Pe măsură ce populația urbană a lumii continuă să crească, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 9 din 10 persoane la nivel global respiră aer care depășește limitele de poluare admise. În orașele în care poluarea cu NO2 a scăzut în timpul pandemiei de Covid-19 (potrivit studiului Dyson privind calitatea aerului la interior realizat în timpul carantinei), nivelurile de poluare au revenit rapid la normal sau au depășit nivelurile pre-pandemie în multe orașe la nivel global. De asemenea, se estimează că peste 100 de milioane de oameni, aproximativ 20% din populația europeană, sunt expuși la un nivel de zgomot pe termen lung ce depășește recomandările OMS.

„Poluarea aerului este o problemă globală – ne afectează oriunde mergem. În casele noastre, la școală, la serviciu și în timp ce călătorim, fie pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public sau privat. Dyson Zone purifică aerul pe care îl respiri în timp ce te afli în mișcare. Și, spre deosebire de măștile faciale, dispozitivul oferă un flux de aer proaspăt fără a-ți atinge fața, folosind filtre de înaltă performanță și două pompe de aer miniaturizate. După șase ani de dezvoltare, suntem încântați să oferim aer curat și sunet impecabil, oriunde”, a spus Jake Dyson, Inginer Șef Dyson.

Căștile care purifică aerul Dyson Zone sunt rezultatul a peste 30 de ani de expertiză Dyson în tehnologiile privind fluxul de aer, filtrarea și motoarele, dar și în înțelegerea în profunzime a calității aerului din interior și exterior. Compresoarele din fiecare cască atrag aer prin filtrele cu două straturi și proiectează două fluxuri de aer purificat către nasul și gura utilizatorului, direcționate prin viziera fără contact. Retururile integrate pe vizieră se asigură că fluxul de aer purificat este menținut aproape de nas și gură și este cât mai puțin diluat de vânt. Dyson Zone oferă un sunet bogat, captivant și elimină zgomotul nedorit din mediul urban datorită anulării active avansate a zgomotului (ANC), asigurând o deformare scăzută a sunetului și un răspuns în frecvență neutră, pentru a reproduce cu precizie muzica sau sunetul așa cum a intenționat creatorul.

Plecând de la o piesă detașabilă pentru aer curat asemănătoare unui tub pentru respirat sub apă, combinată cu un rucsac pentru a susține motorul și funcționarea interioară, căștile care purifică aerul Dyson Zone au evoluat radical în cei șase ani de dezvoltare. Peste 500 de prototipuri au avut un motor plasat inițial la ceafă, transformându-se apoi în două compresoare, câte unul în fiecare cască, iar apoi a urmat evoluția piesei detașabile într-o vizieră eficientă, fără contact, care oferă aer curat fără a atinge toată fața - un mecanism nou ce oferă aer purificat.

Dezvoltarea unei soluții fără contact a fost o necesitate pentru inginerii Dyson, pentru a evita disconfortul și iritația asociate adesea cu alternativele ce presupun contact complet. Viziera, prin urmare, a fost un element fundamental. Căile pentru fluxul de aer și design-ul vizierei sunt esențiale pentru oferirea unui aer curat. Geometriile și retururile vizierei, alături de plasa centrală care difuzează cele două jeturi de aer, se asigură că aerul purificat care iese din filtre este transmis eficient către nas și gură chiar și în condiții de vânt lateral, ținând cont de forma facială a utilizatorului.

Mergând dincolo de metodele de testare existente, inginerii Dyson au folosit un manechin echipat cu un sistem respirator bazat pe plămâni mecanici de calitate medicală și echipamente de detectare, care „a inhalat” poluarea, reproducând tiparele de respirație umane într-o încăpere controlată. La final, inginerii au măsurat nivelul de poluare existent la nivelul nasului și al gâtului pentru a determina eficacitatea de filtrare a acelor particule care altfel ar ajunge în plămânii manechinului.

Compresoarele realizate cu precizie din interiorul căștilor atrag aerul prin filtrele cu două straturi, fiind proiectate inteligent pentru a se încadra în limitele considerabile de spațiu ale unei căști. Mediul de filtrare electrostatic încărcat negativ captează particule ultrafine, cum ar fi alergenii și particulele din surse precum praful acumulat pe roți de la procesul de frânare, combustia industrială și din construcții, în timp ce un strat de carbon îmbogățit cu potasiu captează poluanții din oraș precum NO2 și SO2. Compresorul direcționează aerul purificat către nasul și gura utilizatorului prin intermediul vizierei fără contact, formată din retururi flexibile care canalizează fluxul de aer purificat către nas și gură.

