Endeavor Romania face parte din Endeavor Global, o organizație globală de top, cu misiunea de a sprijini și accelera antreprenorii cu impact ridicat, conectându-i cu talent, capital și o rețea mondială de colegi și mentori.
Totodată, Endeavor România a implementat programul Women on Boards, dezvoltat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), construit pentru a promova leadershipul feminin în România.
Alături de Mihnea Crăciun, managing director în cadrul capitolului local, am descoperit cum a văzut echipa Endeavor România anul 2024 în ecosistemul local de startups, ce așteptări au de la ecosistem în anul viitor și cum ar trebui să se pregătească fondatorii pentru 2025.
Anul 2024 pentru ecosistemul de startup-uri din România
Deși finalul de an are multe necunoscute - politice și economice deopotrivă -, 2024 a fost un an bun pentru ecosistemul local. Cele două fonduri locale de VC au lansat noi fonduri, ceea ce înseamnă că, pentru următorii trei ani vă exista destul de mult "dry powder" în piață, iar în sine acesta e un lucru foarte bun pentru antreprenori. Alături de cele două, capital disponibil vă mai fi în cel puțin încă alte două fonduri locale, ceea ce este, din nou, o veste foarte bună.
Ecosistemul local a continuat să se maturizeze și chiar dacă nu au există foarte multe runde de finanțare de dimensiuni considerabile în acest an (cu excepția celei ridicate în prima parte a anului de FintechOS și, spre final de an, de Dexory, cea din urma însă fără foarte mare impact asupra ecosistemului local), antreprenorii au avut performanțe bune în dezvoltarea și expansiunea business-urilor lor.
După resetarea așteptărilor din 2022-2023, există un focus mai mare către căutarea dezvoltării sustenabile și către profitabilitate, ceea ce creează premisele unui avânt mai susținut odată ce finanțarea vă deveni disponibilă, precum și o reziliență mai mare în fața unor provocări macroeconomice și politice substanțiale în noul an.
Provocările care vor apărea în 2025 în ecosistemul local
2025 se anunță un an mai dificil decât 2024. Cele mai mari provocări vor fi economice și politice. Din punct de vedere economic, România va traversa o perioada dificilă - deficitulul bugetar și deficitul de cont curent sunt deja foarte mari, iar datoria publică a crescut alarmant în ultimele 12 luni. Inflația, din păcate, nu este încă învinsă.
Toate acestea vor afecta consumul local de startups și deciziile comerciale și de investiții ale multinaționalelor și ale fondurilor de investiții, în ciuda existenței disponibilităților financiare ale celor din urmă.
Rezolvarea acestor probleme macroeconomice vă însemna probabil taxe mai mari, posibil chiar un program de corecție susținut de FMI.
Această perspectivă poate părea pesimistă, dar e mai bine să anticipăm probabilitatea unui "worst case scenario" și să ne pregătim pentru el, decât să-l lăsăm să ne surprindă.
Nici din punct de vedere politic lucrurile nu stau mai bine. Componenta actuala a parlamentului nu da posibilitatea unei majorități puternice, deci reducerea deficitului bugetar e puțin probabil să se facă prin reduceri de cheltuieli publice, ci, mai degrabă, prin creșteri de taxe - lucru care va duce la scăderea disponibilităților pentru investiții.
Vom avea alegeri prezidențiale și, îndrăznesc s-o spun, posibil chiar alegeri anticipate. Deși sunt încrezător într-un un rezultat pro-european al acestor alegeri, instabilitatea politică va contribui la reculul economic local.
Într-un asemenea mediu, șansa pentru antreprenori se numește scalare internațională. Pentru că piață internă va avea o dinamică negativă, antreprenorii ar trebui să încerce să-și construiască modele de afaceri bazate mai mult pe cerea care vine din piețele externe, urmărind să-și reducă dependența de piață internă.
Este un obiectiv pe care Endeavor România îl susține prin programul nostru Scale Up și care are ca scop construirea unor business-uri regionale și globale puternice.
În ceea ce ne privește, vom continua să susținem ecosistemul local facilitând accesul antreprenorilor Endeavor la piețe și finanțare externă.
Sfaturi pentru fondatorii de startup-uri
Cred că în 2025, antreprenorii români vor trebui să mai dea o dată examen la reziliență. Vor trebui să-și conserve resursele financiare, să-și cântărească bine fiecare acțiune și să urmărească să se mențină în joc chiar în fața unor situații dificile.
Adică, de fapt, să facă ceea ce fac de 35 de ani - să înoate contra curentului și să aibă încredere că vor reuși să depășească, încă o data, obstacolele.
Endeavor România va fi alături de ei celebrându-le succesele, și susținându-i în momentele dificile, așa cum am făcut-o și până acum.