”Cât mai devreme. Un founder ar trebui să contacteze un investitor cât mai devreme, un investitor de early stage. Nu are rost, dacă de abia ți-ai fondat firma, să te duci la un investitor de late stage cu care vei avea treabă peste 6 ani”, ne spune Cristian Munteanu, managing partner în cadrul fondului de investiții Early Game Ventures.

Educație financiară: ce e un fond de investiții

Acesta precizează faptul că, înainte de a aborda un fond de investiții, e bine să construiești o relație cu investitorul, ca acesta să te cunoască, să știe ce ai de gând să faci.

”Atenție! Iau în calcul și cazul în care chiar execuți ceea ce ai de gând să faci. Dacă te duci și povestești ceva și apoi nu se întâmplă nimic din lucrurile pe care le-ai spus, faptul că-l cunoști pe investitor de ceva vreme nu te ajută absolut deloc. Chiar din contră”, afirmă Cristian Munteanu.

Partenerul Early Game Ventures precizează faptul că, dacă vei stabili o relație cu un fond de investiții de early stage, de exemplu, iar ceea ce ai de spus acolo este destul de interesant pentru echipa fondului, aceasta din urmă va dori să țină legătura cu tine ca founder, dorindu-și să știe ce progrese ai făcut în ultimul timp.

”De ce? Pentru că fiecare investitor vrea să fie primul la masă. Fiecare investitor vrea să fie cel care descoperă următorul unicorn. E foarte important asta. Și atunci e bine să ai acces la aceste startup-uri. Deci, cuvântul cheie pentru un fond de investiții este ”acces””, concluzionează Cristian Munteanu.

Vezi aici toate investițiile realizate de românii de la Early Game Ventures până acum.

Despre Early Game Ventures

Early Game Ventures este un fond de investiţii cu capital de risc (venture capital) finanțat cu prioritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 şi cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Fondul European de Investiţii (FEI) este parte a Grupului Bǎncii Europene de Investiţii şi este principalul finanţator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanţii şi microfinanţare. În România, FEI implementează instrumente financiare cofinanţate prin fonduri structurale şi de investiţii, precum JEREMIE 2007-2013, Iniţiativa pentru IMM, POR, POC, PNDR.

Ce este o investiție Series A și când ai nevoie de ea?

Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 (POC) susține investițiile menite să răspundă nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în special în ceea ce privește (a) sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare și inovare și (b) infrastructura subdezvoltată privind Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor. POC beneficiază de o alocare de 1,33 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regională.