Iceberg Plus și partenerii săi din cadrul EIT Urban Mobility Romania Hub au organizat evenimentul online „Mobilitatea urbană în România – soluții pentru creșterea calității vieții”, în cadrul căruia s-au dezbătut modalitățile și instrumentele utilizabile pentru a identifica provocările de mobilitate, precum și ideile care le pot rezolva, facilitând, astfel, un proces în care cele două să transforme felul în care oamenii și bunurile sunt transportate. Evenimentul a fost organizat cu susținerea EIT Urban Mobility, de Iceberg Plus, Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și Spherik Accelerator.

EIT Urban Mobility Romania Hub își propune să susțină transformarea României și a Uniunii Europene în locul de creație a celor mai multe inovații privind mijloacele de transport sau noile modele de business în sectorul mobilității. Hub-ul caută să identifice inovatori și inovații în România, care să răspundă nevoilor de mobilitate din România și să poată fi extinse la o scară mai mare, spre alte spații europene.

La nivelul European există peste 200 de parteneri ai EIT Urban Mobility, așadar hub-ul poate ajuta inovatorii atât să se extindă către noi piețe, cât și să aducă modele europene pentru provocările pe care le identifică.

În cadrul evenimentului, au luat cuvântul și dl. Vasile Asandei, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, dl. Cătălin Frangulea, Director de programe în cadrul Agenției Metropolitane Brașov, dl. Sebastian Marcu, Director al Agenției pentru Dezvoltare Intercomunitară Transregio, dl. Ștefan Bîldea, conferențiar universitar în cadrul Facultății de Științe Economice și Administrarea Afacerilor din Brașov și dl. Cătălin Codreanu, Președinte al Coaliției pentru Economia Digitală. Discuțiile au vizat, astfel, oportunitatea politicilor publice care nu doar să susțină mijloace alternative de transport, dar și să crească apetitul cetățenilor pentru utilizarea acestora, modul în care activitatea de cercetare-inovare poate susține transformarea mobilității urbane, precum și bunele practici europene în domeniu.

„EIT Urban Mobility Romania Hub își propune să creeze în țară un context în care orașele sau zonele metropolitane să se simtă în siguranță să își exprime nevoile precum și să împărtășească problemele lor cu noi și cu start-up-urile din domeniu – practic, să ofere date într-un format ușor de înțeles pentru inovatori. Pe de altă parte, același context ar trebui să ajute inovatorii să se simtă în siguranță să își pună în aplicare inovațiile, fără temerea că li se vor fura ideile, că nu vor fi recompensați pentru munca lor sau că, răspunzând unei nevoi locale, nu au cum să avanseze la niveluri superioare. În viitor, ne propunem să creăm acest ecosistem de inovare, iar bazele au fost deja puse întrucât am început să cartografiem ecosistemul local și vom publica harta ecosistemului, pentru a face vizibile toate start-up-urile de mobilitate din România, investitorii, orașele care oferă spațiu de experimentare. Este important să reamintim că aceste lucrurile se întâmplă, chiar dacă nu sunt vizibile”, a spus Ionuț Țața, CEO Iceberg Plus.

Tot în cadrul evenimentului, s-a prezentat și programul demarat de EIT Urban Mobility Romania Hub, în cadrul căruia partenerii Iceberg Plus și Spherik Accelerator vor sprijini startup-uri care dezvoltă tehnologii ce pot fi utilizate în sectorul mobilității urbane.

Astfel, companiile selectate vor beneficia până la finalul anului de servicii de mentorat, consultanță și alte servcii personalizate, în funcție de nevoile specifice identificate.

"Contextul actual dat de problemele întâlnite în algomeratiile urbane se potrivește cu potențialul impact al startupurilor tech, care pot veni cu soluții inovatoare, sprijinite prin finanțări publice și private. Iar programul pentru startupuri pe care îl organizăm acum va contribui în această direcție. Acesta se desfășoară pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie, și cuprinde activități precum workshopuri, sesiuni de mentorat, conexiuni cu experți în domeniu și susținere în vederea obținerii de finanțare. Startupurile selectate sunt variate și vin cu diverse soluții la probleme de trafic, de micro-mobilitate, de mobilitate alternativă, de management al parcărilor și de livrare de pachete. Ne bucurăm să vedem interes mare pe această verticală și sperăm că activitățile din lunile următoare să ajute la consolidarea ecosistemului de inovație în cadrul mobilității urbane, prin punerea în legătură a startupurilor cu organizațiile active și cu interes în domeniu.", a adăugat Mircea Vădan, Spherik Accelerator.

În scurt timp, hub-ul EIT Urban Mobility din România va organiza un eveniment dedicat actorilor interesați de domeniul mobilității urbane și orașelor inteligente, pentru a pune bazele colaborărilor propriu-zise între aceștia, precum și alte evenimente care să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu.