În esență, de mai mult de doi ani de zile, îi plătesc pe adolescenți și tineri să-și instalele un VPN (o rețea privată virtuală) care le permite celor de la Facebook să le spioneze toate activitățile realizate în mediul online. Acest VPN strânge informații despre activitatea utilizatorilor atât de pe telefoane cât și de pe alte gadgeturi legate la internet.

Potrivit celor de la TechCrunch, care citează oficialii Facebook, acest ”program de cercetare” este derulat pentru a afla mai multe detalii despre obiceiurile utilizatorilor.

Iar pentru a-i atrage să descarce aplicația Facebook Research pe telefoane (este disponibilă pentru cele cu Android, versiunea pentru terminalele Apple fiind închisă după jurnaliștii TechCrunch au scris despre acest program), Facebook îi plătește pe utilizatorii cu vârsta cuprinsă între 13 și 35 de ani (pentru adolescenții cu vârsta între 13 și 17 ani este nevoie de acord parental) cu 20 de dolari/lună și cu un bonus pentru recomandări. Practic, Facebook îi încurajează pe tineri să-și vândă intimitatea sub umbrela acestui program de cercetare cunoscut și sub numele de Project Atlas.

Un exemplu de informații pe care Facebook îl cere utilizatorilor este istoricul comenzilor de pe Amazon, aceștia trebuind să trimită un screenshot către ”cercetătorii Facebook”.

După cum spuneam, VPN-ul putea fi descărcat și de utilizatorii de iOS, însă între timp aplicația a fost scoasă din magazinul online. Nu este primul derapaj sancționat de Apple. Producătorul de gadgeturi a refuzat în luna august să introducă în AppStore Onavo Protect, o altă aplicație a Facebook prin care compania voia să arunce un ochi prin istoricul online al utilizatorilor.

Puteți citi aici povestea pe larg a acestui experiment.