Echipa Dyson de ingineri audio și acusticieni a căutat să creeze un sunet excelent condus de metrici și susținut de teste suplimentare de ascultare. În ciuda constrângerilor de spațiu pe care le presupune un dispozitiv purtabil, inginerii Dyson au dezvoltat un sistem electroacustic cu neodim de înaltă performanță în fiecare cască. Un răspuns larg în frecvență, un echilibru precis stânga-dreapta și o deformare aflată semnificativ sub ceea ce poate fi detectat de urechea umană oferă o reproducere fidelă a sunetului așa cum și-au dorit muzicienii sau creatorii conținutului audio.

Prin rezolvarea unei probleme identificate de Dyson, inginerii au dezvoltat un sistem avansat de anulare a zgomotului (ANC). Atenuarea pasivă a dispozitivului și ANC, cu gama unică de microfoane, reduc împreună zgomotul ambiental nedorit pentru a oferi o anulare avansată a zgomotului acasă, la serviciu și în deplasare. Pernele mari, înclinate se mulează în jurul urechii ascultătorului, cu o densitate a spumei și o forță de strângere a benzii pentru cap concepute special atât pentru confort, cât și pentru reducerea optimă a zgomotului.

Capul fiecărui om de pe planetă este unic. Fiind primul dispozitiv purtabil de la Dyson, inginerii Dyson au trebuit să se gândească la confort într-un mod nou. Cercetarea detaliată a geometriilor capului și feței a însemnat că inginerii au putut să măsoare modul în care căștile care purifică aerul Dyson Zone s-ar putea fixa și ar putea funcționa pe diferite forme ale capului uman – aflând astfel forța de prindere a benzii pentru cap, geometria și materialele vizierei, reglarea dispozitivului și nu numai.

Inspirându-se din forma și design-ul șeii unui cal, Dyson Zone este proiectat pentru a distribui greutatea pe părțile laterale ale capului, mai degrabă decât în partea de sus. O șa se curbează de obicei peste coloana vertebrală a calului, distribuind greutatea prin contactul cu zonele din stânga și din dreapta coloanei vertebrale - un format folosit pentru perna centrală a benzii pentru cap.

Dezvoltarea pernelor pentru urechi este importantă din trei motive: confort, stabilitate pe cap și atenuare pasivă. Spuma este o alegere evidentă pentru pernele de urechi, dar inginerii Dyson au analizat în profunzime alcătuirea diferitelor spume pentru a alege cel mai potrivit material în funcție de densitate, viteza de compresie și rata de elasticitate – toate acestea schimbând modul în care presiunea se distribuie pe cap. Atunci când au ales spuma optimă pentru pernele de urechi și banda de pe cap, a fost importantă asigurarea unui echilibru între confortul pe care îl oferă și stabilitatea acesteia atunci când este mulată pe ureche, dar poate cel mai important a fost beneficiul acustic pe care îl oferă. Modelarea în jurul urechii mărește dimensiunea punctelor de contact, oferind o mai bună etanșare și inhibă zgomotul urban suplimentar care pătrunde în ureche. Pernele sunt în mod voit mai plate decât pernele convenționale pentru urechi, atât pentru atenuare, cât și pentru confort, iar acestea sunt înclinate în linie cu unghiul urechii, pentru un confort optim.

Căștile care purifică aerul Dyson Zone au fost concepute de echipe din Marea Britanie, Singapore, Malaezia și China, cu un accent deosebit îndreptat spre software din campusurile Dyson din Asia de Sud-Est. Dezvoltarea și integrarea aplicației dedicate au fost esențiale pentru a asigura un proces de conectare fără probleme și pentru a oferi funcții inteligente și semnificative de monitorizare a poluării fonice și a aerului. Rezistența și durabilitatea sunt esențiale pentru un produs care părăsește locuința împreună cu utilizatorul.

Asemenea tuturor aparatelor Dyson, căștile care purifică aerul Dyson Zone au fost testate până la extreme - în încăperi cu temperatură controlată, testare la cădere, testarea uzurii materialelor și a țesăturilor, rezistența butoanelor și nu numai. Inginerii Dyson experți în testare din Centrul de Dezvoltare Dyson din Malaezia sunt parte integrantă a acestui proces, la fel cum este și componenta geografică – aceștia au pus la încercare dispozitivul în climate mai calde și o umiditate mai mare, în comparație cu testele din Marea Britanie.