Semne bune se întrevăd pentru domeniul antreprenorial în 2018. Între 11 și 13 septembrie, 50 de fondatori de afaceri inovatoare din țările Europei de Est (Moldova, România, Ucraina) cu potențial economic de peste 50 milioane de dolari, care se vor întâlni cu 50 de investitori internaționali cu un potențial investițional de peste 100 milioane de dolari, în cadrul evenimentului TechVillage, desfășurat în sânul naturii, departe de agitația urbană, la Orheiul Vechi, în Republica Moldova.

Misiunea TechVillage este de a crea condiții prielnice pentru sporirea investițiilor străine și atragerea companiilor cu valoare adăugată pe piața IT din Republica Moldova. Locul desfășurării evenimentului are misiunea de a aduce un impact economic asupra comunității locale și de a promova turismul în Republica Moldova. Butuceni este cunoscut pentru peisajele pitorești, fiind un loc în care tradițiile moldovenești s-au păstrat în timp, motiv pentru care comuna este locul potrivit pentru a evada de rutina zilnică. Timp de trei zile, participanții vor lua parte la diferite activități rurale menite să creeze o conexiune între ei dincolo de șabloanele oficiale și să-i apropie de cultura moldovenească.

Evenimentul „TechVillage” este organizat de către Seed Forum Moldova (IHUB Chisinau) cu suportul Asociației Companiilor TIC din Moldova, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională / USAID Moldova și Guvernului Suediei / Embassy of Sweden in Chisinau în cadrul Proiectului „Centrul de Excelență în Domeniul TIC”, Tekwill, Western NIS Enterprise Fund, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) și XY Partners.

Costul este de 250 de euro pentru fondatori și 400 de euro pentru investitori.

Ecosistemul antreprenorial din Europa de Est

Reprezentanții Tech Village au vorbit și despre ecosistemul antreprenorial din Estul Europei. Cu doar zece ani în urmă, Europa Centrală și de Est (ECE) nu era pe hărțile investitorilor străini tech. Cu toate acestea, grație intensificării oferite de unicornii precum Skype, Prezi, Transferwise și Avast, jucători mai noi precum AeroMobil și apariția unor ecosisteme de pornire multiple, active și în creștere în regiune, ECE îndreaptă privirile spre Est și își marchează teritoriul ca un concurent serios în lumea tehnologică.

Ucrainenii au lăsat deja o amprentă la Silicon Valley cu companii remarcabile precum Whatsapp (Jan Koum), Paypal și Affirm (Max Levchin). Asociat cu peste 200.000 de profesioniști IT și costuri scăzute ale forței de muncă, sectorul de outsourcing din Ucraina s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani. Având o creștere de la 0,06% din PIB la 3,3% - mai mult de 50 de ori - în ultimii 5 ani, sectorul IT al Ucrainei va deveni în curând exportul numărul unu al națiunii. Azi vorbim despre 100 de giganți tehnologi multinaționali care și-au deschis birourile de cercetare și dezvoltare în Ucraina, printre care Samsung, Boeing, Siemens și Oracle.

Ucraina este aproape de o explozie de unicorni: Grammarly (a ridicat 110 milioane dolari), bpm on-line, Genesis, Readdle și Jooble sunt pe cale să devină primele companii-unicorn.

Dintre cele mai importante 50 de centre de tehnologie europeană, conform The European Digital City Index, București este pe locul 10 dintre 12 orașe din Europa de Est, drept cele mai bune ecosisteme pentru întreprinderi noi.

În Ucraina, fondurile VC, cum ar fi AVentures, TA Ventures, Wannabiz și Imperious, au apărut pentru a profita de oportunitatea geo-arbitrajului (geoarbitrage) și pentru a sprijini antreprenorii ucraineni să crească la nivel global. Conform analizei capitalului ucrainean de investiții și a capitalului privat, realizată de UVCA, în 2015, valoarea totală a investiției a atins 132 milioane de dolari, ceea ce reprezintă cu 237% mai mult decât în 2014.

Prin comparație, activitatea investițională în Moldova e mult mai slabă, fondurile locale aproape lipsesc. Republica Moldova încă face parte din categoria „Piețelor nedezvoltate”, fiind caracterizată de un volum foarte scăzut al investițiilor în startup. Cu toate acestea, vorbim astăzi despre peste 40 de startup-uri tech, care au atras peste 1 milion de dolari, printre care xor.ai, Planable, Gaus, nemo.ai, BubbleWits etc. Pentru a-și dezvolta ecosistemul antreprenorial care este unul încă la fază embrionară, Moldova are nevoie de istorii de succes și reforme care să inspire tinerii.