În a doua oră de discuție de la evenimentul „Soluții de finanțare pentru afaceri inteligente”, organizat de BCR cu ajutorul start-up.ro pe platforma IC Events, în data de 6 aprilie, au discutat despre finanțările din economie Dumitru Nancu (Director General Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii), Oana Bâra (Coordonator Programe de Finanțare la BCR), Laurențiu Drăgan (Cofondator Mama Cozonacilor) și Alexandru Holicov (Fondator Adservio).

Evenimentul virtual a fost moderat de către Octavian Palade, Content Strategy Manager la Internet Corp.

Poți revedea evenimentul și principalele răspunsuri ale specialiștilor și antreprenorilor aici, pe platforma IC Events.

În cadrul panelului 2 de discuție, Dumitru Nancu, Director General la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, a vorbit despre impactul pe care l-a avut IMM invest, dar și despre impactul următoarelor programe de finanțare.

„Numai în 2020, fondul a acordat 15% din totalul garanțiilor din 18 ani, iar ca valoare s-au dat 30% într-un singur an raportat la 11 ani. IMM invest a venit la momentul potrivit. Deja 10% din credit devine grant și s-a triplat perioada de grație în care nu plătești comisioane și dobânzi”, a spus Nancu.

„Avem 50.000 de IMM-uri care au beneficiat de program. Sunt deja 30 de miliarde pe care statul i-a investit în IMM în cei 2 ani jumătate”, a mai spus acesta. 21 de bănci s-au alăturat programuolui și au infugzat în economia reală 33 de miliarde în 2020, 2021 și primul trimestru din 2022.

Conform lui Nancu, în 2020 au fost salvate 495.000 de locuri de muncă prin programul IMM Invest. Iar acum programul începe să se nișeze, după succesul Agro IMM invest.

Poți accesa dacă te înscrii în platforma virtuală IC Events în pagina evenimentului „Soluții de finanțare pentru afaceri inteligente” documente esențiale pentru antreprenori cu ghiduri de finanțare.

Impactul în producție

Dumitru Nancu a vorbit despre programul IMM Prod, care va susține reindustrializarea României.

„Pe producție, din păcate, România nu mai producea aproape nimic. Așa că în următorii 10 ani vom vedea impactul”, spune Nancu.

„Acum avem Rural Invest, care preia din Agro IMM. Avem 24 de luni, față de 8 luni la perioada în care nu plătești”, a spus reprezentantul Fondului de Garantare.

Garant Construct va încerca să rezolva lipsa de capital a primăriilor care pot accesa capital de lucru pentru a-și finanța cheltuielile curente.

„Startup-urile sunt finanțate prin IMM Prod, inclusiv pe IMM Invest, startup-urile sunt o categorie finanțabilă. Banca este cea care evaluează planul de afaceri. Noi acordăm garanții de 90%, banca este cea care trebuie să-i acorde încredere că business-ul este finanțabil”, a mai spus acesta.