”Deși ne e greu să călătorim în această vară, cu toții suntem cu gândul la vacanță, așa că acest proiect va duce copiii, părinții și chiar profesorii în zece țări impresionante prin cultură, istorie, geografie: România, Italia, Rusia, China, Mexic, Australia, Germania, India, Egipt și Brazilia. Proiectul este finanțat de Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow”, spune Măriuca Mihăilescu, cofondator al proiectului afostodata.net.

Ce înseamnă Povești în jurul lumii?

În primul rând, educație prin joc. Va fi o joacă serioasă, prin intermediul unor quiz-uri, în care ascultătorii / cititorii / privitorii vor învăța expresii și cuvinte precum Bună ziua! sau Mulțumesc! în limbi diferite, evenimente marcante ale fiecărei țări, locuri unice, personalități semnificative, legende și tradiții explicate pe înțelesul copiilor.

”Ei vor afla, de exemplu, de ce marea e sărată sau cum au ajuns pe cer Soarele și Luna prin intermediul poveștilor de pe site, apoi vor putea descoperi câte un quiz pe baza căruia vor aprofunda informațiile despre fiecare loc în parte. Tot acest parcurs digital este realizat într-un mod intuitiv, printr-o hartă interactivă pe site-ul afostodata.net, unde copiii își pot alege în joacă țara preferată. Un singur click le va dezvălui atât povești din folclorul țării respective, cât și o fișă online cu informații, jocuri și activități ce pot fi făcute acasă sau la drum”, adaugă Măriuca.

Conținutul publicat pe site și în social media va fi susținut de sesiuni săptămânale pe Zoom, în care copiii vor vorbi cu echipa A fost odată despre fiecare țară în parte. Invitația va fi lansată pe paginile de Facebook A fost odata si ale partenerilor și cu ajutorul profesorilor/părinților care își doresc activități antrenante pentru copii în această vară.

De asemenea, la final de proiect, cei mai activi copii vor primi cufere cu povești care vor conține o mulțime de elemente specifice țărilor: hărți, cartonașe cu informații, busolă etc.

Povești în jurul lumii înseamnă un nou proiect de incluziune pe care afostodata.net îl dezvoltă cu și pentru copiii cu deficiență de auz. De peste doi ani platforma răspunde acestei nevoi, ea fiind omologată ca mijloc de învățare de Ministerul Educației și Cercetării (25.894/I/12.03.2020) atât pentru copii cu deficiențe de auz și vedere, cât și pentru învățământul de masă.

Potrivit inițiatorilor acestui proiect, o parte din călătoriile de pe platformă vor fi asistate și de un traducător autorizat în limbajul semnelor.

Unde se vor găsi poveștile și fișele de lucru?

Timp de zece săptămâni, în fiecare zi de luni, publicul va putea descoperi câte o țară direct pe www.afostodata.net, secțiunea Povești în jurul lumii. Atât poveștile, cât și quiz-urile sunt concepute pentru nivelul de înțelegere al copiilor de 6-10 ani și conțin nu numai informații, ci și idei de activități și jocuri pe care cei mici le pot realiza singuri acasă.

Poveștile pot fi accesate gratuit ca stream și ca download pe telefon, pe tabletă sau PC. În plus, conținutul audio este disponibil și ca Podcast în iTunes și Spotify. Fișele de lucru vor putea fi completate direct pe site, în aproximativ 30 minute, iar copiii vor afla pe loc răspunsurile corecte, astfel încât să se poată evalua în timp real.

Asociația pentru Educatie Digitală Bigger Picture dezvoltă din aprilie 2018 proiectul afostodată.net, o platformă online gratuită unde poveștile sunt reinterpretate într-o variantă apropiată limbajului de astăzi și traduse, pentru prima dată în România, și în limbaj mimico-gestual românesc pentru comunitatea de copii cu deficiență de auz.

În România sunt înregistrate 23.000 de persoane cu deficiență de auz și circa 9.000 de persoane cu surdocecitate, combinație deficiențe văz și auz, cu diferite grade de manifestare. Dintre aceștia mai mult de 2.000 sunt copii.