Expressive Suite este o unealtă în browser care poate să ajute designerii să creeze animații 2D și ilustrații vectoriale. Pe o piață dominată de Adobe sau unde Canva încearcă să ia partea de bază, Expressive Suite vrea să fie o variantă mai puțin costisitoare și mai ușor de folosit de către profesioniști.

Expressive Suite s-a născut la începutul lui 2020, când toată lumea voia să vină cu soluții noi la probleme vechi. E fondat de Marius, Sorin și Cristi, trei frați din Oradea.

„Pe partea de animații era o mică nișă unde puteam intra și am început cu ea. Am început cu un produs open source, dar nu a funcționat modelul de business, așa că am trecut rapid la unul clasic”, spune Marius în cadrul discuției.

Astăzi Expressive Suite conține două produse - Expressive Canvas, pentru ilustrații vectoriale și Expressive Animator, pentru lucrurile mai complexă de grafică 2D.

Cei trei frați se completează. Marius și cu Sorin sunt experți în matematică aplicată și grafică vectorială, iar Cristi este programator. Așa că au dezvoltat complementar un startup de familie.

Ce lipsește de pe piață?

Ce poți aduce pe o piață dominată de aceleași produse de zeci de ani. Și-au dat seama că Adobe After Effects este rege pentru ce înseamnă „motion graphics”, dar el nu a fost creat pentru acest lucru, a fost conceput pentru efecte video. „Asta înseamnă că flow-ul de lucru este destul de greoi. Îți vei dori alt program și aici am văzut o oportunitate să venim cu un produs dedicat pentru motion graphics”, spune Marius Sarca.

El consideră că esențial este ca o asemenea unealtă să funcționeze nativ, fără plugin-uri, fără lucruri suplimentare.

„Nu poți face efecte video cu noi, dar poți face motion graphics foarte rapid. Nu e un produs dedicat publicului larg, dar chiar și dacă dorești să înveți este excelent”, spune cofondatorul Expressive Suite.

Marius consideră că Expressive Suite nu e o unealtă precum Canva, dedicată publicului larg, ci e un produs care nu oprește creativitatea oamenilor, ci îi ajută să facă ceva mai repede și mai bine. Un motiv pentru acest lucru e faptul că aplicația este în browser, așa că nu are nevoie de putere de randare mare.

„Există zeci de milioane de specialiști care nu au acces la hardware puternic. E o piață cu mult potențial. Am vrut să-l facem în browser și să funcționeze 100% offline. După ce ai trecut de setup, merge fără internet. Și vine cu o viteză de randare incredibilă”, spune Marius.

Cum au făcut asta? Cu ajutorul algoritmului care ajută foarte mult pentru viteza de randare. „Puterea brută este bună, dar dacă algoritmul nu e eficient, nu ai făcut nimic”, spune cofondatorul Expressive Suite.

Investiție seed primită și planuri

În momentul de față Expressive Suite poate fi testat gratuit, dar este și o variantă cu abonament de 21 de dolari pe lună. „Varianta gratuită îți dă posibilitatea să testezi, să vezi cum se lucrează”, spune Marius. Și spune că cine vrea să vadă munca lor poate chiar să intre pe site-ul Expressive Suite, unde toată grafica a fost făcută cu produsul lor. Varianta plătită oferă câteva opțiuni suplimentare, cum ar fi exportul în format SVG, dar poți lucra curat și pe ea, fără watermark, de exemplu.

Dar produsul e la început și urmează perioada de testare intensă alături de utilizatori și adăugat noi feature-uri. „Lumea caută alternative, fie mai bune, fie mai ieftine, fie cu alt model de preț”, explică fondatorul.

Până acum au reușit să ridice 300.000 de euro investiție pre-seed acum un an de zile care-i ajută să dezvolte produsul și să lanseze varianta comercială. În momentul de față Expressive Suite vrea să dezvolte produsul, să crească baza de clienți și nu urmăresc imediat o investiție.

Inteligența artificială și creația

L-am provocat pe Marius și la o discuție despre inteligența artificială. Pe măsură ce inteligența artificială generativă se dezvoltă, te întrebi ce mai rămâne la urmă? Va înlocui AI arta sau doar va ajuta artiștii?

„Inteligența artificială nu este creativă. Poate să te augmenteze foarte bine și să fie de real folos pentru o persoană creativă. Ilustratorul sau artistul poate să creeze arta, iar apoi inteligența artificială să genereze pe baza aceleia diferite variante a imaginilor”, spune Marius. Practic, el vede inteligența artificială ca un ajutor pentru multiplicarea artei, pentru transformarea lucrurilor de bază, cum ar fi fundalurile sau contextele unei arte gândite de un artist.