Elena a crescut înconjurată de cărți, care au fost atât pasiune, cât și poduri spre ceea ce urma să devină. A studiat Științe Politice și se pregătea de o carieră în diplomație, dar în 2012, în momentul în care a fondat Funky Citizens, a venit și momentul să ia o decizie cu privire la viitor.

Alegerile de atunci pendulau între un job care nu o mai mulțumea pe deplin, fondarea unui business sau să se mute la țară. Alegerea a fost însă crearea asociației Funky Citizens:

”În acel moment, clar mă gândeam ca mulți alți tineri că poate ar fi bine să plec din țară, însă la mine niciodată dezamăgirea nu vine singură, ci cu un soi de încăpățânare de a nu mă resemna. În acel moment de cumpănă, am realizat că aș regreta mai mult dacă nu aș încerca să fac ceva concret pentru a-mi crea un loc în care să fac ceea ce cred, decât dacă aș eșua. Am vrut să creez un spațiu unde cetățenii să fie mai bine informați și să aibă instrumentele necesare pentru a-și cere drepturile. Factorul decisiv în formarea Funky Citizens a fost însă succesul proiectului nostru inițial de monitorizare a bugetelor publice la Restart Romania. Am văzut potențialul de a folosi tehnologia pentru a face informații complexe accesibile și de a implica cetățenii în procesul de guvernare.”

Acesta a fost punctul de pornire pentru un ONG care, de mai bine de 12 ani, a crescut nivelul de educație pe acțiuni civice și pe ceea ce pot face oamenii ca să se implice activ în schimbarea societății din care fac parte.

Deși par cuvinte mari, Funky Citizens a arătat că atitudinea civică este o activitate foarte practică și a oferit oamenilor și uneltele prin care s-o înțeleagă și s-o folosească mai bine.

Că vorbim de: fact checking - verificarea unor declarații publice suprapuse unor contexte istorice, numerice și absolut factuale ca să nu ne lăsăm înșelați de minciuni din campanii politice; informarea publicului privind drepturile lor și de oferirea unor perspective adevărate în contexte tumultoase, cum a fost în cazul protestelor de la Ordonanța de urgență 13;

traducerea limbajului greoi și a unor cifre înșirate în bugetele locale, Funky Citizens și Elena pe conturile ei publice au oferit lecții clare de atitudini necesare în societate.

Pentru că o atitudine civică este la îndemâna oricui, după cum ne spune chiar Elena:

”Imaginează-ți o vecină care nu doar se plânge de groapa din fața blocului, ci învață cum funcționează primăria, strânge semnături, și nu se lasă până nu vede asfaltul turnat. Sau gândește-te la profesoara care transformă ora de educație civică într-o mini-republică, cu alegeri și dezbateri reale. Asta înseamnă atitudine civică pentru noi la Funky Citizens. Nu sunt exemple inventate, ci chiar știm două doamne care fix asta fac.”

Despre ce vei citi:

  • Cum contribuie lectura și profesorii dedicați la o educație molipsitoare
  • Cum ții un ONG viu, activ, de interes pentru oameni
  • Ce proiecte au lăsat urme în societate prin Funky Citizens

Elena Calistru face parte din proiectul "Femeile deschid România", o inițiativă lansată de start-up.ro alături de ING Bank România, prin care provocăm cititorii să descopere poveștile femeilor care schimbă România zi de zi, prin acte de curaj sau de normalitate. Proiectul, construit sub forma unui spațiu interactiv, vă provoacă să nu rămâneți doar la 24 de exemple date de către noi, ci de a le extinde zi de zi, prin sugestiile voastre.

1. Nume și funcție actuală

Elena Calistru, co-fondator și președinte Funky Citizens.

2. Bio copilărie:

M-am născut în Focșani și am crescut într-un mediu mic-urban, cu toate complexitățile și frumusețile sale. În copilărie, îmi plăcea foarte mult să citesc și să descopăr lumea prin intermediul cărților. Așa am crescut enorm, chiar dacă în Focșani era o singură librărie (la piață) unde erau aduse cele mai noi cărți și un singur chioșc de ziare (în Sud) unde găseam Dilema și Revista 22. Erau universuri întregi în paginile acelea. Îmi amintesc că nu voiam să devin neapărat ceva anume, dar știu cum voiam să se simtă – un oraș mare, cu multe lumini, libertatea de a te pierde printre oameni și ceva sunet de jazz pe fundal.

