Cele patru burse private în valoare totală de 188.000 de lei vor fi investite în proiectele de cercetare cu care s-au înscris în competiție cele patru câștigătoare.

Finanțarea acestor proiecte de cercetare reprezintă modalitatea prin care L’Oréal sprijină și încurajează femeile să urmeze o carieră în știință, dar și pasul-cheie spre noi descoperiri științifice cu impact atât în medicină, cât și în protejarea mediului – obiectiv strategic al companiei care își îndreaptă toate eforturile spre respectarea granițelor planetare, îmbunătățirea eficienței energetice și utilizarea energiei regenerabile.

”Preocupările tinerelor cercetătoare din România sunt mereu direcționate către cele mai spinoase probleme cu care lumea se confruntă, fie că vorbim despre sănătate, avans tehnologic sau mediu. În același timp, aflăm de la tinerele cercetătoare că proiectele complexe și cercetările avansate în care sunt implicate necesită timp, resurse și, de multe ori, sacrificii sau alegeri personale dificile. De aceea ne bucurăm că putem contribui la finanțarea activității lor, cu sprijinul partenerilor noștri și al juriului, care ne ajută să selectăm tinerele ale căror preocupări și activitate pot aduce tratamente revoluționare, înțelegeri mai profunde ale anumitor afecțiuni, noi materiale, noi tehnologii sau soluții salvatoare pentru întreaga planetă. În cei 12 ani de la lansarea acestui proiect am premiat 33 de cercetătoare din România, cu burse în valoare totală de peste 1.300.000 de lei. Vom continua să contribuim la susținerea tinerelor cercetătoare și le mulțumim pentru toate eforturile pe care le depun zi de zi pentru a contribui la avansul științei”, a declarat Simona Fîrtat, Corporate Affairs & Engagement Director L’Oréal România.

Cele 4 cercetătoare din România au fost premiate în cadrul unui eveniment care a avut loc pe data de 8 decembrie și care poate fi urmărit mai jos.

Cele patru burse în valoare de 47.000 lei fiecare vor fi investite în activități de cercetare din domeniile Științele Vieții și Științe fizice. Cu un impact semnificativ în lumea științei, acestea au potențialul de a găsi soluții inovatoare pentru proiecte de cercetare care au următoarele obiective:

  • Identificarea modului în care cancerul de sân triplu negativ dezvoltă rezistență la terapie cu scopul de a crea abordări terapeutice personalizate, care pot duce la o îmbunătățire a prognosticului acestor pacienți, reducând morbiditatea și mortalitatea asociate acestei afecțiuni.
  • Dezvoltarea unor soluții pentru protejarea mediului, care să îndepărteze eficient metalele grele din apele uzate și să ofere indicații vizuale ale eficienței procesului de separare, prin schimbarea culorii suprafeței acestora.
  • Dezvoltarea unui nou tip de memorie pentru stocarea datelor cu scopul de a ajuta cât mai multe persoane să folosească mai puțină electricitate și produse mai mici cu o durată de viață mai mare, care să producă mai puțină căldură.
  • Cercetarea și găsirea unor materiale mai ieftine, mai stabile și cu performanță ridicată, care să înlocuiască materialele folosite în prezent în procesele de cataliză, cu scopul de a facilita trecerea de la combustibilii fosili la surse de energie regenerabilă.

”Științele naturale sau exacte, cercetarea în aceste domenii ale cunoașterii și educația pentru științe reprezintă priorități fundamentale ale UNESCO și, respectiv, ale Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Științele în folosul umanității, pentru bunăstare și dezvoltare comunitară sunt rațiunea de a fi, de a avea o dezvoltare durabilă. Eforturi individuale și de echipă, colaborarea națională și internațională, știința deschisă și comunicată cetățenilor sunt demersurile pe care UNESCO le are în vedere. A XII-a ediție a competiției L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, organizată cu suportul UEFISCDI, face parte din această călătorie” a declarat Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Câștigătoarele secțiunii Științele Vieții

ANCUȚA JURJ, Cercetător științific grad III, Centrul de Cercetări pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Cancerul de sân reprezintă malignitatea cu cea mai mare incidență în rândul femeilor. Printre multiplele subtipuri moleculare ale cancerului de sân, se remarcă cel triplu-negativ pentru care nu există astăzi un tratament personalizat și eficient și care dezvoltă rapid rezistența la terapie.

