Expressive Suite este o unealt─â în browser care poate s─â ajute designerii s─â creeze anima╚Ťii 2D ╚Öi ilustra╚Ťii vectoriale. Pe o pia╚Ť─â dominat─â de Adobe sau unde Canva încearc─â s─â ia partea de baz─â, Expressive Suite vrea s─â fie o variant─â mai pu╚Ťin costisitoare ╚Öi mai u╚Öor de folosit de c─âtre profesioni╚Öti.

Expressive Suite s-a n─âscut la începutul lui 2020, când toat─â lumea voia s─â vin─â cu solu╚Ťii noi la probleme vechi. E fondat de Marius, Sorin ╚Öi Cristi, trei fra╚Ťi din Oradea.

„Pe partea de anima╚Ťii era o mic─â ni╚Ö─â unde puteam intra ╚Öi am început cu ea. Am început cu un produs open source, dar nu a func╚Ťionat modelul de business, a╚Öa c─â am trecut rapid la unul clasic”, spune Marius în cadrul discu╚Ťiei.

Ast─âzi Expressive Suite con╚Ťine dou─â produse - Expressive Canvas, pentru ilustra╚Ťii vectoriale ╚Öi Expressive Animator, pentru lucrurile mai complex─â de grafic─â 2D.

Cei trei fra╚Ťi se completeaz─â. Marius ╚Öi cu Sorin sunt exper╚Ťi în matematic─â aplicat─â ╚Öi grafic─â vectorial─â, iar Cristi este programator. A╚Öa c─â au dezvoltat complementar un startup de familie.

Ce lipse╚Öte de pe pia╚Ť─â?

Ce po╚Ťi aduce pe o pia╚Ť─â dominat─â de acelea╚Öi produse de zeci de ani. ╚śi-au dat seama c─â Adobe After Effects este rege pentru ce înseamn─â „motion graphics”, dar el nu a fost creat pentru acest lucru, a fost conceput pentru efecte video. „Asta înseamn─â c─â flow-ul de lucru este destul de greoi. Î╚Ťi vei dori alt program ╚Öi aici am v─âzut o oportunitate s─â venim cu un produs dedicat pentru motion graphics”, spune Marius Sarca.

El consider─â c─â esen╚Ťial este ca o asemenea unealt─â s─â func╚Ťioneze nativ, f─âr─â plugin-uri, f─âr─â lucruri suplimentare.

„Nu po╚Ťi face efecte video cu noi, dar po╚Ťi face motion graphics foarte rapid. Nu e un produs dedicat publicului larg, dar chiar ╚Öi dac─â dore╚Öti s─â înve╚Ťi este excelent”, spune cofondatorul Expressive Suite.

Marius consider─â c─â Expressive Suite nu e o unealt─â precum Canva, dedicat─â publicului larg, ci e un produs care nu opre╚Öte creativitatea oamenilor, ci îi ajut─â s─â fac─â ceva mai repede ╚Öi mai bine. Un motiv pentru acest lucru e faptul c─â aplica╚Ťia este în browser, a╚Öa c─â nu are nevoie de putere de randare mare.

„Exist─â zeci de milioane de speciali╚Öti care nu au acces la hardware puternic. E o pia╚Ť─â cu mult poten╚Ťial. Am vrut s─â-l facem în browser ╚Öi s─â func╚Ťioneze 100% offline. Dup─â ce ai trecut de setup, merge f─âr─â internet. ╚śi vine cu o vitez─â de randare incredibil─â”, spune Marius.

Cum au f─âcut asta? Cu ajutorul algoritmului care ajut─â foarte mult pentru viteza de randare. „Puterea brut─â este bun─â, dar dac─â algoritmul nu e eficient, nu ai f─âcut nimic”, spune cofondatorul Expressive Suite.

Investi╚Ťie seed primit─â ╚Öi planuri

În momentul de fa╚Ť─â Expressive Suite poate fi testat gratuit, dar este ╚Öi o variant─â cu abonament de 21 de dolari pe lun─â. „Varianta gratuit─â î╚Ťi d─â posibilitatea s─â testezi, s─â vezi cum se lucreaz─â”, spune Marius. ╚śi spune c─â cine vrea s─â vad─â munca lor poate chiar s─â intre pe site-ul Expressive Suite, unde toat─â grafica a fost f─âcut─â cu produsul lor. Varianta pl─âtit─â ofer─â câteva op╚Ťiuni suplimentare, cum ar fi exportul în format SVG, dar po╚Ťi lucra curat ╚Öi pe ea, f─âr─â watermark, de exemplu.

Dar produsul e la început ╚Öi urmeaz─â perioada de testare intens─â al─âturi de utilizatori ╚Öi ad─âugat noi feature-uri. „Lumea caut─â alternative, fie mai bune, fie mai ieftine, fie cu alt model de pre╚Ť”, explic─â fondatorul.

Pân─â acum au reu╚Öit s─â ridice 300.000 de euro investi╚Ťie pre-seed acum un an de zile care-i ajut─â s─â dezvolte produsul ╚Öi s─â lanseze varianta comercial─â. În momentul de fa╚Ť─â Expressive Suite vrea s─â dezvolte produsul, s─â creasc─â baza de clien╚Ťi ╚Öi nu urm─âresc imediat o investi╚Ťie.

Inteligen╚Ťa artificial─â ╚Öi crea╚Ťia

L-am provocat pe Marius ╚Öi la o discu╚Ťie despre inteligen╚Ťa artificial─â. Pe m─âsur─â ce inteligen╚Ťa artificial─â generativ─â se dezvolt─â, te întrebi ce mai r─âmâne la urm─â? Va înlocui AI arta sau doar va ajuta arti╚Ötii?

„Inteligen╚Ťa artificial─â nu este creativ─â. Poate s─â te augmenteze foarte bine ╚Öi s─â fie de real folos pentru o persoan─â creativ─â. Ilustratorul sau artistul poate s─â creeze arta, iar apoi inteligen╚Ťa artificial─â s─â genereze pe baza aceleia diferite variante a imaginilor”, spune Marius. Practic, el vede inteligen╚Ťa artificial─â ca un ajutor pentru multiplicarea artei, pentru transformarea lucrurilor de baz─â, cum ar fi fundalurile sau contextele unei arte gândite de un artist.