Algolymp este o platformă online care pune la dispoziția elevilor români meditații online pentru a avea rezultate mai bune la Olimpiada de Informatică. Platforma oferă cursuri cu câte 5 elevi și poate fi o opțiune mai ieftină, pentru că fiecare elev trebuie să plătească doar 100 de lei pentru o sesiune de două ore alături de un mentor ce la rândul său e fost olimpic.

Despre cei care participă la olimpiade de informatică se spune de multe ori că sunt genii. De cele mai multe ori sunt foarte bine pregătiți și muncesc mult. Algolymp e dedicat lor, dar și celor care vor să învețe mai mult, indiferent de unde sunt.

Algolymp a fost lansată în septembrie și în două luni deja a atras o comunitate de elevi, 6 mentori care fac pregătire și o colecție deja extinsă de cursuri filmate online, pentru a fi accesate de oricine.

Elevii care vor să facă pregătire pot fi de la clasa a V-a, până la clasa a XII-a. Algolymp a fost lansată de către Alexandru Stratulat și Andrei Mureșan, doi programatori foști olimpici, iar alături de ei s-a alăturat Vlad Munteanu, ca mentor. Și acesta din urmă are experiență în zona olimpică.

Alex Stratulat a terminat Liceul Gheorghe Roșca Codreanu din Bârlad și a fost la olimpiadele de matematică și informatică. A studiat Computer Science la University of Manchester și de 5 ani lucrează ca freelancer în zona de banking, dar acum 2 ani a deschis și o agenție de freelancing și outsourcing.

Andrei Mureșan a terminat Liceul Tehnologic Edmond Nicolau din Cluj-Napoca, a vrut să meargă la olimpiada locală de informatică, dar spune că nu a avut vreun rezultat notabil, pentru că învăța singur acasă programare. A terminat Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca la Construcții Civile, dar pentru că și-a descoperit pasiunea pentru programare a luat-o pe acest drum și are o experiență de peste 8 ani ca programator.

Vlad Munteanu a terminat Colegiul Național Mihai Viteazul din București și University of Manchester. A fost la olimpiada națională de matematică și informatică, la ultima cu medalie de bronz. Lucrează ca Software Engineer în zona fintech.

De ce trebuie să faci pregătire la informatică pentru Olimpiadă?

Dar de ce au nevoie elevii de pregătire pentru olimpiadă? Motivul este că există o diferență profundă între materia predată la clasă și cea de Olimpiadă, unde se pune accent pe un număr mult mai mare de algoritmi. Așadar, orice elev este pasionat de domeniu, nu va putea să aibă o performanță bună la Olimpiadă dacă nu face pregătire.

Problema a fost identificată de Alex și Andrei amintindu-și de cum a fost în cazul lor, când nu aveau acces la pregătire, care de obicei se face tot cu foști elevi care au fost la Olimpiadă.

"Între timp ne-am făcut o carieră ok în IT și povesteam cu Andrei despre problema asta. Am verificat-o cu foști elevi medaliați la informatică, studenți astăzi, și mi-au zis că există și astăzi exact aceeași problemă. Dacă nu ai acces la o comunitate de foști olimpici, e greu să faci pregătire, mai ales dacă nu ești la un liceu de elită sau într-un oraș mic", spune Alex Stratulat.

Bineînțeles, am vrut să aflu de ce nu poate un elev să se ducă la olimpiadă cu materia de la școală, așa cum se întâmplă de multe ori la alte materii. Vlad Munteanu, mentor al echipei Algolymp, inginer de algoritmi la Hudson River Trading în Londra, îmi explică faptul că dacă la alte materii vorbim de un procent de 95% de potrivire peste care se adaugă câteva aspecte extra, problemele de la Olimpiadă sunt total diferite și mult mai stufoase.

"Sunt mulți algoritmi de care ai nevoie și care nu sunt necesari la clasă. Dacă nu se cere la Bacalaureat sau la admitere, atunci mulți profesori nu fac efortul. De asemenea, informatica evoluează. Algoritmii folosiți astăzi la olimpiadă nici măcar nu existau acum 5-6 ani când am fost eu", explică Vlad Munteanu.

Metoda cea mai bună de antrenament e alături de alți olimpici. Așa că Algolymp vrea să automatizeze cât se poate din acest proces și să-l facă democratic. Pentru că până acum puteai folosi forumuri existente de pregătire, foști olimpici din anii anteriori, grupuri de Facebook, dar accesul era dificil. Algolymp vrea să ofere și oportunitatea de a avea cursuri în direct pentru pregătire, dar și acces la o bibliotecă de informații filmate care să ajute orice elev să ajungă la un nivel potrivit.