3. Bio educație:

Am făcut un liceu de mate-info, dar am fost olimpică națională la română și istorie (proud geek!). Am urmat studiile în științe politice la Universitatea din București (cu un an la Sapienza în Roma). Am continuat cu un master în teorie politică, pe care l-am abandonat, dar am făcut niște ani mai târziu un EMBA la Maastricht School of Management (care deja se potrivea mai bine cu cariera mea). Inițial, mă pregăteam pentru o carieră în diplomație sau într-o organizație internațională. Am vrut mereu să contribui la îmbunătățirea societății, iar educația pe care am primit-o mi-a deschis orizonturile către mai multe posibilități de a face asta, inclusiv prin societatea civilă.

4. Ce-ți place să faci când nu muncești?

Să citesc. Mult, pe nerăsuflate, în mod ideal în cadă 😊Îmi place și să fac sport, să gătesc, dar mai ales să stau cu House, cățelușul meu iubit de 16 ani.

5. Când ai știut că vrei să te dedici domeniului în care activezi, ce te-a atras către acesta și ce ai simțit nevoia să schimbi la industria în care activezi?

Am simțit că vreau să mă implic în domeniul civic încă din timpul facultății, când am observat cât de multă nevoie este de transparență și participare publică în România. Mi-am dat seama că voiam să schimb modul în care cetățenii interacționează cu statul, să le ofer instrumente și cunoștințe care să le dea puterea de a-și cere drepturile și de a nu sta aplecați în fața deciziilor publice ca și cum ei nu ar avea niciun cuvânt de spus.

6. Ai vreun model feminin din familie/ din apropiați care ți-a deschis prima dată orizonturile către zona aceasta?

Profa de istorie din liceu, doamna Atarcicov. Avea o super pasiune nu neapărat pentru nume și ani care au marcat istoria, ci pentru curente și ideologii care au făcut istoria. Am petrecut zeci de ore cu ea, în timp ce povesteam despre puterea unei idei de a schimba lumea, iar asta m-a făcut să înțeleg mult mai bine de ce noi, oamenii, putem uneori să fim mai puternici decât credem.

7. Îți amintești de vreun role model feminin de-a lungul vieții tale care să fi avut vreo contribuție la traseul tău profesional?

Apreciez multe femei care mi-au inspirat traseul profesional. Dar aș menționa aici două figuri feminine românești care m-au influențat profund: Monica Lovinescu și Jeni Acterian. Am descoperit ambele personalități prin lecturi—memoriile și jurnalele lor m-au marcat. Lovinescu m-a inspirat prin curajul ei de a lupta împotriva regimului comunist, folosindu-și vocea la Radio Europa Liberă pentru a aduce speranță și a mobiliza oamenii. Jeni Acterian, prin jurnalul ei introspectiv, mi-a arătat importanța autenticității și a reflecției profunde asupra vieții. Aceste figuri mi-au modelat traseul profesional, învățându-mă să valorizez integritatea și curajul, indiferent de vremuri.

8. O realizare de care ești tare mândră și ce impact crezi că a avut aceasta în domeniul în care activezi.

Sunt foarte mândră de modul în care Funky Citizens a reușit să transforme dezbaterile despre bugetele publice într-un subiect accesibil și interesant pentru cetățeni. Impactul acestor eforturi se vede în numărul tot mai mare de oameni care se implică activ în procesele decizionale legate de bugete, mai ales la nivel local. Cred tare în puterea care vine din realizarea faptului că, fiind plătitoare de taxe, ai unele drepturi și poți cere servicii publice mai bune.

9. Un impas din traseul tău profesional: cum ai trecut peste acesta și cu ce lecții ai rămas.

Un moment dificil a fost când am realizat cât de greu este să menții entuziasmul și implicarea oamenilor pe termen lung în proiecte civice. Am trecut peste asta dezvoltând strategii de implicare mai creative și pe termen lung. Am învățat că schimbarea durabilă necesită perseverență și adaptabilitate constantă. Și că nu ajută pe nimeni să ai impresia că există un happy end. Nu e nici măcar un maraton civismul, ci mai degrabă cei 10,000 de pași zilnici dacă vrei să fii „civically fit”.

