Ericsson facilitează comunicarea în timp real (Time-Critical) prin dezvoltarea unui nou produs din sfera Critical IoT - ușor de implementat ca upgrade de software în rețelele 5G publice și private, pe arii extinse sau în zone locale, în orice bandă din spectrul de frecvențe 5G.

După implementarea rețelelor 5G la nivel global și lansarea cu succes a serviciilor îmbunătățite de broadband mobil, precum și de Fixed Wireless Access, noua soluție dezvoltată de Ericsson le va permite furnizorilor de servicii de comunicații să optimizeze și mai mult experiențele și scenariile de utilizare în timp real din sfera media, precum jocurile în cloud, AR / VR și să deblocheze noi opțiuni pentru controlul de la distanță, automatizarea soluțiilor de mobilitate, și control al activităților industriale.

2,5 miliarde de gameri vor avea sesiuni fără sincope

Datorită noii soluții dezvoltate de Ericsson, un număr de aproximativ 2,5 miliarde de gameri din întreaga lume se vor bucura de sesiuni de gaming fără sincope, iar toți utilizatorii de servicii 5G vor putea avea parte de experiențe XR (Extended Reality) captivante.

De asemenea, această inovație va aduce beneficii și la nivelul sectorului de business, al instituțiilor publice sau agențiilor guvernamentale și în diferite industrii, adică acolo unde procesele de producție sau serviciile esențiale depind într-o foarte mare măsură de soluții de conectivitate stabile și performante.

Per Narvinger, Head of Product Area Networks, a afirmat: „Ericsson continuă să dezvolte soluții inovatoare pentru tehnologia 5G, care alimentează dezvoltarea rețelelor de acest tip la nivel global. Am decis să ducem tehnologia 5G la următorul nivel, cu ajutorul soluției Time-Critical Communication, care le va oferi clienților noștri instrumentele necesare pentru a-și extinde ofertele destinate atât consumatorilor, cât și întreprinderilor și sectorului public, precum și pentru a valorifica în mod eficient avantajele aduse de tehnologia 5G”.

Soluția Time-Critical Communication, dezvoltată de Ericsson, integrează un set de instrumente software pentru eliminarea întârzierilor și întreruperilor din rețelele mobile. Aceasta îmbină standardul de Comunicare 3GPP ultra-stabil, cu latență scăzută (URLLC) și inovațiile Ericsson, cu scopul de a neutraliza cauzele majore care generează latența crescută la nivelul rețelelor. Dezvoltat pe baza expertizei companiei în arii precum Radio Access Network, Transport, 5G Core, Service Management & Orchestrare, BSS și servicii de asistență, acest produs software a fost construit astfel încât să asigure o latență scăzută constantă (50ms până la 1ms) de la un capăt la altul al rețelei, la niveluri de disponibilitate garantate (99,9% până la 99,999%), facilitând scenarii de utilizare în timp real, la scară largă.

Multe dintre scenariile noi de utilizare au ca element critic timpul de răspuns al rețelelor, fiind necesară garanția unei latențe scăzute constante și a stabilității soluțiilor implementate, iar acestea nu pot fi asigurate, momentan, în actualele rețele 4G și 5G. Așadar, noua soluție este concepută pentru a răspunde acestei nevoi și pentru a livra întregul potențial al tehnologiei 5G.

Scenarii de utilizare implementate de clienți

Încă din anul 2017, Ericsson a testat soluții 5G pentru scenarii de utilizare în timp real, alături de clienți și parteneri din industrie, precum: BT și Hyperbat, Einride și Telia, Boliden, ABB, Audi, Fraunhofer IPT, DT și Rockwell.

De asemenea, Ericsson a colaborat recent cu Telstra pentru a demonstra beneficiile tehnologiei L4S (Low Latency Low Loss Scalable) în reducerea decalajului resimțit în timpul unui joc interactiv în cloud - L4S este una dintre noile funcții incluse în setul de instrumente Time-Critical Communication, dezvoltat de Ericsson. O altă realizare importantă a companiei Ericsson este reprezentată de faptul că a dovedit, alături de MediaTek, că tehnologia 5G poate asigura servicii cu latență scăzută constantă de 1 ms, cu o stabilitate de 99,99% atât în banda mmWave de uplink, cât și în cea de downlink.

Tomohiro Sekiwa, Managing Executive Officer and Chief Network Officer la SoftBank, a declarat: „Credem că soluțiile de comunicare în timp real sunt esențiale pentru realizarea întregului potențial al tehnologiei 5G. Industriile în care implementarea acestei soluții poate avea un impact cu adevărat vizibil sunt reprezentate de cea auto și de transporturi, însă, datorită conectivității stabile și a latenței scăzute, tehnologia 5G poate aduce beneficii considerabile și în domenii precum sănătate și siguranță publică, eficientizarea traficului sau transportul sustenabil”.

Channa Seneviratne, Executive, Technology Development & Solutions, în cadrul Telstra, a spus: „Telstra a dezvoltat un parteneriat cu Ericsson cu scopul de a optimiza, constant, componenta de customer experience, cu ajutorul unor capacități de rețea îmbunătățite. Instrumentele de comunicare în timp real, precum L4S, ne vor permite să oferim servicii cu latență redusă, fapt care este extrem de important în cazul unor aplicații de livrare de conținut video în timp real, AR / VR și cloud gaming”.

JS Pan, General Manager, Wireless Communication System and Partnerships, la MediaTek, a precizat: „Împreună cu Ericsson am arătat ce avantaje poate oferi tehnoogia 5G la nivelul serviciilor cu latență scăzută și stabilitate constante, atât pe segmentul de uplink, cât și pe cel de downlink. Acest moment este extrem de important pentru noi și demonstrează faptul că tehnologia 5G poate susține funcționarea celor mai exigente aplicații, care vizează controlul sistemelor de automatizări industriale în timp real”.

Totodată, Dave Vasko, director al departamentului de Tehnologie Avansată din cadrul Rockwell Automation, a menționat: „Soluția Time-Critical Communication, dezvoltată pentru tehnologia 5G, poate aduce schimbări majore în sectorul automatizărilor industriale, prin reducerea echipamentelor necesare (de exemplu a cablurilor), prin creșterea flexibilității și agilității, prin îmbunătățirea gradului de vizibilitate și prin utilizarea de noi aplicații digitale. Capacitatea de a oferi servicii cu latență redusă și stabilitate constante va fi crucială pentru conectarea wireless a dispozitivelor de XR și a diferiților senzori, spre exemplu, sporind productivitatea și eficiența operațiunilor industriale”.

Patrick Filkins, Research Manager, IoT & Telecom Network Infrastructure la IDC, a spus: „Această inovație dezvoltată de Ericsson reprezintă impulsul de care sectorul public și cel privat aveau nevoie pentru a dezvolta și implementa rețele 5G. (...) Prin ea, Ericsson pune la dispoziția întregii industrii cea mai avansată funcție 5G de până acum, care oferă servicii de comunicare în timp real pentru diferite scenarii de implementare”.