Atos contribuie la acest program prin furnizarea de echipamente esențiale de testare pentru lansatorul principal și furnizează, de asemenea, echipamente de testare pentru vehiculul spațial reutilizabil „Space Rider”, care va fi lansat pe Vega-C, mărind versatilitatea și capacitățile de transport spațial ale acestui nou sistem european de lansare.

Vega-C este o rachetă de nouă generație, mai puternică și mai flexibilă decât predecesorii săi și cu o capacitate mai mare de a transporta sateliți și nanosateliți. Aceasta sprijină competitivitatea globală a Europei, permițând misiuni spațiale importante, care răspund nevoilor instituțiilor și industriei europene.

Atos face parte din echipa care dezvoltă o unitate de testare pentru racheta Vega-C în cadrul activităților de îmbunătățire a competitivității lansatorului.

Echipa de experți spațiali Atos, cu sediul în Republica Cehă, furnizează un sistem numit „Vega Navigation Ground Support Equipment”, conceput special pentru a testa noua Unitate de Referință Inerțială a lansatorului.

În plus, experții Atos cu sediul în România contribuie la vehiculul spațial „Space Rider”, care va fi lansat cu ajutorul rachetei Vega-C și va orbita timp de aproximativ 2 luni, înainte de a reveni pe Pământ. „Space Rider” va funcționa ca un laborator robotizat fără echipaj și va fi primul sistem de transport spațial reutilizabil din Europa.

Mai precis, echipa Atos implementează echipamentul electric de sprijin la sol, care acceptă integrarea și validarea pentru diferite subsisteme ale „Space Rider”.

Acest echipament include un sistem central de verificare, un echipament special de control pentru energie, frecvență radio, telemetrie și telecomenzi, un instrument de validare ombilical, un simulator de matrice solară, precum și multe alte simulatoare pentru diferite alte subsisteme.

România este un contributor esențial la programul Vega-C. Experții români din diverse organizații au efectuat teste aerodinamice și acustice, verificări și validări ale sistemului de navigație Vega-C, precum și integrarea și validarea sistemelor pentru nava spațială „Space Rider” care zboară cu Vega-C.

”Participarea României la programul de lansare ESA și în special la Vega-C, Ariane 6 și Space Rider reprezintă o investiție importanță în viitorul domeniului spațial românesc. Am deschis calea organizațiilor românești de a contribui la realizarea celor mai noi rachete și vehicule spațiale europene. Colaborarea cu integratori europeni și companii europene deja consacrate în dezvoltarea vehiculelor spațiale a contribuit la dezvoltarea capacităților critice în țara noastră”, a menționat dr. Phys. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

Atos în România este un centru de competențe esențiale pentru soluțiile globale ale Atos în domeniul spațial. Echipele locale au o experiență vastă în domeniile echipamentelor electrice de sprijin la sol, sisteme de control al misiunii, stații la sol și managementul identității federate.

Experții Atos au contribuit deja la diverse alte misiuni importante ESA și non-ESA, cum ar fi Euclid, Juice, Proba-3, MetOp SG, Plato, Sentinel 5 & 6 și OneWeb.