10. Dacă s-ar face o carte de istorie a femeilor care au adus schimbare în România, ce ți-ar plăcea să scrie la descrierea ta.

Mi-ar plăcea să se scrie despre mine că am fost o femeie care a crezut în puterea cetățenilor de a schimba lumea în care trăiesc și că am crezut aproape inconștient de mult în potențialul României de a fi o democrație înțeleaptă pentru toți cetățenii ei.


Elena, după ani de studii și după o educație care i-a deschis ușile multor oportunități, a ales o cale mai puțin bătătorită. Aceea de a înființa un ONG care să educe la rândul lui oamenii.

A înțeles încă din 2012 că tehnologia poate fi un liant între oamenii de rând și ce se întâmplă în spatele ușilor mai puțin accesibile (consilii locale, guvern) sau chiar printre rândurile unor documente mai greu de înțeles, cum ar fi bugetele publice și toate documentele din administrația publică.

Tehnologia a fost calea de a ajunge la oameni pe care să-i vindece de apatia civică.

”Inițial, Funky Citizens se concentra pe monitorizarea bugetelor publice, folosind tehnologia pentru a vizualiza și simula bugetul național. Scopul era să îi motivăm pe oamenii normali să înțeleagă și să se implice în procesele bugetare complexe. Ne doream să abordăm probleme concrete precum lipsa de acces la informații publice (pentru că bugetele erau un șir luuuung de cifre din niște pdf-uri scanate) și să educăm cetățenii despre cum funcționează statul, cum pot influența deciziile și de ce este important să fie implicați.”

De la misiunea inițială, Funky Citizens a contribuit la multe alte acțiuni cu rădăcini civice. Dintre acestea, Elena menționează următorul top 3 realizări:

  1. Lansarea și succesul Factual.ro în 2014, prima platformă de fact-checking din România.
  2. Implicarea lor în protestele din 2017 împotriva Ordonanței 13, unde s-au străduit mult să contribuie la informarea publicului.
  3. Caravana civică, un efort mare făcut în 2019 și reluat în 2024. E un proiect de suflet care își propune să aducă educația civică și implicarea mai aproape de comunitățile din toată țara.

Despre proiectul din urmă, Elena ne povestește mai multe despre o echipă de voluntari civici care se plimbă prin țară ca niște rockstars.

”Caravana civică este un proiect prin care ne propunem să aducem discuțiile despre democrație, drepturi civile și implicare direct în comunitățile din întreaga țară. Vrem să inspirăm oamenii să devină activi, să le arătăm că schimbarea începe cu ei și că împreună putem construi o societate mai echitabilă. Până acum am avut peste 25 de evenimente, ne-am întâlnit direct cu peste 1500 de oameni și vrem să construim o bază și mai solidă pentru Republica Funky, proiectul nostru de extindere la nivel național. Este foarte mult entuziasm și extrem de multă nevoie de schimbare la nivel local, iar asta trebuie susținut din partea civică.”

Acțiunile asociației au efecte vizibile, exact așa cum ne povestea Elena despre doamna care a învățat cum funcționează primăria, a strâns semnături de la vecini și a turnat asfalt peste groapa din fața blocului.

Un alt exemplu de fior civic în acțiune este o profesoară care nu s-a rezumat la a preda, ci a creat din clasa ei o mini republică unde și-a încurajat elevii să țină dezbateri și să organizeze alegeri, ca să înțeleagă cât mai practic și mai clar ce înseamnă libertatea într-o societate, dar și responsabilitatea. Aceste exemple vin pe portretul ideal al cetățeanului civic:

”Oameni care au curiozitatea de a descoperi cum funcționează cu adevărat societatea noastră și curajul de a acționa pe baza a ceea ce află. Ei știu că democrația e ca un mușchi care trebuie antrenat constant - citesc, întreabă, participă. Nu se mulțumesc doar să voteze o dată la patru ani, ci caută mereu modalități de a-și face vocea auzită și de a contribui la comunitatea lor. Poate cel mai important, cei cu adevărat implicați civic au o scânteie de creativitate și optimism. Ei văd posibilități acolo unde alții văd doar probleme. Nu se tem să gândească „altfel” și să propună soluții neconvenționale. Sau, pur și simplu, să nu renunțe.”