În plus, poate exista și o discriminare față de copiii care au descoperit pasiunea pentru informatică mai târziu. "Mulți olimpici nu doresc să lucreze cu acel copil. A fost și cazul m eu. Am început în clasa a XII-a pregătirea pentru Olimpiadă și abia cunoșteam o persoană care să mă ajute. Așa că prin Algolymp toată lumea poate avea acces, indiferent de momentul de la care pleacă", explică și Alex Stratulat.

O șansă dată elevilor din orice localitate și orice liceu

"Algolymp încearcă să dea șansa oricui, indiferent de background, cât timp are dorință și vrea să facă performanță. Mi se pare normal să dăm această oportunitate", mai spune Stratulat.

De la deschiderea platformei până astăzi răspunsul a fost foarte bun, mai ales din partea părinților și elevilor care nu erau deja într-o comunitate de olimpici. Dar Algolymp e în creștere, deși rezultatele sunt deja peste așteptări și au și venituri, pentru că încearcă să fie prezenți cât mai aproape de competiții, să le sponsorizeze, să atragă copii de peste tot.

Momentan Algolymp vrea să crească numărul mentorilor, pentru că deja există cerere care nu poate fi acoperită, dar și să scaleze prin crearea unei platforme în interiorul site-ului de cursuri online înregistrate. Deja pe canalul lor de YouTube există câteva lecții demonstrative, dar și pe site au sesiuni gratuite de introducere.

Procesul nu este unul total automatizat, pentru că vor să se ducă spre interesul elevilor. Se începe cu repartizarea unui mentor care încearcă să identifice nivelul copilului în mai multe sesiuni online, iar apoi pregătirea se face în grupe de câte 5.

"Ne asigurăm că toți copiii sunt din aceeași clasă, că fac aceeași materie și la același nivel. Sunt patru niveluri de dificultate pentru fiecare clasă, de la Olimpiadă locală, până la nivelul de lot național de informatică", spune Stratulat.

"Vrem să vindem, dar vrem să copnstruim cu cap. Și trebuie să înțelegem că-n România există mai multe categorii sociale, dar sunt copii foarte deștepți care nu au posibilități financiare. De asta înregistrăm lecțiile, pentru ca ulterior să le oferim la un preț foarte mic, cu sute de probleme rezolvate", mai spune Andrei Mureșan.

Dacă sesiunea de două ore este în momentul de față 100 de lei pentru fiecare copil, mentorii primesc o cotă fixă de 400 de lei, indiferent dacă intră un copil sau cinci.

Viitorul va fi internațional pentru Algolymp

Algolymp a pornit ca o platformă pentru olimpicii români, dar nu se dorește a rămâne acest lucru. Alexandru și Andrei văd dezvoltarea internațională, cu o platformă unde mentorii să poată preda în limba engleză oricui.

Și poate vă întrebați, dar ce contează pregătirea pentru Olimpiadă mai departe în viață. Când vine vorba de informatică, aceasta se bazează pe algoritmi și pe sintaxă, iar cine știe algoritmi poate înțelege produse complexe și procese care se folosesc astăzi, de exemplu, în industria financiară. Marile companii globale cum ar fi Google sau Amazon dau interviuri pentru juniori din zona de algoritmi, iar odată cu evoluția inteligenței artificiale, juniorii vor trebui să aibă skill-uri din ce în ce mai complexe.

Pentru acest lucru, în viitor Algolymp nu va fi doar o platformă de meditații pentru Olimpiadă, ci și una de pregătire pentru joburi.

"Putem face pachete pentru programatori în care să selectăm probleme și algoritmi care sunt folosiți de către marile companii la interviuri și să te pregătești astfel pentru un internship la Google, de exemplu", spune Vlad Munteanu.

Spre deosebire de alte platforme care oferă cursuri de programare, Algolymp a ales zona în care ajută oameni bine pregătiți, care vor să aibă performanțe la olimpiadă și ulterior în carieră. Nu e neapărat o platformă pentru începători, dar poți lua pregătirea de la clasa a V-a până la finalul liceului.

"Vrem să creștem platforma, să adăugăm feature-uri, să luăm bucăți care funcționează la alte companii, mai ales din străinătate și să fie principala platformă de pregătire din România. Vrem să fim principala comunitate pentru Olimpiadă. În 2025 după ce vom valida piața din România ne vom duce spre piața internațională", explică Alex Stratulat parcursul viitor al Algolymp.