Florin Ilie a fost invitatul nostru la Tigers Summit, evenimentul dedicat inovației, unde am avut un fireside chat despre momentul în care se află România din perspectiva unei bănci care a împlinit 30 de ani pe piața din România.
Florin Ilie a preluat rolul de Deputy CEO și Head of Wholesale Banking ING România, de la 1 noiembrie 2019, după 15 ani de experiență în bancă.
Florin s-a alăturat echipei ING în 2004, trecând în acest timp prin toate cele trei divizii de business ale băncii: Retail, Mid Corporate și Wholesale. El a fost, pe rând, director financiar al diviziei de Retail, șeful departamentului de piețe de capital, director de strategie al băncii și, ulterior, șeful departamentului de piețe financiare din România.
Tigers Summit nu a fost un eveniment despre viitor, ci despre prezent. Și ne-am dorit să găsim o metodă diferită de a prezenta concluziile fiecărui panel. Așa că ne-am aliat cu Vatis Tech, un produs prin care poți să ai o înregistrare audio și să-ți genereze un transcript în diferite limbi. Cu ajutorul inteligenței artificiale, dar și cu multă inteligență umană, facem rezumatul discuției pe care o poți urmări mai sus.
Pe scurt despre cum folosim AI pentru acest articole:
Pentru prima oară în cadrul unui eveniment, start-up.ro și compania românească Vatis Tech, vor genera ideile principale ale evenimentului cu ajutorul inteligenței artificiale.
Vatis Tech este o companie ce are un produs ce poate face transcrieri automatizate dintr-o sursă audio. Chiar pe 28 mai, în ziua evenimentului Tigers Summit, organizat de start-up.ro, Vatis Tech a lansat noi unelte cu inteligență artificială pentru utilizatori: rezumate automate, dar și posibilitatea de a dialoga în scris cu AI-ul pentru a găsi informații într-un text.
Fiecare panel din Tigers Summit va fi integrat în Vatis Tech și concluziile vor fi prezentate după ce au fost generate de AI și verificate de către echipa redacțională start-up.ro.
Iată mai jos principalele lucruri pe care le-am aflat în discuția cu Florin Ilie:
Avantajele competitive ale românilor
- România se concentrează mai mult pe viitor decât pe trecut.
- România a înregistrat o creștere semnificativă a PIB-ului și a economiei digitale, incluzând numărul ridicat de angajați în IT.
- ING are astăzi aproximativ 1.000 de oameni care lucrează în IT
- România are o rată de conectare la internet de 92%, aproape de media UE, și o utilizare ridicată a internetului pe mobil.
- Flexibilitatea și capacitatea de adaptare a românilor sunt considerate avantaje competitive majore.
- Florin crede că optimiștii reușesc mai bine în viață și afaceri, contrar celor cu o atitudine pesimistă. "Pesimismul este o boală. În viață câștigă optimiștii. Lumea nu se termină, credeți-mă. Nu se va termina. Pesimiștii se autoexclud din lumea viitoare".
- "Nu ești deștept când ești pesimist, ci dimpotrivă, cel mai lipsit de inteligență om când crezi că lucrurile se duc de râpă mereu".
Cea mai rapidă rată de recuperare a decalajelor față de Vest
- România a avut cea mai rapidă rată de recuperare a decalajelor față de vestul Europei din UE. "Am mers cât de bine s-a putut. Atât s-a putut, se putea mult mai rău."
- "Avem o populație în scădere, dar adoptă noul foarte rapid. 87% din populație folosește internetul pe mobil, peste media UE".
- A subliniat importanța profesionalizării funcției financiare în companii pentru a îmbunătăți randamentul capitalurilor investite.
- România trebuie să sprijine acumularea de capital prin piețe eficiente și politici publice prietenoase cu antreprenoriatul.
- “Acumularea de capital a fost văduvită în comunism. În comunism se înțelegea pe ce puteai mâna. Dacă nu puneai mâna pe un scaun, nu exista. Societatea umană funcționează prin acumulare de capital".
- "În lumea reală, oamenii lucrează pentru necunoscuți, pentru binele cunoscuților".
- "Această funcție de a lucra pentru necunoscuți se vede în operațiuni, în funcția financiară. Nici cei din domeniul financiar nu văd asta, că intermediezi o facere de bine între necunoscuți".
- Antreprenorii români au recuperat decalajele față de multinaționale și concurează de la egal la egal cu acestea.
România trebuie să fie un jucător flexibil global
- România trebuie să fie un jucător flexibil, capabil de compromisuri și să știe când să fie fermă sau adaptabilă.
- Florin vede România ca un loc foarte bun de trăit, cu o populație rezonabilă și echilibrată, iar psihologic este un mediu sănătos.
- "E momentul ca locul nostru în Europa e să fim o țară a oamenilor care nu sunt extremi, a oamenilor rezonabili, echilibrați și care reușesc să aibă o viață mai bună decât își imaginează".