Acest articol nu este despre o fermă obișnuită, ci una digitală. Marius Iatan, Sorin Vînătoru și Oana Vînătoru sunt cei trei români curajoși care vor să ajute realizatorii de filme să facă în patru ore ce ar duce la capăt în două săptămâni. RenderStreet e afacerea lor și e una dintre cele mai inovatoare companii din domeniul procesării filmelor și imaginii, o fermă de randare conectată la Cloud.

Vlad Andriescu_RS-1
Sorin, Oana și Marius - FOTOGRAFII Răzvan Băltărețu

Marius Iatan mă așteaptă la TechHub București, acolo unde își are birourile o echipă din patru persoane. RenderStreet se autofinanțează, așa că nu se pot extinde cu resurse umane noi până la venituri suplimentare. Iatan e programatorul tipic de după Revoluție - i-au plăcut calculatoarele de mic, a făcut Automatica la Politehnica din București, a fost angajat la o firmă de dezvoltare româno-italiană, iar acolo la cunoscut pe Sorin Vînătoru, partenerul său de astăzi. În anii aceia, cei doi au descoperit Elance.com, o platformă pentru freelanceri. Ca să ia contracte acolo și-au făcut o firmă împreună și pentru o vreme Marius a avut trei joburi: lucra la firma româno-italiană, făcea proiecte cu Sorin și scria la revista PC World.

Firma lor a luat avânt cu ajutorul outsourcing-ului, un proiect clasic al dezvoltării IT-ului în România. Au ajuns să aibă 25 de oameni, iar apoi au vândut compania către unul dintre clienți. Și Marius și Sorin au rămas șefi în firmă.

„Direcția în care se ducea firma nu era neapărat ce ne doream la momentul respectiv și am decis ca în 2012 să plecăm și să fondăm RenderStreet“, mărturisește Iatan.

RenderStreet a pornit de la o nevoie a Oanei, soția lui Sorin, care este arhitect. Avea nevoie pentru un proiect de un serviciu care să randeze rapid. Randarea, pentru cei care nu știu, e faza finală a unui proiect de editare foto, video sau grafic. Practic, toate bucățile puse cap la cap sunt lipite și transformate într-un proiect unitar. Pentru a face acest lucru, specialiștii au nevoie de mare putere de procesare. Un calculator obișnuit ar putea face acest lucru pentru un video în două săptămâni. Din acest motiv, firmele mari apelează la o rețea de calculatoare care procesează în comun, iar unii la ferme de randare - se trimite proiectul și acesta este randat extern. Ce face RenderStreet? Exact același lucru ca o fermă de randare, doar că folosește infrastructură Cloud.

Vlad Andriescu_RS-4
Sorin, Oana și Marius - FOTOGRAFII Răzvan Băltărețu

Ferma digitală

„Noi suntem ca o firmă de developare. Randarea e automată. Apeși un buton și aștepți. Ori cumperi mai multe calculatoare, ori apelezi la o fermă de randare. Ceea ce ne deosebește pe noi e că am conceput toată platforma în Cloud adevărat, ne folosim de infrastructura publică - Amazon, Google sau Microsoft. Utilizatorul final nu trebuie să-și bată capul pe costuri, bucățele, de unde să cumpere infrastructură. Suntem singurii în linia asta de business care folosim mai multe servicii Cloud în același timp“, explică Marius Iatan.

După ce Oana Vînătoru nu a găsit un serviciu bun pentru proiectul ei, au început să lucreze la proiect, iar prima variantă a fost lansată la începutul lui 2013. Un startup nu se face ușor. Au lucrat un an până când au avut gata o variantă mulțumitoare. În domeniul acesta, principala provocare e să integreze cât mai multe programe de editare foto-video ca să aibă mai mulți clienți. Au avut și momente dificile în pregătirea produsului.

„Ne-am întrebat dacă merită să continuăm pentru că progresul era lent și erau și dificultăți tehnice. Am descoperit probleme în industrie care ne-au surprins“, povestește Marius. Spre șocul celor trei, în industria editării grafice, adaptarea la internet nu a fost atât de rapidă. Astfel, au dat de costuri pentru licențele programelor care nu luau în calcul folosirea în Cloud, ci doar pe un dispozitiv fizic. Astfel, prețul era foarte mare. „În plus a trebuit să facem efortul de a cunoaște clienții, pentru că în afară de Oana, noi doi nu eram familiari deloc cu piața“, spune Iatan.

Noi suntem ca o firmă de developare. Randarea e automată. Apeși un buton și aștepți. Ori cumperi mai multe calculatoare, ori apelezi la o fermă de randare

Au creat RenderStreet pentru a rezolva problemele clienților mici și medii - freelanceri sau firme cu până la 30 de angajați. Țintesc câteva industrii specifice - arhitectură, vizualizare de produs, design industrial, film și animație. După ce au lansat cu un singur program de editare au reușit să aibă până acum 4.500 de clienți.

