EXE Software a pornit în 2001 cu gândul de a face produse proprii. Cerin╚Ťele pie╚Ťei i-au dus în zona de custom development, dar nu au uitat de dorin╚Ťa ini╚Ťial─â. A╚Öa s-a n─âscut ast─âzi esFields, un produs destinat echipelor din teren care trebuie s─â comunice cu firma în permanen╚Ť─â ╚Öi s─â primeasc─â sau s─â trimit─â date instantaneu.


Am stat de vorb─â cu R─âzvan Udrea ╚Öi Sorin Cosmescu la sediul EXE Software din Bucure╚Öti pentru a afla cum se dezvolt─â o companie româneasc─â, cum afl─â nevoile clien╚Ťilor ╚Öi la ce se poate folosi aplica╚Ťia esFields, destinat─â echipelor din teren.

„EXE Software este o companie româneasc─â 100% înfiin╚Ťat─â în anul 2001. Facem full cycle development, practic prelu─âm nevoile clien╚Ťilor no╚Ötri de la început, facem analiz─â de business, facem documenta╚Ťie, facem arhitectura sistemului, dezvolt─âm aplica╚Ťiile, le implement─âm ╚Öi test─âm ╚Öi facem training cu utilizatorii ╚Öi ulterior facem suport”, spune Sorin Cosmescu în cadrul interviului.

„Toate parteneriatele pe care le-am deschis au continuat ╚Öi sunt de durat─â. Oferim clien╚Ťilor no╚Ötri un nivel de încredere foarte ridicat”, explic─â ╚Öi R─âzvan Udrea.

Pe lâng─â aceste servicii ofer─â propriile produse pentru pia╚Ťa româneasc─â sau cea interna╚Ťional─â.

„Dezvolt─âm esFields, sistem pentru achizi╚Ťia datelor în format structurat din teren. De asemenea, un ERP pentru gestionarea resurselor unei companii ╚Öi avem în plan o platform─â online în domeniul eficientiz─ârii resurselor, în domeniul verde”, explic─â R─âzvan Udrea. Astfel, pe lâng─â esFields, EXE Software mai are Smart Efficient ╚Öi Pro HR App.

Pentru zona de HR, Sorin Cosmescu spune c─â a v─âzut o evolu╚Ťie în pandemie. „A devenit interesant─â solu╚Ťia în pandemie, când foarte mul╚Ťi oameni din companie lucreaz─â remote. Multe din fluxurile din zona HR au fost automatizate. A u╚Öurat mult activitatea companiilor respective în zona de management al personalului”, explic─â acesta.

Cum se folosește esFields și cum ajută companiile?

esFields e o aplica╚Ťie dezvoltat─â de EXE Software care e util─â în companii ce au ╚Öi o component─â de munc─â pe teren, fie c─â vorbim de vânz─âri, service-uri sau suport tehnic.

Ini╚Ťial produsul a fost proiectat pentru echipele de merchandising, s─â înregistreze informa╚Ťii despre pre╚Ťuri, produse de pe raft, despre existen╚Ťa lor, dar s-a dezvoltat treptat.

R─âzvan Udrea men╚Ťioneaz─â c─â fiind un produs propriu au putut s─â îl dezvolte f─âr─â constrângeri ╚Öi au fost creativi.

„esFields a fost dezvoltat foarte general ╚Öi nu se refer─â doar la o industrie, ci la un anumit tip de activit─â╚Ťi din partea echipelor mobile din teren. Au nevoie s─â raporteze c─âtre companie date în format structurat”, explic─â specialistul de la EXE. Practic, un produs dezvoltat pe baza unor nevoi concrete din teren.

„Oamenii din teren au instalat─â pe telefon o aplica╚Ťie mobil─â în care le sunt furnizate informa╚Ťiile necesare în desf─â╚Öurarea activit─â╚Ťii. Pot fi documente privind prezent─âri de produs, informa╚Ťii tehnice, cât ╚Öi structurile de date pe care ei trebuie s─â le raporteze, cum ar fi pre╚Ťuri, stocuri, comenzi, studii de pia╚Ť─â”, mai spune R─âzvan Udrea.

„Digitalizarea e important─â. esFields ofer─â suport în înregistrarea datelor ╚Öi le furnizeaz─â într-un timp scurt c─âtre companie. Analiza datelor se face rapid ╚Öi se iau decizii de business relevante în func╚Ťie de mi╚Öc─ârile din pia╚Ť─â. esFields se adapteaz─â la nevoile clien╚Ťilor”, mai explic─â acesta.

esFields se poate folosi în industria de retail, service, în industria promo╚Ťiilor. E un motor configurabil ╚Öi orice nou tip de informa╚Ťii se implementeaz─â u╚Öor, f─âr─â multe cuno╚Ötin╚Ťe tehnice. Business-ul poate primi datele din teren într-un timp foarte scurt, plus c─â EXE Software ofer─â suport ╚Öi consultan╚Ť─â.

„Echipele sunt performante în primul rând datorit─â oamenilor care fac parte din ele. F─âr─â unelte nu po╚Ťi avea capacitatea maxim─â. esFields î╚Öi dore╚Öte a fi o extensie a unui ERP dintr-o companie. O extensie c─âtre oamenii din teren. Ei sunt conecta╚Ťi cu firma, chiar dac─â sunt în teren”, spune R─âzvan Udrea.

Prin esFields cuno╚Öti pia╚Ťa mai bine

„Când tu ai informa╚Ťii structurate despre pia╚Ť─â, când ai date despre concuren╚Ť─â prin esFields, tu reu╚Öe╚Öti s─â ob╚Ťii o informa╚Ťie structurat─â. Ele sunt bine organizate, po╚Ťi s─â urm─âre╚Öti o evolu╚Ťie în timp, o evolu╚Ťie regional─â. Pe baza acestor informa╚Ťii tu ca manager po╚Ťi s─â iei decizii f─âr─â semne de întrebare”, spune Sorin Udrea.

