De ce scriem despre politică? Vom scrie despre lucrurile care ne interesează din zona digitală și antreprenorială. Iar ceea ce s-a întâmplat în weekend e o lecție atât pentru politicieni, cât și pentru antreprenori.

Sloganul de campanie al PSD-ului este "România merită mai mult". PNL a profitat de o gravă eroare a partidului de guvernare și a cumpărat domeniul romaniameritamaimult.ro pe care au pus un landing page pe care scria "Eroare 20-20" (aluzie la pronunția anului de către premierul Viorica Dăncilă) și "PSD Not Working".

După 10 secunde site-ul redirecționa inițial către pnl.ro, dar internauții au observat că la momentul respectiv nici acela nu merge, așa că până la urmă site-ul trimite către pagina de Facebook a PNL.

Domeniul a fost achiziționat de PNL la data de 28 martie 2019, cu puține zile înaintea lansării acestuia în eter.

Care este lecția de învățat?

Orice business sau partid politic trebuie să se asigure că sunt reprezentați și pe internet. Iar domeniile de internet trebuie asigurate din timp pentru a evita folosirea lor în lupta politică de către adversari. E ca și cum ți-ai înregistra marca.

Și pentru a demonstra acest lucru, să luăm exemplul președintelui american Donald Trump, care încearcă să se asigure că adversarii săi nu vor face site-uri anti-Trump care să conțină numele acestuia.

Potrivit CNN, înainte de a începe campania electorală, Donald Trump avea cumpărate 3.643 de domenii de internet, iar după ce a început campania a achiziționat alte 93. Ca să vedeți ce înseamnă să protejezi asocierea numelui, echipa lui Donald Trump a cumpărat domenii precum TrumpFraud.org sau TrumpScam.com.

Când Trump se pregătea în 2007 să lanseze o companie de multilevel marketing, Trump Network, pe lângă domeniul evident TrumpNetwork.com, echipa sa a achiziționat și TrumpNetworkFraud.com, TrumpNetworkPyramidScheme.com, TrumpNetworkPonziScheme.com și alte 15 iterații.

Cunoscut pentru faptul că dădea în judecată destul de rapid, Donald Trump avea inclusiv domeniul ImBeingSuedByTheDonald.com.

Da, să cumperi domenii conexe numelui tău care îți pot afecta imaginea e o investiție mare pe care nu orice business și-o permite, dar care trebuie să o ia în calcul. În cazul IMM-urilor, acest lucru nu e posibil. Important e să ai câteva iterații importante ale numelui. Dar dacă ești o persoană publică și, mai ales, un partid politic, e esențial să te aperi.

În cazul PSD, greșeala a fost una destul de amatoricească, pentru că nu au rezervat domeniul sloganului lor de campanie, pe care l-ar fi putut folosi pe termen scurt și lung pentru a transmite mesajele lor.