascult─âtor. La trainer, e mai dificil, trebuie s─â dai din mâini, s─â poveste╚Öti. Abilitatea în zona de terapeu╚Ťi, abilitatea de a asculta, de a calma pe cel─âlalt, de a-l face s─â g─âseasc─â starea de echilibru, eu cred c─â online-ul ajut─â. Nefiind fa╚Ť─â-n fa╚Ť─â trebuie s─â stau foarte atent ╚Öi dac─â eu vorbesc, oamenii nu pot vorbi în acela╚Öi timp. Induce o rigoare în comunicare”, completeaz─â Dan Berteanu.

Num─ârul de ╚Öedin╚Ťe de terapie a crescut cu 25%

Ingredientul principal al terapiei e voin╚Ťa ╚Öi angajamentul pe termen lung.

Cu ajutorul tehnologiei „Num─ârul de ╚Öedin╚Ťe de terapie pentru un client a crescut cu peste 25%. Înseamn─â c─â bariera de a nu mai veni sau de a întrerupe a sc─âzut”, spune Sorin Nicolau.

În plus, clinica a venit ╚Öi cu o structur─â de abonamente care creeaz─â o implicare mai mare pe termen mediu sau lung.

„Simon Sinek spune c─â „nu-╚Ťi dore╚Öti clien╚Ťii care vor s─â cumpere ceva de la tine, ci-╚Ťi dore╚Öti clien╚Ťii care î╚Öi doresc acelea╚Öi lucruri ca ╚Öi tine”. Credem c─â la clinic─â trebuie s─â vii de cel pu╚Ťin de cel pu╚Ťin 3-6 ori ca s─â î╚Ťi rezolvi problema!”, adaug─â ╚Öi Dan Berteanu.

Astfel, analizând datele din platforma online, Clinica s-a concentrat pe clien╚Ťii recuren╚Ťi, nu pe cei care vin o singur─â dat─â.

„Am început s─â punem disciplin─â ╚Öi s─â lucr─âm cu acei clien╚Ťi care chiar sunt interesa╚Ťi s─â-╚Öi rezolve o problem─â. Din genul acesta de abordare ╚Öi din felul în care set─âm regulile jocului noi am observam de fapt c─â avem clien╚Ťi mult mai apropia╚Ťi de noi, mult mai loiali”, spune Berteanu.

În acest mod, abonamentele încep de la 3 ╚Öedin╚Ťe pentru o lun─â. „Dup─â aceea clientul poate opta dac─â merge c─âtre un alt abonament, de 6 sau 10 ╚Öedin╚Ťe. Toate aceste ╚Öedin╚Ťe se pot achizi╚Ťiona online ╚Öi se pot monitoriza”, explic─â Sorin.

Terapia prin text, o nou─â metod─â digital─â

Pe lâng─â ╚Öedin╚Ťele prin Zoom sau alte aplica╚Ťii video, Clinica a încercat s─â inoveze pe pia╚Ť─â ╚Öi pentru a se adapta nevoilor tinerilor. Dac─â au eliminat bariera drumului c─âtre terapeut, au vrut s─â aduc─â ╚Öi o terapie prin text.

„Tinerii sunt mai deschi╚Öi. Zona de stigm─â a terapiei a sc─âzut enorm. La tineri e altfel. Privesc scopul. Cât mai repede ╚Öi cât mai bine. Aici ne-a ajutat foarte mult ideea de a merge c─âtre un nou serviciu, terapia prin text. Am introdus terapie prin text pentru c─â dac─â oamenii sunt acas─â, e mai intim. Dar ╚Öi tinerii doresc cât mai repede, s─â scrie, s─â i se r─âspund─â ╚Öi s─â fie cumva la îndemâna lor, în felul cum comunic─â”, spune Sorin Nicolau.

Acest tip de terapie ajutat de tehnologie a prins având în Vest înainte de pandemie, iar acum e ╚Öi în România.

„Prin text am toate datele de care am nevoie, anonimizate, s─â construiesc motorul de machine learning prin care pe m─âsur─â ce produsul nostru cre╚Öte algoritmul devine mai de╚Ötept ╚Öi practic te-ai putea gândi c─â ai terapeutul de buzunar în orice moment atunci când ai nevoie”, spune Dan Berteanu, anticipând evolu╚Ťia pe care o poate aduce tehnologia ╚Öi inteligen╚Ťa artificial─â pentru zona de terapie.

