Factory Bootcamp este o serie de evenimente powered by Raiffeisen Bank și organizate de start-up.ro.
Evenimentul este dedicat antreprenorilor la început de drum care vor să crească business-ul lor și să-l facă finanțabil. În cele două zile antreprenorii învață în workshop-uri despre finanțare, coordonarea echipei, marketing, promovare, vânzări și pitching. Înscrie-te aici la Factory Bootcamp III.
Ce este programul factory by Raiffeisen?
Raiffeisen Bank a lansat în 2018 programul factory cu scopul de a încuraja și ajuta la dezvoltarea de noi afaceri. Tocmai de aceea, programul încurajează și înscrierea antreprenorilor care au o idee de business.
Există, însă, un detaliu important: chiar dacă au doar o idee și nu au apucat să facă încă primii pași în business, ei trebuie să aibă un plan de afaceri foarte bine pus la punct și un orizont de timp stabilit pentru lansarea propriu-zisă a afacerii.
Programul factory by Raiffeisen Bank este deschis pe tot parcursul anului și nu are o perioadă limită de înscriere a proiectelor. De asemenea, pentru a accesa finanțarea nu se solicită garanții financiare sau istoric de business.
Factory are 3 piloni de dezvoltare, prin care să răspundă atât business-urilor aflate în stadiul de idee, cât și celor aflate în proces de scalare:
- Startup Studio by Factory - modulul de educație antreprenorială adresat celor care aspiră să devină antreprenori, cu o idee de afacere, însă fără un plan de business bine conturat. Aceștia au acces la evenimente dedicate, recomandări și primesc instrumentele de care au nevoie pentru ca ideile lor de afaceri să se transforme în realitate.
- Factory - identifică și încurajează companiile startup orientate spre impact din diverse sectoare, oferind credite de până la 50.000 de euro per proiect pentru lansarea unei idei sau unui serviciu nou în piață.
- Factory GROW - dedicat companiilor care au depășit faza de startup și au un plan ambițios de creștere. Oferă o strategie personalizată de scalare, mijloace financiare pentru implementarea acesteia (un împrumut de până la 0,5 milioane de euro) și îndrumare din partea echipei factory GROW, formată din specialiști Raiffeisen Bank și antreprenori cu experiență în procesul de scalare.
Raiffeisen Factory – cui se adresează programul
Programul este adresat antreprenorilor la început de drum. Se pot înscrie cei care au propuneri de afaceri aflate în stadiul de idee, companiile sau entitățile juridice nou-înființate, companiile ce au mai puțin de un an de activitate.
În același timp, programul are în vedere și acele companii care au atins deja maturitatea și vor să dezvolte un produs/serviciu complet nou, să adauge un domeniul de activitate sau au planuri de internaționalizare.
Echipa Raiffeisen acceptă în cadrul factory orice formă de organizare juridică (ca de exemplu S.R.L, S.A, I.I., PFA, I.F etc), cât timp respectiva entitate este înființată cu scopul obținerii de profit (pentru entitățile non-profit banca are un alt program dedicat).
Din perspectiva activității desfășurate de aplicant, factory are un public general.
Din 2018 și până în prezent în platforma factory au fost înscrise peste 1.500 de business-uri, iar dintre acestea 900 au fost selectate pentru etapa finală a interviului.
Suma medie accesată de antreprenori a fost de 39.000 euro per business, bani necesari în principal pentru investiții (55%), dar și pentru capital de lucru (45%).
Prin intermediul programului factory by Raiffeisen Bank, compania sprijină business-uri din domenii tot mai variate.
Astfel, 28% dintre afacerile creditate vin din zona de producție, 14% din HORECA, 10% din IT&C, 10% din Servicii, 10% din Sănătate, 6% din Educație și 22% alte tipuri de business-uri (Comerț, Entertainment, Turism).
În ceea ce privește profilul beneficiarilor, vârsta medie a finaliștilor este de 38 de ani, iar majoritatea sunt din București – Ilfov (46%). De asemenea, din totalul business-urilor creditate 34% sunt reprezentate exclusiv de antreprenoriatul feminin.
Raiffeisen Factory, o șansă pentru a intra în programul factory
Despre planuri de afaceri bine puse la punct, indicatori financiari care pot ajuta la obținerea unei finanțări din partea băncii și despre alte elemente care pot ajuta la transformarea afacerilor aflați, pe larg, la Factory Bootcamp III, pe 27 și 28 septembrie 2024, în București.
Programul este exclusiv offline și se va desfășura timp de două zile în București, la Raiffeisen Media Center pe Calea Floreasca 246c.
Înscrie-te la Factory Bootcamp III de pe 27-28 septembrie din timp ca să fii preselectat.
Pentru a te înscrie trebuie să completezi formularul în care să explici câteva aspecte despre afacerea ta și despre tine. Completează cu atenție pentru că formularul va fi luat în calcul pentru preselecție.
Ulterior selectării, vei primi un mail de confirmare de participare.
Calendarul înscrierilor la Factory Bootcamp III
- 20 august – 12 septembrie- perioadă deschisă de înscrieri
- 12 – 16 septembrie – selecția finală a participanților
- 16 - 20 septembrie - anunțarea tuturor participanților la Factory Bootcamp III
- 27-28 septembrie - Factory Bootcamp III - programul se desfășoară de dimineața până seara, mâncarea, băutura și gustările sunt asigurate de către echipa start-up.ro.
- În fiecare săptămână începând cu data de 26 august vor fi verificate înscrierile și vor fi preselectați participanții care au convins juriul deja. Ei vor fi anunțați că au fost acceptați pentru a avea timp să se pregătească.
- După preselecția participanților vom anunța numărul de locuri disponibile la Factory Bootcamp III.
Dacă ai un plan de afaceri și vrei să-l verifici dacă este viabil pentru finanțare, te așteptăm alături de noi la Factory Bootcamp. Folosindu-te de informațiile pe care le vei primi în cadrul workshop-urilor, îți vei putea optimiza planul de afaceri pentru a te asigura că poți intra ulterior în programul factory by Raiffeisen, iar afacerea ta poate prinde viață.
Pregătește un pitch pentru Factory Bootcamp III
Factory Bootcamp III, eveniment ce va avea loc pe 27-28 septembrie, în București, va debuta cu o sesiune în care participanții se vor prezenta, atât pe ei, cât și afacerile la care lucrează, sau pe care doresc să le înceapă. Bootcamp-ul începe cu ceea ce este cunoscut în lumea fondatorilor de startup-uri ca fiind un pitch.
Chiar dacă prezentarea participanților în fața colegilor și a echipei Raiffeisen Bank, care va fi prezentă pe parcursul bootcamp-ului, nu va fi un pitch pentru finanțare, Factory Bootcamp III este un eveniment care pregătește antreprenorii pentru finanțare.
Pitch-ul inițial are 3 minute și poate avea un suport PDF sau PPT care să prezinte afacerea sau ideea de afaceri.
Înaintea participării la Factory Bootcamp, antreprenorii vor primi exemple de pitch-uri - modele, dar și un mini-workshop video pe această temă.