Acestea au primit granturi de peste 200.000 de euro prin programele de formare care sprijină companiile sau echipele inovatoare în lansarea propriilor afaceri și le ghidează în procesul de dezvoltare a afacerilor, intrare pe piața externă și cursuri de formare.

Scopul EIT este stimularea inovației în Europa pentru startup-urile care își propun să revoluționeze piața UE. În 2018 au aplicat pentru programe de peste două ori mai multe echipe decât în 2017, iar EIT intenționează să ducă mai departe programe precum EIT Jumpstarter, care deschide porțile către piețele europene și conectează participanții la rețelele extinse ale Comunității Cunoașterii și Inovării (KIC).

EIT oferă programe pentru inovatori aflați în diferite stadii de dezvoltare, de la etapa inițială a ideilor până la companii care sunt pregătite să pătrundă pe piețele externe.

Anul acesta, 67 de echipe au participat la Concursul Joint Business Ideas, un program pre-accelerator organizat de EIT Health, EIT Food și EIT RawMaterials, și au luat parte la un bootcamp de 2 zile.

Echipele dețineau pregătire academică și tehnică, dar puține sau zero cunoștințe din segmentul business. Pe parcursul programului, și-au însușit abilități antreprenoriale de bază, au învățat despre segmentarea pieței, au dezvoltat propuneri de valoare, situații financiare și au lucrat la avantajul lor competitiv, iar la finalul celor două zile de instruire intensă au pregătit primele lor prezentări de pitch.

Au fost selectate 21 de echipe care au trecut la programe EIT individualizate de educație tematică și mentorat, și anume 5 din domeniul sănătății, 6 din sectorul alimentar și 10 din sectorul materiilor prime, din care: 5 în producția primară și 5 în producția secundară de materii prime. În cadrul programelor individuale de mentorat personalizate pentru nevoile lor, participanții și-au îmbunătățit planul de afaceri, au învățat cum să identifice și să-și găsească potențialul client, investitor sau partener.

În luna noiembrie, la finala Joint Grand, echipele au avut prezentări în fața unui juriu internațional de experți, unde premiile întâi din sectorul alimentar și al sănătății au fost de 10.000 de euro, premiul al 2-lea a fost de 7.000 de euro, iar al treilea de 5.000 de euro. Câștigătorii din producția primară și secundară de materii prime au fost premiați cu câte 10.000 de euro (premiul întâi), 5.000 de euro (premiul al doilea) și 2.500 de euro (premiul al treilea).

La începutul anului 2018, EIT Health a lansat cereri de proiecte în 3 programe diferite de accelerarepentru granturi în valoare de 135.000 euro. InnoStars Awards, programul de formare și competiție European Health Catapult și HeadStart Funding se adresează întreprinderilor mici și foarte mici, companiilor externalizate (spin-offs) și startup-urilor care dezvoltă un MVP sau un prototip. Programele de accelerare și de formare ale EIT Health sprijină companiile și le ajută în dezvoltarea afacerilor și pătrunderea pe piața externă prin valorificarea potențialului excepțional de inovație și a cunoașterii pieței rețelei sale de companii de top din domeniul sănătății și farmaceutic din Europa, universități de științe naturale și instituții de cercetare.

Câștigătorul InnoStars Awards, selectat din peste 1.000 de participanți, a fost o companie lituaniană numită Oxipit, care a câștigat 25.000 de euro pentru validarea produsului. Oxipit aplică inteligența artificială la imagistica medicală. Ei au dezvoltat o serie de instrumente pentru radiografia toracică, acoperind toate patologiile și generând rapoarte similare celor realizate de un radiolog.

Competiții

HeadStartFunding, care a fost creat pentru a aduce companiile într-o etapă în care sunt pregătite pentru investiții, a acordat două premii întâi de 12.000 de euro fiecare în regiunea InnoStars, pentru echipele HeartWatch, din Italia, și Koatum, din Letonia.

HeartWatch este o soluție de tip SaaS (software as a service) care oferă alerte inteligente celui mai apropiat îngrijitor, pentru o mai bună siguranță a pacienților. Aceasta utilizează o combinație brevetată de tehnologii avansate de computer vision și analiză inteligentă a învățării automate, pentru a monitoriza prin senzori optici obișnuiți pacienții care nu sunt monitorizați prin alte metode. Koatum este o companie de tehnică medicală ce oferă soluții bioactive personalizabile pentru prevenirea inflamațiilor și accelerarea integrării osoase, pentru o recuperare mai rapidă și fără durere.

European Health Catapult își propune să sprijine cele mai bune startup-uri din Europa încadrate în domeniile sănătate digitală, tehnologie medicală și biotehnologie. În urma coaching-ului, 42 de câștigători la nivel regional s-au calificat în semifinalele competiției: concursul de biotehnologie din Leuven, Olanda, tehnologie medicală în Grenoble, Franța, și sănătate digitală în Erlangen, Germania. Aceștia au fost jurizați pe baza disponibilității pieței și a impactului anticipat al inovațiilor lor în domeniul sănătății, iar cele mai promițătoare 22 startup-uri au fost invitate să participe la finală în cadrul EIT Health Summit din 4 și 5 decembrie 2018 din Lodz, Polonia, unde au fost premiate primele trei din fiecare categorie.

În 2019, EIT Health își va extinde programele

În 2019, EIT Health își va continua cooperarea cu EIT Food și EIT RawMaterials în cadrul programului EIT Jumpstarter, un program foarte selectiv și competitiv, axat pe dezvoltarea abilităților de afaceri, care deschide porțile către piețele europene și conectează participanții la rețelele extinse ale KIC. Vor fi invitate să participe la program 90 de echipe din cele 3 sectoare tematice (30-sănătate, 30-alimentație, 30-materii prime), iar cele mai bune 18 echipe vor ajunge în finală (6 din fiecare categorie tematică) și vor concura pentru a câștiga premii de până la 10.000 de euro.

Jumpstarter este perfect pentru echipele cu idei de afaceri inovatoare, care doresc să-și dezvolte abilitățile de afaceri și sunt pregătite să-și lanseze startup-ul la sfârșitul acestui program. Înscrierile vor debuta la începutul anului viitor.

La Innostars Awards, cele mai bune practici, care sunt colectate și utilizate în cursul anului, vor constitui baza conceptuală a etapelor programului 2019. EIT Health își dorește să invite permanent în program startup-uri cu prototipuri sau produse și entități juridice, cu scopul de a le pregăti pentru intrarea pe piață.

Cererea de candidaturi pentru acest program va fi anunțată până la data de 28 februarie, iar după procesul de selecție candidații selectați vor fi pregătiți în cadrul a două sesiuni de bootcamp și unei serii de cursuri profesionale de formare pe parcursul anului, pentru concursul final care va fi organizat în luna noiembrie. Pe baza experienței dobândite în cursul acestui an, startup-urile ar putea fi pregătite de experți din domeniile academic și industrial, nu numai pentru o participare reușită la concurs, ci și pentru a le susține să avanseze către următoarea etapă a experienței EIT Health și către intrarea cu succes pe piață.

Următoarele etape vor continua în 2019 pentru a reduce timpul necesar lansării pe piață a startup-urilor, în cazul competiției Headstart, și pentru dezvoltarea startup-urilor mature, în cazul competiției Catapult.

Programele de creare business EIT Health care sprijină IMM-urile în intrarea lor pe piața locală sau externă vor continua să acorde în total peste 600.000 de euro în 2019.