Uneori, aceștia sunt oamenii care deranjează, și aici tot Elena ne dă un exemplu al unui rebel civic: cazul unei doamne dintr-o comună de lângă Mediaș al cărei spirit civic i-a atras cearta primarului și eticheta de „inadaptată la realitățile din România”.

De la acești ”inadaptați” care nu lasă lucrurile așa cum pică vin și cele mai frumoase validări, cele care sunt fitil într-un demers car enu e tocai ușor de susținut.

De curând, Elena a primit o impresie care a cântărit greu la misiunea pe care și-a setat-o: ”un avocat bun, dar foarte incisiv, mi-a spus că în timpul de când lucrează mai de aproape cu Funky s-a vindecat de cinism, mai ales văzând oamenii din comunitățile locale cu care lucrăm. A fost un compliment minunat, mai ales că avocații în general văd toate relele lumii.”

Când ceea ce faci îți dă cu plus în bilanțul vieții

Dar complimentele nu sunt suficiente pentru a ține un ONG activ, unde ai nevoie de salarii pentru echipă și de fonduri pentru a implementa toate ideile. Aici, Elena ne spune că e nevoie de multă perseverență și de o strategie clară de finanțare.

”Noi am învățat că diversificarea surselor de finanțare, transparența în gestionarea fondurilor și menținerea unei relații strânse cu comunitatea sunt esențiale. De asemenea, am descoperit că e important să construim parteneriate durabile și să fim mereu în căutarea unor soluții inovatoare. Mie, ca individ, mi-a prins foarte bine și EMBA-ul, pentru că m-a învățat că forma de organizare nu e principalul lucru care trebuie să te ghideze, ci profesionalismul și motivația de a-ți îndeplini misiunea (că ești business, ONG sau instituție publică are specificități, însă principiile de motivare a echipelor sau cele de strategie sunt cam aceleași).”

Motivația pentru a continua vine și fin felul în care e construită Elena, care se descrie ca fiind o idealistă pragmatică. Cumva știe ce nu merge bine, dar și ce poate merge foarte bine. Alimentată de convingerea că lucrurile pot fi îmbunătățite și deranjată profund de nedreptate, Elena continuă misiunea Funky Citizens cu un plan pe perioada 2021-2017 foarte clar conturat, cu acțiuni îndreptate spre educație, adminsitrație, viață urbană, justiție și drepturile omului.

Elena a trecut recent și printr-o experiență personală care i-a făcut activitatea profesională mai difcilă, un diagnostic de cancer care a venit cu greutatea-i proprie.

”Diagnosticul de cancer a fost un moment greu, dar m-a făcut să prețuiesc și mai mult timpul, să fiu mai selectivă cu proiectele în care mă implic și să prioritizez lucrurile care contează cu adevărat. Am învățat că sănătatea și echilibrul personal sunt fundamentale, dar și cât de important e să ai o echipă care te susține. Modul în care mă implic nu s-a schimbat radical, dar am devenit mai conștientă de limitele mele și de necesitatea de a avea grijă de mine pentru a putea continua să mă dedic cauzelor în care cred.”

Deși un moment foarte greu, această perioadă a ajuns să fie și unul de reflecție, perioadă în care elena a ajuns să facă un bilanț și să găsească și mai multă motivație și intensitate în moștenirea pe care vrea s-o lase cu Funky Citizens.

”Am fost norocoasă să am job-ul pe care îl am, pentru că în astfel de momente, în mod invariabil și cumva firesc, ajungi să îți faci un soi de bilanț, să te întrebi dacă timpul tău pe pământ a fost ce trebuie sau dacă ai să lași vreo urmă a trecerii tale. Și nu ai cum să fii decât foarte sincer cu tine. Mie mi-a dat cu plus și m-a făcut să vreau să fac mai mult, mai bine și să mă bucur mai intens de tot ce înseamnă un pic de speranță în plus că lucrurile pot evolua în bine prin implicare în comunitate.”