O echipă de jurnaliști și programatori din Republica Moldova a creat o aplicație de Android și iOS pe care o poate folosi oricine pentru a transmite video-uri scurte cu funcție de știre, pe care pot adăuga și informații. În zilele acestea, e o aplicație care poate fi utilă, iar informațiile, după ce sunt verificate, pot fi distribuite în presă.

diy news aplicatie protest stiri transmite

Aplicația DIY News poate fi accesată de orice utilizator de Android sau iPhone și îți permite să urci clipuri video. E destinată acelor imagini care pot avea valoare de informație în cazul unor evenimente. De exemplu, dacă ai văzut violențe la proteste, poți să filmezi și să pui apoi informații scrise pe clip. În plus, poți să editezi în parte bucăți mai mici.

Pentru a-i ajuta pe cei care folosesc aplicația să o folosească, fondatorii aplicației au adăugat șase întrebări la care, de obicei, răspund știrile, pentru a putea să-i ghideze pe cei care nu au experiență în domeniu să găsească ceea ce ar fi relevant de transmis.

diy news aplicatie protest stiri transmite

Hai să-ți explic cum poți să folosești DIY News. Filmezi ceva, ori direct în aplicație, ori în aplicația camerei video de pe telefon. Urci în aplicație, tai videoclipul dacă e nevoie, iar apoi ți se deschide ecranul unde poți răspunde la întrebările relevante: Unde, Când, Cine participă la acțiune? Ce s-a întâmplat? De ce? Poți pune o declarație a unui martor sau o informație relevantă și alte detalii semnificative.

Apeși butonul Creează Video și poți să distribui pe Facebook clipul tău.

Aplicația DIY News a fost creată de Victoria Colesnic (jurnalistă), Ana Gherciu (jurnalistă), Roman Bălțeanu (pay per click strategist), Iurie Gaitur (programator Android) și Sergiu Todirașcu (programator iOS). Aplicația a fost aleasă printre câștigătoarele celui de-al doilea Hackathon Media organizat în Republica Moldova în vara lui 2016.

Sfatul nostru e să o folosești cu cap. Nu te băga în altercații doar pentru celebritatea viralității dacă nu ești pregătit, nu sta printre oameni agresivi, ai văzut ce se poate întâmpla. Dar nouă ne place aplicația DIY News și cât de curând o vom folosi.

Iată un exemplu de video creat cu ajutorul DIY News