Astfel, aplica╚Ťia reu╚Öe╚Öte s─â fac─â management-ul s─â vad─â mai bine cum func╚Ťioneaz─â pia╚Ťa, cum evolueaz─â ╚Öi ce face concuren╚Ťa.

Companiile nu au nevoie de investi╚Ťii noi în infrastructur─â când folosesc esFields, pentru c─â totul e în Cloud, ci pl─âtesc doar o chirie lunar─â. În plus, pe m─âsur─â ce activitatea cre╚Öte solu╚Ťia este scalabil─â pe toate nevoile.

esFields ajut─â ╚Öi la schimbul de documente ╚Öi la comunicarea din companii. „Transferul de informa╚Ťii nu e unidirec╚Ťional, din teren spre companie, ci ╚Öi invers. Agen╚Ťii eficien╚Ťi au nevoie de liste de produse, liste de clien╚Ťi. Sunt informa╚Ťii de la companie c─âtre ei. Toate aceste informa╚Ťii î╚Öi au locul în aplica╚Ťie. Ai un modul de sharing de documente care poate fi folosit pentru asta”, explic─â R─âzvan Udrea.

Companiile mai la dispozi╚Ťie ╚Öi un chat, un modul de raportare ╚Öi feature-uri de pozi╚Ťionare ╚Öi localizare. De asemenea, esFields se integreaz─â ╚Öi cu alte ERP-uri, pentru c─â nu-╚Öi propune s─â înlocuiasc─â ERP-uri sau CRM-uri deja folosite, ci s─â fie o extensie pentru firme în teren.

„Nu se poate lucra deconectat. esFields poate primi dinspre ERP produse, clien╚Ťi, stocuri, pre╚Ťuri. esFields poate trimite informa╚Ťii spre ERP, despre clien╚Ťi, stocuri actualizate ╚Öi se pot face analize pe baza informa╚Ťiilor integrate”, spune R─âzvan Udrea.

Cu ajutorul esFields a fost „diminuat timpul necesar prelu─ârii datelor din teren, al transmiterii lor, al sintetiz─ârii informa╚Ťiilor într-un sistem de raportare ╚Öi analiz─â. Informa╚Ťiile din pia╚Ť─â sunt disponibile managerilor aproape în timp real. Ei pot s─â ia decizii u╚Öor. E unul dintre principalele rezultate ale implement─ârii solu╚Ťiei”, spune Sorin Cosmescu.

De asemenea, gradul de satisfac╚Ťie al clien╚Ťilor companiilor care folosesc solu╚Ťia dezvoltat─â de EXE Software a crescut, pentru c─â adaptarea este foarte rapid─â la toate ac╚Ťiunile din pia╚Ť─â.

Pe viitor, EXE Software preg─âte╚Öte ╚Öi introducerea unor feature-uri de inteligen╚Ť─â artificial─â, cum ar fi recunoa╚Öterea automat─â de imagini, recunoa╚Öterea de voce ╚Öi noi caracteristici de Business Insights în modulul de analiz─â.

De ce e important ca o firm─â s─â treac─â în Cloud?

„De ce Cloud? Pentru c─â aplica╚Ťiile ╚Öi resursele sunt scalabile. Activitatea se extinde, tu po╚Ťi extinde resursele din Cloud la nivel de minute. De asemenea, Cloud ofer─â configurabilitate foarte mare. Putem replica instan╚Ťe, chiar ╚Öi cu esFields, în timp foarte scurt. Implementezi pentru clien╚Ťi foarte rapid. Nu e necesar─â investi╚Ťie ini╚Ťial─â în servere”, consider─â R─âzvan Udrea.

De altfel, spune Sorin Cosmescu, pandemia i-a înv─â╚Ťat pe clien╚Ťii EXE Software c─â digitalizarea nu mai este un deziderat, ci o nevoie imediat─â.

„Îndemn─âm companiile române╚Öti s─â se gândeasc─â serios la acest lucru. Transformarea ╚Öi mutarea în online nu mai sunt privite spre viitor, ele trebuie f─âcute de acum. Tr─âim într-o lume globalizat─â, chiar dac─â oferim servicii doar pentru pia╚Ťa local─â, sim╚Ťim concuren╚Ťa companiilor str─âine. Trebuie s─â facem pasul spre digitalizare”, spune Sorin Cosmescu.

110 oameni angaja╚Ťi la EXE Software ╚Öi echip─â în dezvoltare

„Suntem în jur de 110 angaja╚Ťi, majoritatea personal tehnic. Multe dintre activit─â╚Ťile conexe care nu ╚Ťin de zona de implementare sunt externalizate. Politica companiei e una de recrutare continu─â, c─âut─âm talente în pia╚Ť─â”, spune Sorin.

Practic, EXE are momentan 7-8 pozi╚Ťii deschise, mai ales în zona de programatori web, mobile, BI, caut─â consultan╚Ťi cu experien╚Ť─â în zona de arhitectur─â de sisteme ╚Öi testeri, dar ╚Öi speciali╚Öti în web design. E o companie deschis─â, iar în IT oamenii buni nu sunt niciodat─â suficien╚Ťi.

„Încerc─âm s─â cre─âm o atmosfer─â prietenoas─â în companie. Cei care vin s─â lucreze au libertate în a-╚Öi pune în aplicare diverse idei ╚Öi tehnologii pe care ei le plac. În prealabil avem o discu╚Ťie despre obiectivele companiei, aliniem asta cu obiectivele personale”, explic─â Sorin motivul pentru care ar veni speciali╚Ötii la EXE Software