Principalii beneficiari ai platformei eConsultare sunt cei de la Ministerul Mediului, reprezentanți ai societății civile, precum și cetățeni români care pot respinge sau accepta inițiativele guvernamentale prin vot direct.

Prima de acest fel din România, platforma de consultare publică a fost concepută pentru a crește gradul de democratizare a procesului de luare a deciziilor, facilitând totodată participarea deschisă și interactivă a cetățenilor.

Scopul platformei eConsultare este implicarea directă a cetățenilor în procesul de stabilire și verificare a fezabilității proiectelor propuse, asigurarea transparenței în administrația publică centrală și locală, oferind cetățenilor posibilitatea de a deveni participanți activi la definirea și abordarea problemelor comunității.

„România rămâne în urmă atunci când vine vorba de digitalizarea serviciilor publice. Prin lansarea platformei eConsultare, intenționăm să stimulăm participarea cetățenilor la procesele de luare a deciziilor, trimitând totodată un mesaj potrivit căruia tehnologia poate construi o etapă care poate face auzirea vocii oamenilor în problemele care îi afectează direct. Odată ce oamenii și reprezentanții guvernului vor vedea avantajul acestor tipuri de platforme digitale, cred că vom vedea o încredere a încrederii în platformele digitale și, sperăm, crearea unui cadru legislativ favorabil pentru progresul în acest domeniu ”, a declarat Alin Iftemi, Co-fondator Modex.

La baza sa, platforma eConsultare este o aplicație web care operează pe deasupra unei arhitecturi blockchain care folosește metode criptografice pentru a asigura datele personale ale cetățenilor care se înregistrează și votează pe platformă și pentru a garanta că nimeni nu poate interveni în procesul de consultare pentru modifica sau invalidează voturile sau datele personale. Datorită tehnologiei blockchain, orice alterare a datelor este imediat detectată și trasată înapoi la persoana vinovată.

Pentru a descuraja oamenii să creeze conturi multiple sau false, platforma eConsultare utilizează proceduri cunoaște-ți clientul (KYC) pentru a valida identitatea cetățenilor înregistrați. Astfel, sistemul va oferi o reprezentare precisă a alegătorilor. Aplicația va oferi funcționalități diferite în funcție de tipul de utilizator: cetățean sau reprezentant al unei instituții publice. Deși platforma este proiectată să ofere niveluri de transparență inegalabile, permițând utilizatorilor să numere în mod eficient fiecare vot care a fost emis la o inițiativă, aceasta reușește să rămână conform GDPR. Acest lucru este posibil datorită cadrului complex blockchain care facilitează criptografia avansată.

Din tabloul de bord al aplicației, cetățenii pot accesa toate informațiile legate de contul lor, inclusiv o listă a sondajelor deschise unde își pot exercita votul, o listă completă a sondajelor unde și-au exprimat deja alegerea, cu posibilitatea de a distribuie activitatea lor pe canalele de socializare, o secțiune de statistici care afișează în timp real starea platformei (numărul de utilizatori înregistrați, utilizatori activi, sondaje deschise, etc). Ambele tipuri de conturi au acces la un Blockchain Explorer, prin care pot vedea fiecare vot care a fost emis în sistem. Acest mecanism permite fiecărui utilizator al platformei să numere voturi, păstrând totodată un anonimat complet. În schimb, reprezentanții instituțiilor publice nu au capacitatea de a vota în sondaje, dar sunt capabili să le creeze și să le prezinte spre aprobare. În tabloul de bord sunt disponibile o serie completă de valori privind activitatea de sondaj, precum și starea grupurilor create.

Aici găsești mai multe tutoriale video prin care înveți cum să folosești platforma și cum poți să participi la sondaje și cum să-ți spui părerea.

Toate datele colectate de platformă sunt administrate și gestionate de Ministerul Mediului. Modex este compania care a creat soluția și nu este implicată în procesul de gestionare a datelor. Pentru a spori securitatea datelor introduse pe platformă, Modex a utilizat soluția sa Blockchain ca bază pentru eConsultare pentru a oferi o suită completă de funcționalități esențiale:

  • mecanism de vizualizare a datelor
  • reconstrucția datelor
  • backup în timp real
  • criptare avansată
  • citiți operațiunile însoțite de verificări ale integrității datelor