Alexandru Chiriță și Cătălin Vlad s-au cunoscut în timpul facultății, fiind pasionați de drept și de IT. Între timp, Alexandru a devenit avocat și, din experiența sa, și-a dat seama că ar dori să lanseze o platformă ca docav.ro, o platformă care să servească mai toate nevoile juridice ale antreprenorilor, de la template-uri de contracte, până la asistență juridică. Astfel, spune Alexandru, unii clienți ajung la avocat abia după ce au stabilit detaliile contractuale, iar acestea nu sunt în avantajul lor.

“Am întâlnit cazuri când s-au folosit contracte incorecte şi din punct de vedere juridic, unele făcând referiri la legi abrogate. Antreprenorii ce au afaceri micro, mici sau mijlocii evita să apeleze la un avocat din cauza costurilor, ca apoi să realizeze că au avut de pierdut mai mult pe termen mediu şi lung”, spune cofondatorul docav.ro. Așa i-a venit ideea de a pune cap la cap toate contractele și să lanseze o platformă de unde să le poți găsi și descărca.

Documente online pe docav.ro

Cu ajutorul site-ului, antreprenorii pot genera diferite contracte, de la comodate, vânzare-cumpărare, închiriere, prestări servicii sau somații de plată, cesiuni de creanțe și notificări de reziliere. Plaja e foarte mare.

Scopul nostru este de a avea cel puţin 500 de abonamente recurente până la sfârşitul anului şi cel puţin 1000 de solicitări rezolvate

Pe 26 aprilie au lansat o campanie de crowdfunding pe platforma Startarium pentru a strânge 5.000 de euro. Campania s-a încheiat pe 26 mai și au reuști să primească 6.524 de euro, astfel putând să recupereze o parte din investiție și să dezvolte platforma. Au vrut să facă o campanie de crowdfunding pentru a recupera o parte din investiție, care a ajuns probabil undeva spre 50.000 de euro (investiția inițială a fost de 15.000 de euro), dar și să primească feedback de la antreprenori. De la începutul dezvoltării, în 2014, îmi spune Alexandru, au schimbat designul de trei ori, au căutat colaboratori, a pregătit echipa, iar acum a ajuns la 80% din ceea ce poate să fie proiectul.

În momentul de față, site-ul are mai multe funcționalități utile pentru antreprenori: sisteme de completare a contractelor și documentelor online prin folosirea de chestionare cu explicații pentru fiecare pas, salvarea în Cloud a documentelor, editarea permanentă a contractelor, dacă acestea nu sunt completate într-un singur pas, download-ul documentelor în diferite formate, dar și un sistem de interacțiune cu un consultant juridic din domeniul dorit. În plus, au un sistem numit DocReview prin care utilizatorii pot urca un document în sistem pentru a fi revizuit de un specialist.

Proiectul e public din mai 2017, dar a avut mai bine de un an de teste cu un număr redus de utilizatori.

“În acest moment, de exemplu, putem identifica următoarele tipuri de documente pe docav.ro : contracte, hotărâri, notificări, acţiuni şi cereri în justiţie, convocatoare, decizii, formulare, procese verbale sau procuri. Pe lângă aceasta delimitare vom implementa şi separarea pe tipul de client, de exemplu societăţi cu răspundere limitată, societăţi pe acţiuni, asociaţii non profit, asociaţii de proprietari etc. Fiecare formă juridică are nevoie şi de documente specifice (ex. la un SRL cu asociat unic regăsim Decizia asociatului unic, pe când la un SRL cu mai mulţi asociaţi, regăsim Hotărâră Adunării Generale a Asociaţilor). În prezent, sunt 189 de documente disponibile şi peste 450 în implementare”, spune Alexandru Chiriță.

Startup cu servicii pe abonament

Startup-ul lui Alexandru și Cătălin vor oferi serviciile pe bază de abonament. “În prezent, vom propune că înregistrarea în Docav.ro să se realizeze pe bază de abonament, în valoare de 99 de lei/lună, cu acces nelimitat la oricâte documente, precum şi la solicitări (întreabă un avocat, registrul comerţului, recuperează o creanţă, traducere). Separat, utilizatorul poate opta pentru un cont gratuit şi să plătească individual documentele în funcţie de complexitatea lor, dar fără să depăşească un cost de 25 de lei / document”, spune Alexandru.

Momentan au câteva contracte încheiate cu diferiți antreprenori care i-au susținut, dar veniturile proiectate până la finalul anului sunt de 20.000 de euro.

Am întâlnit cazuri când s-au folosit contracte incorecte şi din punct de vedere juridic, unele făcând referiri la legi abrogate. Antreprenorii ce au afaceri micro, mici sau mijlocii evita să apeleze la un avocat din cauza costurilor, ca apoi să realizeze că au avut de pierdut mai mult pe termen mediu şi lung

Concurența pe piață există. Pentru documente, Approd din Cluj-Napoca oferă servicii prin care poți să-și deschisi un PFA sau un SRL-D direct de pe site-ul lor, iar pentru a contracta un avocat mai există Avocatoo din București.

Pe lângă contracte, Docav vrea să ofere și analizarea contractelor de către specialiști. “Solicitarea de revizuire a unui contract va fi alocată unui avocat specializat în dreptul afacerilor şi dreptul contractelor, din zona în care acesta se afla. În acest fel, în cazul în care este nevoie de interacţiune directă cu un avocat, aceştia să se poată întâlni. Utilizatorul platformei va primi în prealabil o ofertă de preţ redusă faţă de onorariile standard pentru revizuirea acestuia. Ne dorim ca la urmatoarea versiune a platformei să putem introduce o revizuire gratuită a documentelor completate în platformă direct de către un avocat”, explică Alexandru Chiriță. Această variantă seamănă cu cea a platformei LegalRoof, despre care start-up.ro a scris aici.

Ca planuri, docav.ro speră să “nu ofere doar contracte şi documente juridice antreprenorilor ori acces la consultanță la costuri scăzute, ci ne propunem să schimbăm modul în care antreprenorii văd serviciile juridice şi să securizăm activitatea acestora. Scopul nostru este de a avea cel puţin 500 de abonamente recurente până la sfârşitul anului şi cel puţin 1000 de solicitări rezolvate”.

Docav.ro - Legal One Stop Shop from Docav on Vimeo.