Vlad Andriescu_RS-3
Sorin, Oana și Marius - FOTOGRAFII Răzvan Băltărețu

De la outsourcing la startup

Marius și echipa sa au făcut o trecere grea pentru mulți oameni - de la outsourcing la un startup cu un produs bine stabilit. „A fost o perioadă de adaptare, dar fiindcă lucrasem cu oamenii respectivi, nu a fost chiar un șoc. A trebuit să intru în pălăria nouă, dar a fost o trecere lină“, explică Iatan.

Nici nu auzisem de termenul de startup, erau dificultăți până să și găsești un contabil care să știe PayPal. Dar pasul de trecere a fost mai ușor, pentru că aveam un job care să mă susțină financiar

Când a început să facă afaceri, piața arăta cu totul diferit. „Nici nu auzisem de termenul de startup, erau dificultăți până să și găsești un contabil care să știe PayPal. Dar pasul de trecere a fost mai ușor, pentru că aveam un job care să mă susțină financiar“, explică Marius.

Astăzi, spune el, peisajul pentru startup-uri s-a schimbat și e mult mai organizat. „Există hub-uri, tot felul de evenimente dedicate, există cultură, firme mari care se implică. Atunci eram singuri, toate problemele le rezolvam singuri. Nu existau oportunități și oameni pe care să-i întrebi“.

Cum face bani RenderStreet

Modelul de monetizare e relativ simplu, îmi zice Marius Iatan. Există două versiuni - plata fixă pe lună sau plata pe oră de proiect.

Taxa lunară e un serviciu accesibil - „e eficient la nivel de costuri, la aproximativ 50 de dolari pe lună. În unele țări mai dezvoltate ăsta e costul curentului pentru un server. Dar nu ai garanția vitezei maxime“.

Taxa pe oră e pentru cei care vor să randeze proiectele cât mai rapid și să fie alocate cât mai multe resurse tehnice. „Putem termina în câteva ore o animație care ar fi durat câteva săptămâni“, spune Iatan. Oricum, căutarea clienților e una permanentă, pentru că nu e o industrie cu o recurență foarte grabnică, deoarece intervalul de la un proiect la altul al clienților e destul de mare. Ora de randare costă între 3 și 4,5 dolari, în funcție de volumul pe care îl dorește clientul.

Astfel au ajuns la venituri de peste cinci zerouri anuale, dar vor să adauge cât mai multe servicii pentru a-și crește business-ul. Din clienții lor, cam unul la o mie e din România, iar majoritatea sunt din Statele Unite, Germania, Franța sau China.

Evoluția pe viitor

Marius recunoaște că există puține date concrete referitoare la piața pe care acționează. Din corelările lor, spune că estimează valoarea la un miliard de dolari pe clienți mici și medii. „Am lansat inițial pe programul Blender, unde suntem cea mai recomandată soluție. Vrem să replicăm modelul și pe alte soluții integrate“, a spus Iatan.

Există multe ferme care au servere. Există și câțiva competitori în Cloud care au fost achiziționați de Microsoft și Google

În urmă cu o lună au mai avut o lansare importantă - programul funcționează și pentru Modo, un software de la The Foundry folosit inclusiv la editarea unor blockbustere de la Hollywood. Miza este însă un soft important pentru arhitectură și proiectare. „Vrem să integrăm software Clarisse iFx. Clarisse este un soft aparut recent, care a avut o evolutie foarte rapida in piata si cred ca poate fi considerat un startup de succes in domeniu. Am avut ocazia sa discut si cu fondatorii companiei in cateva ocazii si am apreciat modul lor de abordare".

Pe lângă acest lucru, trebuie să aibă grijă și la competiție. „Există multe ferme care au servere. Există și câțiva competitori în Cloud care au fost achiziționați de Microsoft și Google, dar funcționează doar pe infrastructura proprietară“, spune Marius.

Viziunea lor e eliberarea muncii artiștilor. „Munca artiștilor devine prea tehnică. Viziunea noastră e să-i scutim de părțile pe care nu trebuie să le facă, așa cum e randarea. Ei pot să se concentreze pe creație“, explică Marius.

Screen Shot 2016-08-18 at 13.51.10

Momentan, vor să se extindă și să ofere cât mai multe lucruri de calitate clienților. Au avut și proiecte provocatoare. „Am avut o imagine pentru un banner outdoor. Au randat 200 de servere timp de opt ore. Pentru o animație am alocat la un moment dat 250 de servere pentru 4-5 ore. Am terminat ceea ce ei ar fi randat pe un calculator în 2-3 luni“, explică Iatan. Oricum, ar vrea să facă un parteneriat cu o firmă care oferă infrastructură Cloud.

Ce e cu Startup Corner? Fiecare articol se termină cu patru categorii speciale – Inspiration, Fears, Solution și Culture. Vrem să aflăm cine sunt oamenii care i-au inspirat pe fondatori, fricile lor, soluțiile la problemele ecosistemului din România și cărțile care i-au inspirat. Proiectul este susținut de Banca Transilvania. 

Fotografii realizate de Răzvan Băltărețu. Mai multe găsești aici. 

Create your own infographics