Cum func╚Ťioneaz─â aceast─â metod─â? „Tu scrii terapeutului. Terapeutul prime╚Öte mult con╚Ťinut la început, e un pic mai dificil. Ulterior se seteaz─â cadrul. Terapeutul men╚Ťioneaz─â c─â va scrie între ora X ╚Öi ora Y. Clientul scrie tot timpul, terapeutul de dou─â ori pe zi îi r─âspunde ╚Öi-i d─â teme pentru zilele urm─âtoare ╚Öi fac follow up. Scrisul în sine e o terapie. Scriind ╚Öi externalizând toate acele emo╚Ťii ╚Öi sentimente, starea cap─ât─â alt─â nuan╚Ť─â mai pozitiv─â”, explic─â Sorin Nicolau.

Cum ridic─âm stigma asupra terapiei?

Reticen╚Ťa fa╚Ť─â de psiholog a început s─â scad─â în România în ultimii ani. Lucrul acesta a fost influen╚Ťat ╚Öi de schimbarea de genera╚Ťie, dar ╚Öi de lumea corporate, care a con╚Ötientizat nevoia de fericire a angaja╚Ťilor.

Sorin î╚Öi aminte╚Öte c─â atunci când au deschis afacerea în 2009 oamenii î╚Öi d─âdeau des alt nume, clinica avea o intrare lateral─â, nu la strad─â.

„Era foarte puternic acel sentiment c─â mersul la psiholog e pentru nebuni. Dac─â atunci aveam 1.000 de ╚Öedin╚Ťe pe an acum am ajuns la 25.000. Lucrurile au c─âp─âtat deschidere în zona urban─â ╚Öi în ora╚Öele mari”, spune Sorin.

„Un alt lucru important e implicarea companiilor. Au venit reactiv, nu au venit cu preven╚Ťie ╚Öi proactivitate. Au reac╚Ťionat la nevoile sau la semnalele de alarm─â de la angaja╚Ťi. Dar acceptând ╚Öi introducând aceast─â consiliere psihologic─â în companii deja influen╚Ťeaz─â pozitiv”, explic─â acesta.

Implicarea companiilor a dus ╚Öi la un nou canal de vânzare pentru Clinica Oana Nicolau, cel c─âtre firme. În plus, din ce în ce mai multe abonamente medicale includ ╚Öi terapia. „Anul trecut a fost unul în care am construit canalul acesta de vânzare. Dac─â ne gândim c─â într-un an de zile am crescut de la 3 la 16 companii, nume importante, cu mii sau zeci de mii de angaja╚Ťi ╚Öi vedem cum cre╚Öte asta ╚Öi deschiderea companiilor c─âtre genul ─âsta de servicii e în cre╚Ötere”, explic─â Dan Berteanu.

Abonamente pentru cei care nu și le permit

O alt─â provocare pe pia╚Ťa din România e c─â de multe ori terapia e privit─â ca ceva scump. ╚śi pentru mul╚Ťi oameni poate fi.

Luând acest lucru în calcul, Dan Berteanu explic─â faptul c─â vor s─â lanseze un program prin care s─â foloseasc─â ╚Öedin╚Ťele nefolosite de oameni din abonamentele lor ╚Öi s─â acopere costurile pentru cei care nu-╚Öi permit terapie.

„Diferen╚Ťa o vom dona în terapii pentru profesori, medici ╚Öi pompieri sau lucr─âtori din zona SMURD. Deja am început demersurile pentru parteneriate cu organiza╚Ťii sindicale pe care s─â le servim ╚Öi în momentul în care mecanismele de corporate selling vor avea din ce în ce mai mult volum, vom putea începe s─â don─âm terapii pentru oameni”, spune Berteanu.

În plus, Clinica Oana Nicolau a reu╚Öit s─â se integreze cu Omniasig, un important asigurator de pe pia╚Ť─â, pentru a oferi consiliere psihologic─â în poli╚Ťele de asigurare.

╚śi...teoretic, exist─â ╚Öi decontare de la Casa de Asigur─âri, dar Sorin Nicolau men╚Ťioneaz─â c─â e atât de birocratic─â încât oamenii nu pot beneficia a╚Öa cum trebuie de ea.

A╚Öadar, încotro ne îndrept─âm? Spre o lume în care terapia nu mai este o spaim─â, în care folosim mijloace tehnologice moderne pentru a rezerva terapia, pentru a face ╚Öedin╚Ťa ╚Öi pentru a ne adapta la noile genera╚Ťii. Iar industria psihoterapiei poate vorbi acum mai u╚Öor de scalare, de exemplu, pentru c─â din Bucure╚Öti sau orice ora╚Ö pot ajunge în toat─â lumea.