Scopul proiectului este identificarea modului în care cancerul de sân triplu negativ dezvoltă rezistență la terapie. În urma acestui proiect, clinicienii vor avea instrumente de suport pentru evaluarea rezistenței la tratament a pacientelor cu cancer de sân triplu-negativ și vor putea avea abordări terapeutice personalizate, care ar duce la o îmbunătățire a prognosticului acestor pacienți, reducând morbiditatea și mortalitatea asociate cu această afecțiune.

MĂDĂLINA PANDELE, Conferențiar, Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor

Proiectul își propune dezvoltarea unor membrane „inteligente” care să îndepărteze eficient metalele grele din apele uzate și să ofere indicații vizuale ale eficienței procesului de separare, prin schimbarea culorii suprafeței acestora. Poluanții de tipul metalelor grele (mercur, cadmiu, plumb, crom etc.) au efect nociv asupra organismului uman și pot provoca disfuncţii grave. Așadar, proiectul oferă o soluție inovatoare și simplă pentru obţinerea de noi membrane polimerice cu funcționalități cheie și proprietăți superioare membranelor convenţionale, care au un mare potenţial de a fi utilizate atât în aplicaţii ce vizează protecția mediului, cât și în mediul industrial.

Câștigătoarele secțiunii Științe Fizice

DANA POPESCU, Cercetător științific grad III, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Măgurele

Proiectul își propune să ofere soluții pentru nevoia ridicată de sisteme de stocare și accesare rapidă a datelor, pentru sistemul medical electronic sau pentru firmele care își desfășoară activitatea online. Soluția este dezvoltarea unui nou tip de memorie pentru stocarea datelor, care să nu necesite alimentare cu energie electrică, să ofere o viteză de scriere a datelor mai mare, o durată de viață crescută și care să producă mai puțină căldură. Este vorba despre o memorie nevolatilă bazată pe un circuit logic de tip NAND.

ISABELA TRĂISTARU, Cercetător științific grad III, Centrul de Chimie Organică „Costin D. Neniţescu" al Academiei Române, București

În prezent, hidrogenul este considerat una dintre sursele de energie ale viitorului și poate fi obținut în mod sustenabil din apă, folosind surse regenerabile de energie precum energia solară, energia vântului, energia valurilor etc. Astfel, hidrogenul este stocat și apoi folosit pentru a genera electricitate. Cu toate acestea, din cauza faptului că în prezent materialul folosit în acest procedeu este o resursă epuizabilă și scumpă (platina) dar și cu performanță limitată, există o preocupare intensă, atât la nivel științific cât și industrial, pentru a identifica alternative mult mai accesibile.

Scopul proiectului este de a cerceta și găsi materiale mai ieftine, mai stabile și cu performanță ridicată, care să înlocuiască materialele folosite în prezent în procesele de cataliză, cu scopul de a facilita trecerea de la combustibilii fosili la surse de energie regenerabilă.

Lansat în România în anul 2009, programul de burse private L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Știință” oferă sprijin tinerelor cercetătoare, le ajută să-și dezvolte potențialul maxim, iar prin faptul că oferă vizibilitate activității lor, programul le inspiră și pe tinerele eleve să ia în considerare o carieră în știință. În cei 12 ani de la lansare, proiectul a premiat și susținut 33 de cercetătoare din România, cu burse în valoare totală de peste 1,3 mil. de lei.

Bursele L’Oréal – UNESCO ”For Women in Science” se acordă anual la nivel național sau regional, în ceremonii organizate în 117 țări.

275 de tinere cu contribuții majore in domeniul științific, beneficiază în fiecare an de programe de bursă naționale sau regionale. Dintre acestea, cele mai promițătoare 15 femei de știință sunt selectate în cadrul programului Internațional Rising Talents.

Anual, cinci femei de știință primesc premiul L’Oréal – UNESCO For Women in Science Award pentru activitatea desfășurată în domeniul lor, Științele Vieții sau Științele Fizice. Fiecare laureată primește câte un premiu de 100.000 euro.