A fost antreprenor în serie, însă și-a dat seama că se simte mult mai bine în rolul de angel investor, ajutând antreprenorii care aveau nevoie de bani pentru a-și pune pe picioare afacerile. A devenit un angel atât de bun și un investitor cu o strategie bine pusă la punct, încât cei de la Techstars din Boston l-au luat pentru a fi șeful programului de acolo.
De anul trecut, însă, Semyon a ales un nou drum, rămânând, totuși, fidel pasiunii pentru invesții. A fondat, alături de Eveline Buchatskiy, One Way Ventures. Ce au în comun cei doi fondatori și care este specificul fondului? Imigranții.
Atât Semyon cât și Eveline au emigrat din țările în care s-au născut (Semyon e din Rusia, iar Eveline din Brazilia) și au experimentat pe propria piele dificultățile pe care le au persoanele care se stabilesc în altă țară. Așa că au decis să-i ajute măcar pe fondatorii de startup care sunt imigranți.
Semyon Dukach a fost prezent la IT Arena 2018, în Lviv (Ucraina), și a vorbit despre parcursul său și despre One Way Ventures.
”Investim doar în fondatori imigranți. Am ales să facem acest lucru și pentru că datele arată că un antreprenor imigrant are mai multe șanse de a construi companii de impact. Aproape jumătate dintre ei ajung să facă ceva mare. Media fondatorilor imigranți care ajung să construiască unicorni este aproape dublul celei a fondatorilor locali de startup care reușesc să facă asta”, a spus Semyon.
Potrivit acestuia, One Way Ventures a reușit să strângă peste 16 milioane de dolari pentru un prim vehicul investițional și oferă finanțare de până la 300.000 de dolari.
Pentru a beneficia de ajutorul său și a One Way Ventures, antreprenorii trebuie să fie imigranți, la rândul lor. ”Trebuie să fie un imigrant adevărat, adică unul dintre fondatori sau fondatorul s-a mutat efectiv în altă țară. Altfel nu dăm bani”, precizează Semyon.
Alte criterii pentru a beneficia de ajutoul One Way Ventures mai sunt, după cum spune el, echipa și potențialul pe care îl are compania.
- Ne uităm la echipă. Vorbim cu fondatorii și evaluăm echipa. Trebuie să fii capabil să spui o poveste, oamenii trebuie să te urmeze, să fii inspirațional ca lumea să vrea să lucreze pentru tine.
- Trebuie să mă mai convingi că vrei să construiești ceva mare, nu că vrei doar niște bani și apoi gata, pleci din companie.
- Trebuie musai să-ți iubești clienții, să-ți pese, vreau empatie de la fondatorii pe care îi ajut. Chiar dacă nu ai deja un produs, trebuie să-mi dovedești că știi cine îți pot fi clienții, cui te adresezi.
- Mă uit la startup-uri care au potențialul de a ajunge companii de sute de milioane de dolari, că pot deveni lideri într-un domeniu, nu să fie de ordinul milioanelor, ci, aproape de ordinul miliardelor. Trebuie să te diferențiezi de competiție, să aduci ceva unic. Iar aici cred că este vorba tot de echipă, cât de bună e și cum reușești să aduci oameni buni alături de tine și să-i motivezi, să-i conduci spre un rezultat mare.
Semyon a mai spus faptul că până acum, fondul pe care-l conduce a realizat 10 investiții. ”Dăm bani în runde pre-seed, cel mult seed. Suntem alături de alte fonduri pentru că putem să ajutăm fondatorii aflați la început de drum. Am fost parte și din investiții series A, alături de alte fonduri, chiar și din series B, dar nu prea mai vrem să facem asta. E destul de mult pentru noi. Preferăm zona de pre-seed și seed”, adaugă el.
În acest moment au în portofoliu o serie de startup-uri din zona de științelor naturale, însă, potrivit lui Semyon, atâta vreme cât găsesc fondatorii potriviți, care se pliează pe cerințele lor, nu vor refuza să facă o investiție.
”Cred că e foarte interesant ca imigranții să aibă o organizație care să-i ajute doar pe ei. Vreau să construim ceva foarte mare ca să-i ajutăm. Și noi suntem acum la început, practic suntem tot un startup. Dar mi-am dorit și îmi doresc să ajut oamenii care sunt la fel cum am fost și eu, să-i ajut să-și găsească locul într-o altă țară, să scaleze afaceri cu potențial extraordinar de mare”, a concuzionat Semyon.
Foto: http://www.wbur.org