Un sistem care permite depistarea precoce a cancerului pulmonar cu ajutorul ultrasonografiei și un dispozitiv de reabilitare robotică ce îi ajută pe supraviețuitorii de AVC (accident vascular cerebral) să-și folosească membrele superioare. Aceste două proiecte românești sunt doar câteva dintre proiectele selectate în cadrul EIT Health RIS Innovation Call 2019.

Consorțiile selectate vor primi consiliere și finanțare de până la 75.000 de euro de la EIT Health, unul dintre cele mai ample parteneriate public-private europene pentru inovare în domeniul sănătății.

În cadrul uneia dintre cele mai promițătoare invitații pentru inovarea în domeniul sănătății din Europa Centrală, de Est și de Sud, evaluatorii au selectat 12 proiecte care i-ar putea ajuta în viitor pe cetățenii europeni să trăiască mai mult, să fie mai sănătoși și mai fericiți. Au fost depuse în total 104 cereri promițătoare.

Din cele 12 proiecte selectate, 4 au venit din Slovenia, câte 2 din Croația și România și câte unul din Grecia, Estonia, Italia și Slovacia. Soluțiile pentru care se acordă finanțare sunt legate de big data/cloud (33%), tehnologii noi (33%), aplicații mobilăe (17%) și dispozitive purtabile (17%). Toate acestea reprezintă principalele domenii ale inovației din domeniul sănătății pe care se concentrează EIT Health.

Proiectele selectate din România sunt:

  • Sistemul de diagnosticare și monitorizare a cancerului pulmonar este dezvoltat pentru a îmbunătăți detectarea precoce a cancerului pulmonar. Din cauza depistării tardive, doar 15% dintre pacienții care suferă de cancer pulmonar ajung sa supraviețuiască încă 5 ani de la diagnosticare. Datele publicate recent indică o creștere a deceselor cauzate de cancerul pulmonar la nivel global, de la 1,6 milioane în 2012 la 3 milioane în 2035. Consorțiul care dezvoltă noul sistem intenționează să abordeze această problemă cu o procedură de testare non-invazivă standardizată. Procedura va folosi analiza imaginii bazată pe ultrasonografia transtoracică (TUS), ajutându-i pe medici să decidă dacă o leziune are un caracter benign sau malign.
  • InnoHealth este un sistem robotic inovator pentru reabilitarea membrelor superioare ale supraviețuitorilor de AVC (accident vascular cerebral). Deficiențele membrelor superioare afectează între jumătate și trei sferturi din supraviețuitorii accidentului vascular cerebral, iar situația este amplificată de existența unui deficit crescut de personal medical în multe țări europene. Consorțiul InnoHealth își propune să dezvolte un sistem de reabilitare robotică modular, conceput pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral. Acesta este format din trei module robotice, fiecare modul fiind un exoschelet cu elemente reglabile. Designul modular generează rentabilitate și o întreținere mai ușoară.

”Anul acesta am organizat EIT Health InnoStars RIS Innovation Call pentru țările care - conform Tabloului de bord european privind inovarea – înregistrează cel mai mare progres în materie de inovație. Numărul de cereri a depășit așteptările noastre cele mai optimiste”, a declarat Mónika Tóth, manager de program EIT Health InnoStars RIS.

”Inovația nu are loc din senin – la baza unei cercetări și dezvoltări cu adevărat transformatoare stă colaborarea”, a precizat Ion-Gheorghe Petrovai, coordonatorul centrului EIT Health din România și Project Manager al comunității FreshBlood Healthtech.

RIS Innovation Call 2019

Apelul de proiecte a fost organizat în cadrul Programului regional de inovare (RIS) al EIT Health, programul european care sprijină regiunile mai avansate în descoperirea și dezvoltarea inovațiilor în domeniul sănătății și în alte domenii.

Organizat pentru prima dată în 2019, apelul de depunere a proiectelor inovatoare în cadrul programului a vizat finanțarea planurilor de înaltă calitate, solide și echilibrate, care urmează să fie dezvoltate de instituțiile academice și non-academice locale.

Proiectele urmează să fie coordonate cu implicarea centrelor EIT Health locale ale programului: Ljubljana University Incubator din Slovenia, Tartu Biotechnology Park din Estonia, ConsorzioArca din Italia, National Documentation Centre (EKT) din Grecia, Innovlab T-Systems din Slovacia, Asociația INIT și Comunitatea FreshbloodHealthTech din România și University of Zagreb din Croația. Proiectele selectate primesc finanțare, mentorat și întâlniri cu potențiali parteneri pentru a dezvolta oportunități de afaceri. Proiectele selectate sunt disponibile aici.

Programul de Inovare Regională este finanțat de Institutul European de Inovare și Tehnologie și coordonat de EIT Health InnoStars în domeniul sănătății.

EIT Health este o organizație non-profit și unul dintre cele mai mari parteneriate public-private europene din domeniul inovării în sănătate ce reunește peste 140 de parteneri.

Cu un buget de 2 miliarde de euro, EIT Health are ca scop dezvoltarea competențelor profesioniștilor din domeniul sănătății europeni, investind în talentul medical din Europa și facilitează comercializarea produselor/soluțiilor medicale inovatoare în spațiul UE.

EIT Health InnoStars este una din cele șapte zone geografice ale EIT Health, care se concentrează asupra țărilor încadrate ca „inovatori moderați” în Clasamentul European Privind Inovarea (EIS - European Innovation Scoreboard). Regiunea InnoStars acoperă jumătate din Europa, inclusiv sectoare din Polonia, Ungaria, Italia și Portugalia, precum și alte zone incluse în programul Regional Innovation Scheme - Statele Baltice, Croația, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Grecia și România.

Această zonă include cea mai mare concentrare de finanțare pentru Fondurile Structurale și de Investiții Europene (ESIF) pentru inovație, cu 20 de miliarde de euro disponibili până în 2023. InnoStars se axează pe promovarea spiritului antreprenorial, a inovației și educației în domeniul medical, al vieții sănătoase și îmbătrânirii active.

Programul de Inovare Regională este un proiect al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT - European Institute for Innovation and Technology), al cărui scop este sporirea capacității de inovare în acele zone ale Uniunii Europene care nu beneficiază în mod direct de activitățile EIT Health și ale altor Comunități pentru Cunoaștere și Inovație din cadrul EIT (KIC - Knowledge and Innovation Community). În calitate de coordonator principal al acestui program, EIT Health InnoStars creează legături între hub-urile îndepărtate din punct de vedere geografic și le implică în ecosistemul european de inovare. În prezent există 14 hub-uri RIS ale EIT Health selectate în mod competitiv, în treisprezece țări, care sprijină dezvoltarea comunităților locale dornice să inoveze în domeniul sănătății.