Acestea au ca scop atât crearea locurilor de muncă, cât și oferirea de sprijin specializat pentru susţinerea înfiinţării şi consolidarea capacităţii de funcţionare sustenabilă a minim 42 de întreprinderi sociale în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia, Sud-Est, Nord-Est şi Sud-Vest.

Proiectul ”Economia socială - un pas spre dezvoltare!” este finanțat prin Proiectul Operațional Capital Uman și are o valoare de 2,8 milioane euro. Beneficiarul acestuia este SANIMED INTERNATIONAL IMPEX SRL, iar perioada de implementare este de 36 luni.

”Efectul pozitiv al acestuia constă în crearea a 105 locuri de muncă prin sprijinirea înființării, dar și prin consolidarea capacității de funcționare a 21 de întreprinderi sociale. Mai mult, va fi creată o rețea de HUB-uri de inovare de dezvoltare”, spun oficialii Ministerului.

Cel de-al doilea proiect, ”Sprijin pentru competitivitate socială în regiunea Sud Vest”, are o valoare de peste 2 milioane euro și o perioadă de implementare de 36 luni.

Beneficiarul acestuia este Centrul de Calcul SA. Prin intermediul acestuia se urmărește îmbunătăţirea competenţelor în domeniul antreprenoriatului social pentru 112 persoane care intenționează să înfiinţeze o afacere prin parcurgerea unui program de formare profesională în antreprenoriat social.

Mai mult, 21 dintre persoane ale căror planuri de afaceri vor fi câștigătoare, vor beneficia de consiliere ulterioară, sprijin financiar și consultanță în demararea în dezvoltarea afacerii.

Până în prezent, România a atras aproximativ 1 miliard euro prin intermediul POCU 2014-2020.