În realizarea unui solar pentru legume trebuie ținut cont de diverse aspecte, pe care fără îndoială că fermierii cu experiențe le cunosc dar pe care cei care abia acum doresc să înceapă a activa în această arie poate că nu le cunosc atât de bine sau chiar deloc. Pornind de la structura de rezistenta și folia cu care îl acoperim până lasistemele de încălzire și pregătirea solului astfel încât să fie cât mai roditor, există multe lucruri care, realizate corect, ne oferă culturile mult dorite. Alegând totuși magazinele și furnizorii corespunzători, putem obține produsele și informațiile necesare.

Pentru că există totuși atât de multe magazine care se ocupă cu comercializarea produselor pentru gradină șiagricultură, poate fi ceva mai complicat să alegem pe cont propriu toate produsele de care am avea nevoie. Nu este suficient unul care să ofere produse și soluții complete sau de calitate ci unul care să ofere și informații detaliate despre fiecare produs cheie, precum folia de acoperire sau cea de umbrire, ambele fiind la fel de importante.

Deși pe timp de iarnă nu este poate mai deloc cald sau în interiorul unui solar, la fel de cald, că și vara, luminapoate fi la fel de intensă și astfel, unele plante, având nevoie de mai puțină lumină, trebuie să punem peste folia de nailon și una de umbrire. Aceasta este practic o plasa, care oferă mai multe roluri de protecție, atât împotrivărazelor solare dar și a dăunătorilor precum pasări sau insecte. Astfel de plase sunt utilizate atât la solare cât șipentru culturi în aer liber, de la legume și fructe la vii și livezi. Această plasă poate avea diverse dimensiuni, în ceea ce privește ochiurile sale, astfel încât, poate permite trecerea unui anumit nivel de lumină.

Un mare dezavantaj al luminii solare excesive este acela al degradării culturilor din sere și solarii, datorită faptului că temperaturile la interior ar crește prea mult și s-ar menține la fel chiar și pe timp de noapte. Însă, prin faptul căprimesc mai puțină lumină în interior și astfel nici temperaturile nu mai cresc atât de mult, se vor menține în condițiimult mai bune. Și, comparativ cu folia de acoperire, aceasta plasa este mult mai ușor de montat, demontat șiîntreținut. Nu este nevoie să mai fie trasa atât de uniform și de mult că folia și nici nu este afectată de vânturiputernice, grație găurilor de care dispune.

În ceea ce privește structura de rezistență, preferate sunt lemnul și mai ales metalul, oferind rezistență în timp atâtla vânturi, umiditate și lumina solara continuă dar și la acțiunea substanțelor utilizate pentru a obține un sol bun șicele cu care se tratează plantele sădite. Se poate opta desigur, pentru aplicarea de vopsea sau lacuri protectoare, care să ofere și impermeabilitate și mai multă rezistență. Și este de asemenea important să fie fixate bine înpământ și bine definite, astfel încât întinderea foliei să se facă ușor, rapid și aceasta să nu fie afectată de anumite aspecte.

Cea mai importantă însă este folia pentru acoperirea solariilor. Aceasta, aleasă corect, oferă numeroase beneficii atât în ceea ce privește economiile la căldură și alte lucruri cât și o calitate cât mai bună a culturilor. Aceasta se găsește în magazine în mai multe variante de grosime dar și culori diverse precum și materiale de o calitate maibună sau mai slabă. Totodată, găsim și folie simplă dar și folie ceva mai specială am putea spune, tratară împotrivaa anumite aspecte precum să respingă insectele și dăunătorii, să nu permită crearea de condens, să nu permitătrecerea în volum atât de mare a razelor ultraviolete și multe altele.

Pentru a obține solarii profesionale pentru legume - proiecte si constructii bine puse la punct și executate trebuie realizate. Iar folia joaca astfel un rol important. Grosimea este aleasă în funcție de tipul de legume pe care le cultivăm precum și în funcție de temperaturile medii din zona în care se află solarul. Dacă este vorba despre temperaturi mai ridicate, o folie mai subțire sau una care să permită aerului și căldurii să iasă în exterior poate fi o alegere suficienta dar și mai ieftină. Dacă însă avem de-a face cu temperaturi mai scăzute, o folie de calitate maimare, care să nu permită căldurii să iasă și astfel, să se păstreze în interior o temperatură mai ridicată, este o alegere mai bună. Costă desigur, mai mult, însă prin siguranța că nu este afectată cultura, este indicat să alocămun buget mai mare pentru aceasta.

Pentru a obține și mai multă căldură în interior, foliile termice, care se montează în interiorul solariilor, sunt și ele o alegere bună și chiar necesară. Aceastea sunt realizate din materiale care nici nu permit eliminarea căldurii și nici crearea condensului și efectului de seră.

Cât despre culturi în sine, putem alege folii de mulcire, care se amplasează la nivelul solului, ajutând la eliminarea buruienilor, respingerea dăunătorilor și scăderea nivelului de evaporare a apei din sol.