Antonio Eram e tipul de om care poate sta la povești o veșnicie, vorbind despre ultimele trenduri tehnologice, viitor sau despre intervenția proastă a statului. A crescut Netopia pe primul loc în zona de plăți online din România, are un startup în Mexic care face împrumuturi cu telefonul mobil. Planurile sale sunt mari și speră să ajungă să le schimbe obiceiurile oamenilor: portofelul să se mute cu totul pe telefonul mobil.

"Vrem să ne consolidăm poziția în zona de payments iar focusul nostru este în zona de wallet. Avem zeci de mii de utilizatori, iar pentru o aplicație cu ajutorul căreia faci plăți, e un moment mare", spune Eram.

Antonio Eram va fi trainer la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life. Ia-ți bilete de aici!

Evoluția mobilpay Wallet

mobilpay Wallet e un serviciu, o aplicație cu ajutorul căreia poți plăti la comercianți offline, cum ar fi Carrefour sau Billa, dar poți plăti și unele utilități acolo. Evoluția ei a fost una lentă, dar treptată. Eram consideră că a fost și un lucru de educație a pieței.

"Feedback-ul de la utilizatori ne-a dat peste cap tot ce știam, tot ce credeam că știm despre utilizatori. Am făcut multe modificări. Utilizatorii înțelegeau diferit de noi să folosească aplicația. Mulți voiau să plătească utilitățile. Poți să faci și asta, dar nu e o aplicație în care să-ți plătești toate utilitățile, ci e o aplicație cu care faci plăți", spune Eram. Practic, portofelul virtual de la mobilpay permite plata în magazine offline, pe lângă cea direct în aplicație.

"Mobilpay îți permite să plătești online, în loc să completezi datele de card pe un site. Execuți plăți online, execuți plăți offline, iar rețeaua de acceptare crește, pentru că lumea înțelege ce facem noi: o schemă de plată națională", spune Eram.

Direcția următoare: împrumuturi online

Următorul pas pentru Netopia e să treacă într-o zonă în care se poate confunda cu o instituție financiară, cu ajutorul directivei europene PSD2 care liberalizează piața serviciilor financiare și oferă facilități startup-urilor din domeniul fintech acolo unde aveau voie doar băncile.

"Lucrăm la acordarea unui credit personal direct în telefon. Poți să zici că există aplicații în care dai datele și primești credit, dar sunt legate de alte instrumente. Noi vrem să dăm un credit pe telefon și de pe telefon să poți să-l cheltuiești, în niște condiții. Poți primi un credit pentru anumite plăți, în 10 minute, direct pe telefon. E ceva care schimbă paradigma!", spune entuziasmat Antonio Eram.

Mobilpay îți permite să plătești online, în loc să completezi datele de card pe un site. Execuți plăți online, execuți plăți offline, iar rețeaua de acceptare crește, pentru că lumea înțelege ce facem noi: o schemă de plată națională

Cum pot beneficia clienții și comercianții de un asemenea instrument? Prin conectarea sistemelor și crearea unui mare lanț de marketing. "Noi am putea să trimitem către brand un mesaj în timp real, iar el să vină cu un discount sau cu un avantaj financiar. E un melanj între servicii financiare, plăți, marketing, advertising, toate cu telefonul și contextuale", își prezintă viziunea antreprenorul.

Eram vrea să creeze un marketplace de servicii financiare pe care să se înscrie instituțiile financiare și băncile. "Vrem să construim o piață la care toată lumea să aibă acces, vom invita toți jucătorii de pe piață", spune Eram.

Inițiativa lui e destinată și celor care s-au opus progresului până acum. "Mulți au stat cu ochelari de cal, le e greu să iasă din zona de confort. Odată cu timpurile și cu tehnologia, dacă nu ești deschis, s-ar putea să nu poți merge mai departe", spune antreprenorul român.

Cum controlezi împrumuturile prin telefonul mobil

L-am întrebat pe Antonio Eram cum vor putea fi controlate împrumuturile date prin telefonul mobil, dacă nu ai capacitatea unei bănci de a garanta riscul. Antreprenorul spune că modalitățile actuale de securizare nu vor mai exista, prin foi, adeverințe și salarii.

"Vrem să înțelegem utilizatorul pe baza unui pattern. Nu vei fi eligibil imediat ce descarci aplicația. Va fi irelevant cât câștigi tu pe lună. Mai relevant va fi care sunt pattern-urile tale de cheltuieli, care sunt aspirațiile tale și ce prieteni ai. Avem la îndemână inteligența artificială, care sparge bariera unor algoritmi rigizi. Putem să asociem niște grupuri de indivizi și dacă ești un match, nici nu trebuie prea multă verificare", spune Eram.

Mulți au stat cu ochelari de cal, le e greu să iasă din zona de confort. Odată cu timpurile și cu tehnologia, dacă nu ești deschis, s-ar putea să nu poți merge mai departe

Astfel, pentru că suntem o sumă de obișnuințe, o asemenea aplicație va ști pe ce ne cheltuim banii, cum îi economisim, ce vrem să cumpărăm și când. Împrumuturile vor putea fi date inclusiv pentru o anumită cheltuială. O comparație foarte puțin evoluată ar fi cam ca rolul bonurilor de masă, dar mult mai controlabile.

Piața s-a schimbat

Fondatorul Netopia mobilpay consideră că schimbarea a venit deja, iar evoluția se va produce, fie că vor dori cei din piață sau nu. El consideră că mulți nu vor să iasă din zona de confort, inclusiv bănci, comercianți sau instituții publice.

"Odată cu directiva PSD2 vei avea un cod IBAN ca un număr de telefon, care-ți va da voie să te portezi în orice moment. Tu vei folosi o bancă doar pentru a depozita acei bani. Băncile vor fi doar niște cutii mari în care vei depozita cutia ta mică. Tu vei putea pleca mereu, iar ei vor fi obligați să accepte acest lucru", spune Eram.

Va fi irelevant cât câștigi tu pe lună. Mai relevant va fi care sunt pattern-urile tale de cheltuieli, care sunt aspirațiile tale și ce prieteni ai. Avem la îndemână inteligența artificială, care sparge bariera unor algoritmi rigizi

Fondatorul companiei Netopia consideră că e bine că băncile au ajuns în epoca aplicațiilor mobile, dar pe viitor aplicațiile individuale vor fi irelevante. "Omul va prefera să aibă o aplicație pentru conturi, o aplicație pentru plăți, o aplicație în care conceptul de card să nu mai existe. Visa, Mastercard vor fi irelevante, pentru că vei plăti direct din contul tău cu telefonul", spune Antonio Eram.

Netopia mobilPay a intermediat în 2016 peste 7 milioane de tranzacții electronice, din care 4,2 milioane online, respectiv trei milioane prin sms-uri. Compania a înregistrat, astfel, o creștere cu 75% comparativ cu 2015, când intermediase un total de 4 milioane de plăţi online şi mobile.