Planul conține măsuri de ajutorare a mediului de afaceri, precum și proiecte ce țin de dezvoltarea unor zone precum infrastructura rutieră sau cea de sănătate.

În ceea ce privește sprijinirea micilor antreprenori din țara noastră, Guvernul a creionat câteva măsuri menite să sprijine la repornirea întreprinderilor.

Astfel, Guvernul oferă granturi pentru ca firmele să aibă capital de lucru, dar și fonduri pentru investiții.

Granturi de sprijin pentru microîntreprinderi:

 • Valoare grant: 2000 Euro/SRL fără salariați; Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utillități; Număr beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. euro

Schema de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de Covid-19

 • Finanțarea chiriilor pentru perioada în care desfășuararea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă: valoarea chiriei/beneficiar/lună, pentru o perioadă de 3 luni. Buget: 160 mil. lei.

Capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri:

 • Valoare grant: max. 125.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.
 • Granturi pentru investiții și pentru reconversia economică a IMM-urilor:
 • Valoare grant: 50.000 – 200.000 Euro; Domenii: Industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism, confecții; Cheltuieli: producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro.

De asemenea, în document se precizează deschiderea unor programe de finanțare nerambursabilă pentru creșterea competitivității IMM-urilor.

Granturi pentru investiții pentru microîntreprinderi prin supracontractarea proiectelor din lista de rezervă din Programul Operațional Regional – Axa 2.1:

 • Grant: max. 200.000 euro; Buget alocat: 117 mil. euro; Supracontractare: 130 mil. euro;

Granturi pentru creșterea competitivității IMM-urilor prin alocarea suplimentară de fonduri prin Programul Operațional Regional – Axa 2.2:

 • Grant: 200.000 – 1.000.000 euro; Buget (alocare inițială și supracontractare): 450 mil. euro

Granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanțarea investițiilor mari în creșterea productivității prin Programul Operațional Regional:

 • Grant: 2.000.000 – 6.000.000 euro; Buget(alocare inițială și supracontractare): 550 mil. euro

Nu în ultimul rând, se pun la dispoziție granturi pentru inițiative antreprenoriale inovative și digitalizarea companiilor.

Granturi pentru startup-uri pentru studenți în domenii competitive și inovative:

 • Valoare grant: 40.000 euro/2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create. Domeniile de activitate prevăzute în Strategia Națională de Competitivitate a României și în Strategia de Cercetare Dezvoltare Inovare; Buget: 150 mil. euro

Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor

 • Valoare grant: 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect; Cheltuieli: echipamente IT, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice; Buget: 150 mil. euro

Star-Tech Innovation (Noul program Start-Up)

 • Obiectivul schemei este finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimată la 42.000 euro. Beneficiari: aproximativ 7000 de noi IMM-uri

Finanțarea programelor de educație digitală a angajaților pentru IMM-uri

 • Valoare grant: 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect; Buget: 30 mil. euro

Detalii despre alte propuneri pentru relansarea economică a României în domeniul agricol, în educație, sănătate și infrastructură puteți afla de la colegii de la wall-street.ro.